• Πολιτική

    Ένα χρόνος θετικού απολογισμού για το υπουργείο Πολιτισμού – Επίλυση ζητημάτων που χρόνιζαν

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Λίνα Μενδώνη


    Αναπτυξιακή δυναμική και εξωστρέφεια. Αυτοί ήταν οι στόχοι του υπουργείου Πολιτισμού για τον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης και στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε, επιτυγχάνοντας μια σειρά σημαντικών αλλαγών και αναλαμβάνοντας σοβαρές πρωτοβουλίες, που θέτουν τις βάσεις για περαιτέρω θετικές εξελίξεις, παρά το δύσκολο τοπίο, που διαμορφώθηκε στη χώρα εξ αιτίας της πανδημίας, και για τον πολιτισμό.

    «Ο πολιτισμός διαθέτει τεράστιες δυνατότητες και ανεξάντλητη δυναμική. Διαπνέει και επηρεάζει όλες τις πτυχές της κοινωνίας, επομένως, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξης της οικονομίας», όπως είπε σήμερα σε συνέντευξη τύπου η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη. Επισημαίνοντας παράλληλα, ότι από την αρχή της ανάληψης της διακυβέρνησης του κράτους από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η δική της θέση ήταν και είναι ,ότι ο ρόλος του πολιτισμού είναι πρωταγωνιστικός στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας.

    «Ο πολιτισμός είναι δημόσιο αγαθό, εργαλείο ανάπτυξης, δημιουργίας και εξωστρέφειας κι όλα αυτά σημαίνουν αφενός μεν ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή όλων στον πολιτισμό και αφ΄ετέρου μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν τον εκσυγχρονισμό των οργανωτικών δομών και του θεσμικού πλαισίου σε όλα τα επίπεδα. Και δεν θα σταματήσω να επαναλαμβάνω, ότι ο Πολιτισμός δημιουργεί πολλές θέσεις εργασίας σε όλα τα μορφωτικά επίπεδα και μάλιστα και στα δλύο φύλα»,  όπως τόνισε η υπουργός Πολιτισμού.

    Μια σειρά από τέτοια έργα έχουν δρομολογηθεί έτσι, είτε είναι σε εξέλιξη ή ακόμη και έχουν υλοποιηθεί:

    -Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Στο πλαίσιο αυτό σταθερός παραμένει ο στόχος για την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, τη λειτουργία του με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τη σχέση και την άμεση σύνδεσή του με το Ακροπόλ. Αυτή τη στιγμή, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη σκοπιμότητας της επέκτασης και της αναβάθμισης του μουσείου, η ιστορική, αρχαιολογική, χωροταξική και πολεοδομική θωράκιση. Συγχρόνως, είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την εκπόνηση των μελετών της αρχιτεκτονικής τεκμηρίωσης του κτηρίου του υπάρχοντος, και της εδαφοτεχνικής μελέτης.

     -Εθνική Πινακοθήκη. «Παραλάβαμε ένα λιμνάζον εργοτάξιο αλλά σήμερα τα πράγματα λειτουργούν με ικανοποιητικό ρυθμό και τα εγκαίνια θα γίνουν, όπως έχει ήδη οριστεί στις 25 Μαρτίου 2021», όπως είπε η κυρία Μενδώνη.

    Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

     -Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Όπως είναι γνωστό το μουσείο έχει ανοίξει ύστερα από πολλά χρόνια αναμονής και ήδη κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες λειτουργίας του είχε μεγάλη επισκεψιμότητα.

      -Τατόι. Ολοκληρώθηκε η μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του έργου. Εκπονούνται ήδη οι βασικές μελέτες για την αποκατάσταση των κτηρίων, συμπεριλαμβανομένου και του κτηρίου του ανακτόρου. Η μελέτη για το ανάκτορο στην τελική της μορφή προβλέπεται να δοθεί τον Μάιο του 2021.  Επίσης  έχουν επανεκκινήσει τα έργα συντήρησης και αναστήλωσης και εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ύψους 15 εκατ. ευρώ, η οποία θα πρέπει να έχει απορροφηθεί μέχρι το τέλος του 2023. «Για την ιστορία να πω απλώς, ότι τα 10 εκατ. ευρώ υπήρχαν και στο παρελθόν, είχαν όμως επιστραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση», είπε η υπουργός. Από άλλη πηγή χρηματοδότησης του τρέχοντος ΕΣΠΑ εξάλλου θα προχωρήσει και η ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου του ανακτόρου.

     -ΕΣΠΑ. Στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020 προχώρησαν, ωρίμασαν και εντάχθηκαν 70 νέα έργα με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 70 εκατ. ευρώ, με αύξηση των δεσμεύσεων αυτή τη χρονιά 54εκατ. ευρώ, και αύξηση δαπανών περίπου 23εκατ. ευρώ.Η δε απορροφητικότητα έχει αυξηθεί κατά 80%.

    -Μεγάλες επενδύσεις. «Πέρα από το Ελληνικό, στο οποίο, λύθηκαν τα αρχαιολογικά θέματα, επενδύσεις όπως το Kilada Hills, το Elounda Hills, o Αστέρας της Βουλιαγμένης, τα Αστέρια Γλυφάδας, ο Άγιος Ιωάννης Νικήτης και η Κασσιόπη, προχώρησαν και ήδη ξεκινούν τα έργα. Προχθές μλιστα, με τον πρωθυπουργό στην Κέρκυρα παρευρεθήκαμε στην έναρξη της επένδυσης Κασσιόπης», όπως είπε η υπουργός.

      –Μεγάλα έργα. «Απεμπλέξαμε το θέμα του σταθμού Βενιζέλου. Το Μετρό θα λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη χωρίς να εγκαινιάσουμε μουσαμάδες.  Απεμπλέξαμε δίκτυα της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, έργα εκατομμυρίων», πρόσθεσε η κυρία Μενδώνη.

    Η Εθνική Πινακοθήκη όταν ολοκληρωθεί

      -Αντιπλημμυρικά έργα. Αντιμετωπίστηκαν και αντιμετωπίζονται προβλήματα με οδικούς άξονες, με το αεροδρόμιο στο Καστέλι, τις Σκουριές και το master plan, το οποίο είναι πιθανόν, πριν κλείσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για το καλοκαίρι, θα εξετάσει την δεύτερη φάση του.

    Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων. Ολοκληρώθηκε το σχέδιο νόμου, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες μέρες, για την ανασυγκρότησή του σε σύγχρονο οργανισμό διαχείρισης και ανάπτυξης των πολιτιστικών πόρων και με αποστολή την στήριξη της στρατηγικής μεγιστοποίησης των εσόδων από τους χώρους του πολιτισμού.

      -Ακροπόλ. Την Πέμπτη γίνεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τη δημιουργία του νέου φορέα, ο οποίος έχει σκοπό την ενδυνάμωση και την ενίσχυση της σύγχρονης δημιουργίας με την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων του καλλιτεχνικού και δημιουργικού κλάδου, που με ιδιαίτερη έμφαση στην εξωστρέφεια και την ανάπτυξη του κοινού της σύγχρονης δημιουργίας.

      -Επιχορηγήσεις και μέτρα λόγω της πανδημίας.« Με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας μετά από δύσκολες διαβουλεύσεις και μετά από την προσωπική παρέμβαση σε κάποια ζητήματα, του Πρωθυπουργού προχωρήσαμε στα οριζόντια μέτρα έχοντας ένα και μοναδικό στόχο. Να διευρύνουμε την περίμετρο, ώστε να μπορέσουν στα οριζόντια μέτρα της Κυβέρνησης όσο ήταν δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι από τους εργαζόμενους στον πολιτισμό, είτε ήταν καλλιτέχνες είτε ήταν τεχνικοί. Με δεδομένο ένα αχαρτογράφητο τοπίο, με δεδομένες εργασιακές σχέσεις και τεράστιες ποικιλομορφίες και με δεδομένη την ανασφάλιστη έως μαύρη εργασία», είπε η κυρία Μενδώνη.  Αναφέροντας, στο πλαίσιο αυτό, το μέτρο της συγκρότησης του Μητρώου των εργαζομένων αλλά και τον γενικότερο στόχο, που είναι «να κρατηθεί ο πολιτισμός ενεργός, να στηριχθούν δημιουργοί και καλλιτέχνες, να επιδοτηθεί η εργασία και όχι η ανεργία». ΄Ηδη έτσι και όπως είναι γνωστό έχουν δοθεί επιχορηγήσεις της τάξεως των 22εκατ. ευρώ σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί το σύνολο του τομέα της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας. «Είμαστε στη διαδικασία να κλείσουμε τη συνεργασία μας με τον ΟΑΕΔ προκειμένου να δοθεί ένα κουπόνι της τάξεως των 20,00€ στους ανέργους  από 18 έως 25 ετών για αγορά βιβλίων. Στηρίχθηκαν εξάλλου για πρώτη φορά τα ΔΗΠΕΘΕ ενώ πρόκειται να ακολουθήσει η ανανέωση του  θεσμικού τους πλαισίου. Τέλος, 1.350.000,00 ευρώ δίνονται στις Περιφέρειες, προκειμένου να αναλάβουν την οργάνωση συναυλιών.

    -Κουπόνι για τις πολιτιστικές παραγωγές 18μηνης διάρκειας. Πρόκειται να θεσμοθετηθεί στη Βουλή, καθώς περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του Ακροπόλ.

    τέλεια για τη χρήση αρχαιολογικών χώρων. Προκειμένου για ιδιώτες και επιχειρήσεις της Αυτοδιοίκησης από 10/7 έως 30/9/2020. Οι επιχορηγήσεις του θεάτρου και του χορού εξάλλου διπλασιάστηκαν.

    – Βιβλίο. «Είμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας για το νέο θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με το βιβλίο και την ελληνική βιβλιοπαραγωγή. Και συγχρόνως, προχωρούμε ένα μεγάλο μεταφραστικό πρόγραμμα, που ξεπερνά τις 500.000,00 ευρώ, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού», είπε η υπουργός. Αντίστοιχες συζητήσεις γίνονται για την καλλιτεχνική εκπαίδευση.

    -«Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός». Ο νέος θεσμός, ο οποίος θα συνδέσει την σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία με την πολιτιστική κληρονομιά μέσω του δικτύου των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων. Ένα πολύτιμο δίκτυο, που επιτρέπει σε αυτόν που θα παρακολουθήσει την εκδήλωση την πολιτιστική, την παράσταση, τη συναυλία, το χορό, να αποκτήσει μια διαφορετική εμπειρία.



    ΣΧΟΛΙΑ