• Πολιτική

    Επέτειος 22 χρόνων από την μοιραία πτήση του πρωθυπουργικού Falcon και τον θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη

    • NewsRoom

    Ο Γιάννος Κρανιδιώτης


    Είκοσι δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την μοιραία πτήση του πρωθυπουργικού Falcon προς το Βουκουρέστι, κατά την οποία έχασε τη ζωή του ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, και άλλα έξι άτομα, μεταξύ των οποίων και ο γιος του.

    Για την επέτειο θανάτου του Γιάννου Κρανιδιώτη εξέδωσε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία αναφέρεται:

    «Ο Γιάννος Κρανιδιώτης υπήρξε ένας σπουδαίος διπλωμάτης και ένας οραματιστής πολιτικός, σύμβολο της κοινής πορείας ελλαδικού και κυπριακού Ελληνισμού. Υπήρξε πρωτοπόρος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ένας υπέρμαχος της εμβάθυνσης και της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ιδανικά και αρχές που συνεχίζουν να καθοδηγούν την ελληνική εξωτερική πολιτική.

    Σήμερα, 22 χρόνια από τον θάνατό του, το όραμα του Γιάννου Κρανιδιώτη συνεχίζει να εμπνέει την Ελλάδα και την Κύπρο στις προσπάθειές τους για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, καθώς και για την προάσπιση των συμφερόντων του Ελληνισμού απέναντι στις συνεχιζόμενες προκλήσεις».

    Το ιστορικό της τραγωδίας

    Το βράδυ της 14ης Σεπτεμβρίου του 1999, το πρωθυπουργικό αεροσκάφος τύπου Falcon μετέφερε τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη και άλλα 12 άτομα στη Ρουμανία.

    Είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από την Αθήνα και κατευθυνόταν προς το Βουκουρέστι, προκειμένου ο υπουργός να συμμετάσχει στη Διαβαλκανική Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών.

    Ξαφνικά το αεροσκάφος έπεσε σε μεγάλο κενό αέρος και ξεκίνησε μια ανεξέλεγκτη καθοδική πορεία.

    Όσοι δεν ήταν δεμένοι στις θέσεις τους «κλυδωνίζονταν ως εάν να βρίσκονταν εντός αναδευτήρα, προσέκρουσαν στην οροφή, στα τοιχώματα, στο δάπεδο και στην επίπλωση του αεροσκάφους», όπως αναφέρεται σε απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία επιδικάστηκε αποζημίωση σε συγγενή ενός εκ των θυμάτων.

    Τελικά το αεροσκάφος σταθεροποιήθηκε στα 3.000 πόδια από το έδαφος, έχοντας χάσει 12.000 πόδια ύψος.

    Λίγα λεπτά αργότερα προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Οτοπένι του Βουκουρεστίου. Εξωτερικά όλα φαίνονταν μια χαρά.

    Τίποτα δεν μαρτυρούσε την τραγωδία που είχε συμβεί μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους…

    Στο δυστύχημα επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους: ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ο 23χρονος γιος του Νικόλας, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Δημήτρης Πανταζόπουλος και Νίνα Ασημακοπούλου, ο εικονολήπτης της ΕΡΤ Παναγιώτης Πούλος, ο αστυνομικός της προσωπικής ασφάλειας του υπουργού Νίκος Ασημακόπουλος και ο μηχανικός του αεροσκάφους Μιχάλης Παπαδόπουλος.

    Διαβάστε ακόμη:

    Απόστολος Βεσυρόπουλος: Στόχος η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου

    Met Gala 2021: Εκκεντρικές εμφανίσεις και πολιτικά μηνύματα στο κόκκινο χαλί



    ΣΧΟΛΙΑ