• Πολιτική

    Επιφυλάξεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής για το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ

    • Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου


    Με κριτικές επισημάνσεις και επιφυλάξεις όσον αφορά στην τριετία που ορίζεται με το νομοσχέδιο ως ο χρόνος μετά τον οποίο μπορεί να ενημερωθεί ο παρακολουθούμενος, ότι δεν φαίνεται συμβατή με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ λίγο πριν εισαχθεί στην Ολομέλεια.

    «Δεν είναι σαφές µε ποιο τρόπο η γνωστοποίηση του γεγονότος της άρσης του απορρήτου, χωρίς οποιαδήποτε αναφορά στον λόγο που την υπαγόρευσε, συµβάλλει στην αποτελεσµατική προστασία των θιγοµένων. Όπως έχει διευκρινίσει το ΕΔΔΑ, η εκ των υστέρων ενηµέρωση είναι αναπόσπαστα συνδεδεµένη µε την αποτελεσµατικότητα των µέσων προστασίας ενώπιον δικαστηρίων (ο.π., σκ. 234). Εν προκειµένω, θα µπορούσε η αρµόδια Αρχή να εκτιµά αν η γνωστοποίηση του λόγου θα έθετε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο 12σελιδο κείμενο της επιτροπής και προσθέτουν αναφορικά με το άρθρο 62 του Συντάγματος «Υπό την εκδοχή ότι η άρση του απορρήτου, αφ’ εαυτής, δεν συνιστά τέτοιον περιορισµό, τότε δεν απαιτείται άδεια της Βουλής κατά το άρθρο 62 Σ, πλην όµως, απαιτείται, αφενός, η άρση του απορρήτου να µην ανάγεται ούτε να θίγει την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων και την πρόσβαση στις συναρτώµενες µε την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων πληροφορίες (άρθρο 61Σ), αφετέρου η συνδροµή αποχρώντος λόγου βάσει συγκεκριµένων στοιχείων, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν επιχειρείται εκ πλαγίου επέµβαση στην ελευθερία γνώµης και ψήφου του βουλευτή. Την εν λόγω συνταγµατική απαίτηση εξειδικεύει η προτεινόµενη διάταξη, αφενός, ορίζοντας ότι το αίτηµα πρέπει να στηρίζεται σε συγκεκριµένα στοιχεία που καθιστούν άµεση και εξαιρετικά πιθανή τη διακινδύνευση της εθνικής ασφάλειας και, αφετέρου, θέτοντας τη διαδικαστική προϋπόθεση της προηγούµενης άδειας του Προέδρου της Βουλής. Αντίστοιχος προβληµατισµός ανακύπτει και για την περίπτωση του Προέδρου της Δηµοκρατίας, υπό το φως της ειδικής ρύθµισης του άρθρου 49 του Συντάγµατος».

    Οι εν λόγω επισημάνσεις δεν αναμένεται να επηρεάσουν την συζήτηση του νομοσχεδίου που είναι σε εξέλιξη σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα. Ήδη έχουν ζητήσει να τοποθετηθούν 108 βουλευτές. Στο επίκεντρο πάντως είναι η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών που αναμένεται να αρχίσει σε λίγο.

    Διαβάστε επίσης:

    Κ. Μητσοτάκης -Α. Τσίπρας: Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης στην Βουλή



    ΣΧΟΛΙΑ