• Πολιτική

    Θρίλερ με το νορβηγικό δεξαμενόπλοιο στον κόλπο του Ομάν-Η Frontline διαψεύδει ότι βυθίστηκε

    • NewsRoom


    Το πετρελαιοφόρο Front Altair της εταιρείας Frontline εξακολουθεί να πλέει στον κόλπο του Ομάν, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, διαψεύδοντας προηγούμενη πληροφορία του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων IRNA.

    «Υπάρχουν φωτογραφίες από ένα σκάφος διάσωσης που κάνει κύκλους γύρω από το πλοίο και το σκάφος δεν έχει βυθιστεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Πατ Άνταμσον, επικαλούμενος την πιο πρόσφατη πληροφορία που είχε λάβει λίγα λεπτά νωρίτερα από την τεχνική διαχείριση του πλοίου.

    Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι το Front Altair, στο οποίο σημειώθηκε έκρηξη νωρίτερα σήμερα στον Κόλπο του Ομάν, σημαίνοντας παγκόσμιο συναγερμό, βυθίστηκε.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν δοθεί νωρίτερα στη δημοσιότητα, το δεξαμενόπλοιο μετέφερε 75.000 τόνους νάφθας.

    Το δεξαμενόπλοιο δέχθηκε “επίθεση” σήμερα το πρωί καθώς έπλεε ανάμεσα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράν, ενώ τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν σε αυτό, ανακοίνωσαν επίσης οι ναυτιλιακές αρχές της Νορβηγίας, οι οποίες διευκρίνισαν ότι κανένα μέλος του πληρώματός του δεν τραυματίστηκε.

    Την ίδια ώρα η εταιρεία τεχνικής διαχείρισης του πλοίου International Tanker Management, ανακοίνωσε ότι τα αίτια των εκρήξεων στο πλοίο δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

    Επίθεση στην ίδια ζώνη είχε στόχο κι άλλο δεξαμενόπλοιο, το Kokuka Courageous, σημείωσε η νορβηγική διεύθυνση ναυτιλιακών υποθέσεων στην ανακοίνωσή της.

    Παρόλο που δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση μέχρι στιγμής, η κρατική ενεργειακή εταιρεία της Ταϊβάν, CPC, ιδιοκτήτης του δεξαμενόπλοιου, δήλωσε νωρίτερα ότι το πετρελαιοφόρο που παραδίδει καύσιμο από τη Μέση Ανατολή χτυπήθηκε από τορπίλη.

    Ο εκπρόσωπος της συνοριακής φρουράς του Ομάν, Νασέρ Σελίμ, επιβεβαίωσε στη νορβηγική εφημερίδα Dagbladet ότι τουλάχιστον ένα πετρελαιοφόρο είχε υποστεί επίθεση στον Κόλπο του Ομάν.

    Νωρίτερα την ίδια μέρα, η τηλεόραση Τύπου του Ιράν δήλωσε ότι δύο διαδοχικές εκρήξεις επηρέασαν δύο πετρελαιοφόρα το πρωί της Πέμπτης σε αυτό που περιγράφηκε ως «επιθέσεις». Σύμφωνα με ναυτιλιακές και εμπορικές πηγές, μετά τις εκρήξεις τα δεξαμενόπλοια εκκενώθηκαν και το πλήρωμά τους είναι σώο.

    Το περιστατικό επιβεβαίωσε και ο αμερικανικός πέμπτος στόλος, ο οποίος επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να πρόκειται για επίθεση.

    Επίθεση από τορπίλη;

    Σύμφωνα με την νορβηγική ναυτιλιακή εφημερίδα Tradewinds, που επικαλείται εταιρικές πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει, το ένα δεξαμενόπλοιο επλήγη από τορπίλη ανοιχτά της ακτής της Φουτζέιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στο δεξαμενόπλοιο Front Altair με σημαία Νήσων Μάρσαλ και το Kokuka Courageous με σημαία Παναμά. Και τα δύο ανήκουν στην νορβηγική ναυτιλιακή εταιρεία Frontline, η οποία δεν έχει σχολιάσει το περιστατικό.

    Προς το παρόν δεν υπάρχει επιβεβαίωση ούτε από τις αρχές του Ομάν ή των γειτονικών Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στα χωρικά ύδατα των οποίων επλήγησαν τέσσερα δεξαμενόπλοια τον περασμένο μήνα.

    Λίγο νωρίτερα, η Maritime Trade Operations, ο οποίος ανήκει στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, σήμανε συναγερμό για το περιστατικό στον Κόλπο του Ομάν, κοντά στην ιρανική ακτή, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

    «Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι εταίροι του διερευνούν το περιστατικό» σημείωσε.

    Το περιστατικό αναμένεται να πυροδοτήσει νέα ένταση στην περιοχή, όπου πριν από τέσσερις εβδομάδες σαουδαραβικά τάνκερ δέχθηκαν επίθεση, για την οποία οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν. Η Τεχεράνη αρνείται τις κατηγορίες.

    Σύμφωνα με πηγές από την εταιρεία του τάνκερ Kokuka Courageous, το οποίο έπλεε από την Σαουδική Αραβία στην Σιγκαπούρη, το πλοίο «επλήγη πιθανότατα από επίθεση».

    Τα Στενά του Ορμούζ, πύλη για τον Περσικό Κόλπο, είναι η κύρια διαδρομή για το 40% των παγκόσμιων θαλάσσιων μεταφορών πετρελαίου.

    Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ παρέχει σήμερα βοήθεια σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν αφού έλαβε δύο σήματα κινδύνου, ανακοίνωσε ο Πέμπτος Στόλος, η βάση του οποίου είναι στο Μπαχρέιν. «Έχουμε ενημερωθεί για την φερόμενη επίθεση σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν. Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό στην περιοχή δέχθηκε δύο ξεχωριστά σήματα κινδύνου στις 6:12 πμ τοπική ώρα και ένα δεύτερο στις 07:00 πμ» δήλωσε ο Τζόσουα Φρέι του Πέμπτου Στόλου.

    Το Λονδίνο «ανησυχεί βαθιά»

    Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα πως την ανησυχούν βαθιά οι πληροφορίες για εκρήξεις και πυρκαγιές σε πλοία στο στενό του Χορμούζ.

    Ναυτιλιακές εταιρείες και πηγές δήλωσαν πως δύο πετρελαιοφόρα επλήγησαν στον κόλπο του Ομάν και τα πληρώματα απομακρύνθηκαν, έναν μήνα έπειτα από παρόμοιο επεισόδιο κατά το οποίο τέσσερα δεξαμενόπλοια είχαν πληγεί στην περιοχή.

    «Μας ανησυχούν βαθιά πληροφορίες για εκρήξεις και πυρκαγιές σε πλοία στο στενό του Χορμούζ. Είμαστε σε επαφή με τοπικές αρχές και εταίρους στην περιοχή», δήλωσε βρετανίδα κυβερνητική εκπρόσωπος.

     



    ΣΧΟΛΙΑ