• Πολιτική

    «Εποχές… Χριστόδουλου» στην Εκκλησία – Οι πύρινοι λόγοι για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και ο «αφορισμός» βουλευτών

    Παρουσία Μητσοτάκη η έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τη Δευτέρα - Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης – Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος


    Μια δύσκολη Κυριακή ξημερώνει για την κυβέρνηση καθώς η παρέμβαση της Εκκλησίας για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ηχηρή. Ερχεται μάλιστα σε μια περίοδο όπου επικρατεί αναβρασμός στην περιφέρεια με τους αγρότες να βρίσκονται στους δρόμους, αλλά και στα Πανεπιστήμια με τις καταλήψεις των φοιτητών.

    «Θα θυμίζει εποχές… Χριστόδουλου», λένε καλά πληροφορημένες πηγές οι οποίες έχουν γνώση των κειμένων που συνέταξε η Ιερά Σύνοδος.

    Ένα από τα κείμενα θα διαβαστεί στη θεία λειτουργία της Κυριακής και θα χρησιμοποιεί «πύρινη γλώσσα» με σκοπό τον «ξεσηκωμό» των πιστών. Μια επίδειξη δύναμης της Εκκλησίας απέναντι στην κυβέρνηση, λένε καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στη Μονή Πετράκη.

    Το κείμενο αυτό θα εκτυπωθεί και το φυλλάδιο θα μοιραστεί παντού από αυτή την Κυριακή και τις επόμενες ημέρες. Το περιεχόμενό του, όπως και η επιστολή της Ιεραρχίας προς τους βουλευτές δημοσιοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες και μας προϊδέασαν για τον «ανένδοτο» της Εκκλησίας.

    Και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο, η Εκκλησία δεν απευθύνεται μόνο στο λαό, επικαλούμενος το τρίπτυχο «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια» και μιλώντας για προσπάθεια αποδόμησης της παραδοσιακής – πατριαρχικής οικογένειας.

    Ψυχολογικός πόλεμος

    Επιχειρεί ταυτόχρονα και έναν ψυχολογικό «πόλεμο» προς τους βουλευτές καλώντας τους να μην ψηφίσουν ένα νόμο που φέρνει η αρμόδια εξουσία, η νομοθετική. Παρεμβαίνει επί της ουσίας στον τρόπο άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής, κάνει «εισπήδηση» στην πολιτική, κάτι που είχε αποφύγει επιμελώς στα χρόνια που είναι Αρχιεπίσκοπος ο κ. Ιερώνυμος.

    Η απειλή του «πολιτική αφορισμού» που πλανάται πάνω από τους βουλευτές είναι αυτή που βάζει σε επικίνδυνες ατραπούς και την ουσία της διαμάχης πολιτικής – Εκκλησίας.

    Πολλοί βουλευτές, από αυτούς που θέλουν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, αναρωτιούνται πώς θα μπορούν να πραγματοποιούν τις δραστηριότητές τους όταν επικρέμαται ο αφορισμός από τους μητροπολίτες.

    Δηλαδή, δημιουργείται μείζον πολιτικό – κι όχι μόνο – ζήτημα όταν οι ιεράρχες θα μιλήσουν σήμερα με σκληρή γλώσσα, αφήνοντας να εννοηθεί -ή και ευθέως- ότι οι βουλευτές είναι ανεπιθύμητοι σε λειτουργίες, ιερά μυστήρια και γενικά εκδηλώσεις της Εκκλησίας επειδή θα ψηφίσουν ένα νόμο που στην ουσία του υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν πολλές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ Μητροπολιτών και τοπικών βουλευτών, κυρίως της επαρχίας για το θέμα. Και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν μέχρι και απειλές σε κυβερνητικούς βουλευτές ότι αν ψηφίσουν υπέρ τότε δεν θα μπορούν να πηγαίνουν στα ιερά μυστήρια της Εκκλησίας.

    Στις τάξεις της Εκκλησίας υπάρχουν επίσης ιεράρχες που είναι ήπιοι στους λόγους αλλά και άλλοι που χαρακτηρίζονται σκληροπυρηνικοί και οι σημερινοί λόγοι τους από άμβωνος μπορεί να καθορίσουν τις εξελίξεις.

    Η σκληρή στάση Σεραφείμ

    Όταν π.χ. ο μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, έχει ήδη προχωρήσει σε μεσαιωνικά κηρύγματα μίσους –ανεξάρτητα αν συμφωνεί κάποιος με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ή όχι, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο πώς Πολιτεία και Εκκλησία θα μπορούν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι.

    Ο κ. Σεραφείμ πρόσφατα στράφηκε κατά των ομοφυλόφιλων τους οποίους κατηγόρησε για «θανάσιμη αμαρτία από το νόμο του Θεού». «Ο ομοφυλόφιλος αμαρτάνει θανασίμως και θα πρέπει να μετανοήσει», είπε και συνέχισε λέγοντας πως «οι ομοφυλόφιλοι δεν μπορούν να είναι χριστιανοί». «Η εκκλησία έχει ένα ήθος, ένα δόγμα, δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει και να λέει πως είναι στην εκκλησία».

    Ο Μητροπολίτης Σεραφείμ υποστήριξε ακόμη πως η ομοφυλοφιλία «αυξάνει την πιθανότητα για τον καρκίνο», ενώ από την Παλαιά Διαθήκη τα «Σόδομα» καταστράφηκαν από τον Θεό. Είπε ακόμη πως «πέφτει πολύ χρήμα στην ομοφυλοφιλική ατζέντα».

    Ειδικά το θέμα τη μη βαπτίσεως παιδιών ομόφυλων ζευγαριών από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπό, έθεσε σε άλλη βάση τη συζήτηση, με τους περισσότερους Μητροπολίτες να «πιάνονται» από αυτή την άποψη και να χρησιμοποιούν ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις.

    Το κείμενο που θα αναγνωστεί σήμερα στις Εκκλησίες είναι γνωστό και περιλαμβάνει φράσεις όπως: «Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ανακοινώνει σε όλα τα μέλη της «με αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης και αγάπης», διότι όχι μόνο ο λεγόμενος «γάμος των ομοφυλοφίλων» είναι ανατροπή του Χριστιανικού Γάμου και του θεσμού της πατροπαράδοτης ελληνικής οικογένειας, αλλάζοντας το πρότυπό της, αλλά και διότι η ομοφυλοφιλία έχει καταδικαστή από την σύνολη εκκλησιαστική παράδοση, αρχής γενομένης από τον Απόστολο Παύλο (Ρωμ. α΄, 2432), και αντιμετωπίζεται με την μετάνοια, η οποία είναι αλλαγή τρόπου ζωής».

    Η ομιλία εκτός κειμένου

    Το θέμα είναι αυτά που θα πουν οι Μητροπολίτες εκτός κειμένου, ειδικά όσοι ανήκουν στις «σκληρές» ομάδες των Ιεραρχών οι οποίοι μιλούν για οριστική ρήξη με τους «αμαρτωλούς» πολιτικούς που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο.

    Από την άλλη, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει το νομοσχέδιο με τη μεγαλύτερη δυνατή διακομματική συναίνεση, όμως, φοβάται ότι ο φόβος των βουλευτών απέναντι στους Μητροπολίτες μπορεί να φέρει περισσότερα «όχι» και αποχές.

    Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι οι γαλάζιοι βουλευτές που δεν θα ψηφίσουν δεν θα ξεπεράσουν τους 30 στον αριθμό, αν και στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ υπήρξε αναταραχή μετά την τοποθέτηση Βορίδη περί αντισυνταγματικότητας του νόμου.

    Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η ΚΟ θα είναι συμπαγής και δεν θα υπάρξουν τελικά αντιδράσεις ενώ στο ΠΑΣΟΚ μετρούν τα «κουκιά» εκείνων που κλίνουν προς το όχι ή την αποχή.

    Σε κάθε περίπτωση ο νόμος φαίνεται ότι θα περάσει την επόμενη εβδομάδα από τη Βουλή, όμως, η κόντρα της Πολιτείας με την Εκκλησία θα συνεχιστεί. Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι σε λίγες εβδομάδες το θέμα θα ξεχαστεί και δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις για τη ΝΔ στις ευρωεκλογές.

    Όμως, στους κόλπους της Εκκλησίας επικρατεί αναβρασμός και η πλειονότητα των ιεραρχών είναι υπέρ της άποψης ότι πρέπει να συνεχιστεί η σύγκρουση με την κυβέρνηση και ειδικά με τους βουλευτές που θα ψηφίσουν.

    Διαβάστε επίσης:

    Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών
    Ιερά Σύνοδος για ομόφυλα: Το νομοσχέδιο καταργεί πατρότητα, μητρότητα και ουδετεροποιεί τα φύλα
    Εγκύκλιος της Εκκλησίας για γάμο ομοφύλων: Δεν μπορούμε να τον αποδεχθούμε, αλλοιώνεται ο θεσμός της οικογένειας
     



    ΣΧΟΛΙΑ