• Πολιτική

    Επιδημία κατασχέσεων για να εισπραχθούν 7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους -Τι ετοιμάζουν τα αρμόδια υπουργεία

    • NewsRoom


    Τα μνημόνια όχι μόνο δεν τα έσκισε ο πρωθυπουργός αλλά είναι εδώ και ήρθαν για να μείνουν. Μέσα στην καταιγίδα των σκληρών μέτρων με περικοπές συντάξεων και νέες φορολογικές επιβαρύνσεις σειρά έχουν οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και οι πλειστηριασμοί ακινήτων για έναν στους δύο οφειλέτες του Δημοσίου και ασφαλιστικών ταμείων. Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ετοιμάζουν την επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης με στόχο την είσπραξη πάνω από 7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης καλούνται να επιβάλουν τα παραπάνω μέτρα.

    ÐÁÑÁÄÏÓÇ-ÐÁÑÁËÁÂÇ ÕÐÏÕÑÃÅÉÏ ÅÑÃÁÓÉÁÓ ÊÁÉ ÊÏÉÍÙÍÉÊÇÓ ÁÓÖÁËÉÓÇÓ (ICONPRESS/ÄÇÌÇÔÑÇÓ ÍÔÏÕÍÔÏÕÌÇÓ) ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÁÔÑÏÕÃÊÁËÏÓ

    Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τ. Αλεξιάδης

    Όπως προκύπτει από το τεχνικό κείμενο του μνημονίου, οι εισπρακτικές υπηρεσίες των δύο υπουργείων στρέφουν τα βέλη τους σε όσους χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο, για να επιτύχουν τους στόχους και να αποτραπεί το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής.

    xaos

    Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και η είσπραξη παλαιών και νέων οφειλών είναι η μοναδική λύση για να εκτελεσθεί κανονικά ο προϋπολογισμός του 2016. Και αυτό, καθώς οι στόχοι που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι. Μάλιστα τον Δεκέμβριο του 2016 έχει υπολογισθεί η είσπραξη εσόδων (από φόρους και πρόστιμα) ύψους 7,3 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο είναι πολύ δύσκολο να εισέλθει στον κρατικό κορβανά. Στο πλαίσιο αυτό, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ανέλαβαν τη δέσμευση να πετύχουν:

    • Την είσπραξη 1,730 δισ. ως τον Σεπτέμβριο και συνολικά 2,050 δισ. ως τον Δεκέμβριο από τις παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές.

    • Είσπραξη του 21% ως τον Σεπτέμβριο και του 23% συνολικά ως τον Δεκέμβριο των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών (με βάση τα περυσινά στοιχεία περίπου 2,5 δισ. ευρώ πρέπει να εισπραχθούν από τις νέες οφειλές).

    • Είσπραξη 450 εκατ. ευρώ ως τον Σεπτέμβριο και συνολικά 600 εκατ. ευρώ ώς τον Δεκέμβριο από τους αποκαλούμενους μεγάλους οφειλέτες.

    • Αύξηση της εισπραξιμότητας όλων των φόρων στο 78% τον Σεπτέμβριο και στο 81,5% τον Δεκέμβριο.

    • Είσπραξη από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) 563 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές οφειλές ώς τον Σεπτέμβριο και συνολικά 750 εκατ. ευρώ ώς τον Δεκέμβριο.

    • Αύξηση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών ανά Ταμείο ως εξής: ΙΚΑ 95% (91% πέρυσι), ΟΑΕΕ 65% (57% πέρυσι), ΕΤΑΑ 80% (63% πέρυσι), ΟΓΑ 77% (72% πέρυσι).

    • Επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) στο 52% των οφειλετών ως τον Σεπτέμβριο και στο 55% ως το τέλος του χρόνου. Σημειώνεται ότι σε διάστημα ενός μήνα έχουν διπλασιασθεί τα προγράμματα πλειστηριασμών. Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) έχουν αναρτηθεί προγράμματα πλειστηριασμών 65 ακινήτων σε ολόκληρη της επικράτεια. Σύμφωνα με στελέχη της ΓΓΔΕ, ήδη έχουν ενημερωθεί οι οφειλέτες του Δημοσίου για τα χρέη που έχουν προς το ελληνικό Δημόσιο.

    Για όσους δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της εφορίας για τακτοποίηση της οφειλής τους ή την ένταξη των χρεών τους στη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων, έχουν ξεκινήσει προγράμματα πλειστηριασμών και, όπως αναφέρουν, οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις θα ενταθούν μέχρι το τέλος του έτους, με στόχο να διασφαλισθούν τα συμφέροντα του Δημοσίου. Σημειώνεται ότι ενδεχομένως σήμερα να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τα ονόματα των οφειλετών του Δημοσίου με χρέη άνω των 150.000 ευρώ.

     

    Οι ελληνικές αρχές και οι φορολογικές αρχές του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας υπέγραψαν κοινή δήλωση προθέσεων στις 16 Ιανουαρίου 2016 και συμφώνησαν στην αμοιβαία υποστήριξη σε δράσεις κατά της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς.

    Το pressing της εφορίας θα γίνεται χωρίς διάκριση «μικρών» και «μεγάλων» οφειλετών καθώς η ΓΓΔΕ «μπλοκάρει» ακόμη και εταιρικούς λογαριασμούς μισθοδοσίας. Ενδεικτικό παράδειγμα τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπου σύμφωνα με τους εργαζομένους, η ΓΔΔΕ προχώρησε στο μπλοκάρισμα των εταιρικών λογαριασμών της επιχείρησης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα τόσο στη μισθοδοσία όσο και στις πληρωμές προμηθευτών και τις εισπράξεις από πελάτες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/mega-telia-kategida/59199



    ΣΧΟΛΙΑ