• Πολιτική

    Ερχεται σε 48 ώρες η δόση των 7,5 δις ευρώ…από το Euroworking Group (upd)

    • NewsRoom


    Το Euroworking Group έδωσε στην ελληνική Κυβέρνηση 48 ώρες προθεσμία για τη συμπλήρωση των προαπαιτουμένων προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 7,5 δις ευρώ, όπως επισημαίνουν τρεις αξιωματούχοι οι οποίοι επέλεξαν να παραμείνουν ανώνυμοι.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, το συμβουλίο του ESM που θα συνεδριάσει την προσεχή Παρασκευή αναμένεται να συμφωνήσει για την εκταμίευση της δόσης, εάν αποδειχθεί ότι η ελληνική Κυβέρνηση έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα προς τη συμπλήρωση των προαπαιτουμένων.

    Θέμα χρόνου είναι η εκταμίευση των 7,5 δις ευρώ καθώς θετική επί της αρχής κρίθηκε η έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η έκθεση συμμόρφωσης έχει ήδη κατατεθεί στο EuroWorking Group (EWG) που συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα με τηλεδιάσκεψη, με στόχο να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ εντός του μηνός.

    Τα κράτη-μέλη θα ενημερωθούν από το EWG για τη θετική αξιολόγηση των θεσμών και θα ακολουθήσει η διαδικασία επικύρωσης από πέντε εθνικά κοινοβούλια καθώς και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), το δ.σ. του οποίου θα λάβει και την απόφαση για την  εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, ανέφεραν την Τετάρτη ότι η εκταμίευση της δόσης αναμένετα να γίνει στις 13 Ιουνίου.

    Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως “κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί προς την πλήρη εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων δράσεων”. Ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε πως η εν λόγω πρόοδος επαληθεύεται τώρα από την Ομάδα Εργασίας του Eurogroup, σύμφωνα με την εντολή του Eurogroup.

    Ευρωπαϊκές πηγές σημειώνουν ότι εάν δεν ολοκληρωθεί σήμερα η διαδικασία, το θέμα θα κλείσει στη συνεδρίαση του EuroWorking Group την Πέμπτη 9 Ιουνίου, στο Ελσίνκι, καθώς όσα απομένουν θεωρούνται ήσσονος σημασίας.

    Πάντως, η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να διευθετηθούν έως σήμερα το μεσημέρι όλα τα προαπαιτούμενα, ώστε να μπορέσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, που θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στο EuroWorking Group, να διεκδικήσει τα 7,5 δισ. ευρώ.

    euroworking_group

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικά προαπαιτούμενα που δεν είχαν έως χθες ικανοποιηθεί ήταν τα εξής:

    1. Η επίσπευση της υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των επενδυτών και του Δημοσίου για την ολοκλήρωση της σύμβασης και την έναρξη της επένδυσης στο Ελληνικό. Η προθεσμία που είχε δοθεί ήταν για τις 20 Ιουνίου, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες οι υπογραφές αναμένεται να πέσουν σήμερα.

    2. Η θέσπιση του ακαταδίωκτου για τα μέλη της διοίκησης του νέου υπερταμείου. Οι δανειστές θέλουν να είναι βέβαιοι ότι τα στελέχη του νέου Ταμείου θα μπορούν να παίρνουν αποφάσεις χωρίς τον φόβο της άσκησης δίωξης εις βάρος τους.

    3. Η μεταβίβαση του υπολοίπου ποσοστού του Δημοσίου, δηλαδή του 5%, του ΟΤΕ στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/hsbc-metoches-miazoun-na-lionoun/51175



    ΣΧΟΛΙΑ