• Top Stories

    Εντείνεται ο «πόλεμος» Δύσης-Ρωσίας: Οι ΗΠΑ απελαύνουν 60 Ρώσους «κατασκόπους» – Χαιρετίζει την απόφαση η Μέι

    • NewsRoom
    Τραμπ

    Ντόναλντ Τραμπ


    Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας με αφορμή την υπόθεση “Σκριπάλ”, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την Δευτέρα την απέλαση 60 Ρώσων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ. Αιτία είναι η φερόμενη ανάμιξη της Μόσχας στην επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, νωρίτερα αυτό τον μήνα στη Βρετανία, όπως δήλωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

    Η εντολή απέλασης περιλαμβάνει 12 αξιωματικούς των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών από τη ρωσική αποστολή στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και αντανακλά τις ανησυχίες ότι οι δραστηριότητες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών γίνονται όλο και περισσότερο επιθετικές, δήλωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, που μιλούσαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

    Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε πως 48 «γνωστοί πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών» του προξενείου της Ρωσίας στο Σιάτλ (βορειοδυτικές ΗΠΑ) και άλλοι 12 της ρωσικής μόνιμης αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ έχουν στη διάθεσή τους επτά ημέρες για να εγκαταλείψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Με αυτή τους την απόφαση οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται εμπράκτως στο πλευρό της Βρετανίας αφού συνεχίζουν την πολιτική της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, που προέβη στην απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών από την χώρα τις προηγούμενες ημέρες. Η Ρωσία έχει απαντήσει στην κίνηση του Λονδίνου, απελαύνοντας και αυτή ανάλογο αριθμό Βρετανών διπλωματών από τη Μόσχα. Πλέον με ενδιαφέρον αναμένεται η απάντησή του στην κίνηση των Αμερικανών.

    Η Τερέζα Μέι χαιρετίζει την απόφαση των Αμερικανών

    Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι χαιρέτισε σήμερα την απόφαση άλλων χωρών να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες μετά την επίθεση εναντίον του Ρώσου πρώην κατασκόπου στη Βρετανία, υπογραμμίζοντας ότι στέλνει ένα σθεναρό μήνυμα στη Μόσχα ότι δεν μπορεί να περιφρονεί το διεθνές δίκαιο.

    “Χαιρετίζουμε τις σημερινές ενέργειες των συμμάχων μας, που επιδεικνύουν με σαφήνεια ότι ο καθ’ ένας εξ ημών στέκεται στο πλευρό του άλλου στέλνοντας το σθεναρότερο μήνυμα στη Ρωσία ότι δεν μπορεί να συνεχίζει να αψηφά το διεθνές δίκαιο” τονίζεται σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της Τερέζα Μέι.

    Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε με ικανοποίηση ότι η απόφαση χωρών της Δύσης περί απέλασης Ρώσων διπλωματών συνιστά τη μαζικότερη τέτοια ενέργεια σε βάρος Ρώσων κατασκόπων στην ιστορία.

    “Η εξαιρετική απάντηση σε διεθνές επίπεδο που έδωσαν οι σύμμαχοί μας καταγράφεται στην ιστορία ως η μαζικότερη συλλογική απέλαση αξιωματούχων των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών και θα βοηθήσουν στην προάσπιση της κοινή μας ασφάλειας” ήταν το μήνυμα που ανέβασε ο Τζόνσον στο Twitter.

    “Η Ρωσία δεν μπορεί να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο ατιμωρητί”.

    Υπενθυμίζεται ότι η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε στις 14 Μαρτίου την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών ως απάντηση στη δολοφονική επίθεση με δηλητήριο κατά του πρώην κατασκόπου της Ρωσίας, Σεργκέι Σκριπάλ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απέλαση που είχε γίνει τα τελευταία 30 χρόνια.

    Η Τερέζα Μέι κατηγόρησε τη Ρωσία ως «ένοχη» για τη δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα, ενώ έκανε λόγο και για εχθρική δράση Ρώσων κατασκόπων σε βρετανικό έδαφος.

    «Δεν υπάρχει θέση γι’ αυτούς τους ανθρώπους ή τα χρήματά τους στη χώρα μας», τόνισε.

    Τερέζα Μέι
    Τερέζα Μέι, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου

    «Το μήνυμά μου σε όσους θέλουν να μας κάνουν κακό είναι ότι δεν είστε καλοδεχούμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο»

    Επίσης, η Μέι ανέφερε ότι οι επαφές υψηλού επιπέδου με τη Ρωσία θα ακυρωθούν. Παράλληλα, υποστήριξε ότι ενδέχεται να ληφθούν και άλλα μέτρα που δεν θα δημοσιοποιηθούν.

    Σημειώνεται δε ότι το γερμανικό ΥΠΕΞ επιβεβαιώνει την απέλαση 4 Ρώσων διπλωματών από την χώρα, ενώ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ αναφέρει σε δήλωσή του ότι συνολικά 14 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αποφασίσει παρόμοιες απελάσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το νέο House Of Cards: Γιατί ο Trump τρέμει την κυριαρχία της Huawei

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το νέο παιχνίδι κυριαρχίας της 

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το μεγάλο μυστικό της Angela Merkel



    ΣΧΟΛΙΑ