ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Tο Eurogrοup συμφώνησε να στηρίξει την υποψηφιότητα του Λούις ντε Γκίντος για την αντιπροεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο τις προβλέψεις που ήθελαν τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών ως το μεγάλο φαβορί.
Κρίσιμη για την απόφαση του Eurogroup θεωρείτε η υποστήριξη στον ντε Γκίντος από τους Γερμανούς, καθώς με την ανάδειξη στην αντιπροεδρία ενός εκπροσώπου του Νότου, ανοίγει ο δρόμος για να αναλάβει ως αντικαταστάτης του Μάριο Ντράγκι ο διοικητής της Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν.
Η σύσταση του Eurogroup για την υποψηφιότητα ντε Γκίντος προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να υιοθετηθεί τυπικά από το αυριανό Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin). Στη συνέχεια θα ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Η τελική απόφαση αναμένεται να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 22ας και 23ης Μαρτίου.
Ο νέος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Ιουνίου του 2018, αντικαθιστώντας τον απερχόμενο αντιπρόεδρο, τον Πορτογάλο Βίτορ Κονστάνσιο. Η θητεία του αντιπροέδρου της ΕΚΤ είναι οκταετής και μη ανανεώσιμη.
O Λούις ντε Γκίντος, δήλωσε σήμερα ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Ισπανίας, μέσα στις επόμενες ημέρες.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Ισπανός Λουί ντε Γκίντος μεγάλο φαβορί για την αντιπροεδρία της ΕΚΤ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ντόναλντ Τραμπ: Αύξησε στο 25% τους δασμούς στη Νότια Κορέα
- Amgen: Απέσυρε άλλα δύο φάρμακα για τον καρκίνο, σε σοκ η αγορά – Το σχόλιο του Ά. Γεωργιάδη
- Ελληνικός Χρυσός: Τριπλασιάζει το μέγεθός της με τις Σκουριές από φέτος- Προσθέτει 1 δισ. τζίρο το 2027
- Talk of the town η λίστα mononews100, τι είπαν ΚΜ και Όλγα, ποιοι αγοράζουν Βιοχάλκο, Cener, Aegean, το ράλι σε Eurobank – Alpha, το δίλημμα του Μυλωνά, οι περίεργες προμήθειες του Δ. Αθηναίων, τα ψώνια Λαιμού, Μαρτίνου, Ιγγλέση, Τσάκου, τα μηνύματα της Κίμπερλι σε υπουργό, και η άγνοια της κόκκινης Άννας