• Πολιτική

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις με την Τουρκία

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα θα ενημερώσει αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Οι συναντήσεις θα γίνουν διαδοχικά στο γραφείο του στη Βουλή.

    Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα, μετά και τις τελευταίες προκλητικές κινήσεις της Τουρκία με την αναγγελία (NAVTEX 977/20) σεισμικών ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό «Oruc Reis» για μια περίοδο που φθάνει έως και τις 2 Αυγούστου, στα νότια του Καστελόριζου.

    Ο γγ του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, επικοινώνησε με τα γραφεία των πολιτικών αρχηγών και ορίστηκαν οι κάτωθι συναντήσεις:

    – Στις 12:30 με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα.

    – Στις 13:30, με την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

    – Στις 18:15 με τον πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο.

    – Στις 19:30 με τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

    Η συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 24 Ιουλίου, στις 9:30.

    Να σημειωθεί ότι πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε χθες το απόγευμα και με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, η οποία στη συνέχει μίλησε τηλεφωνικά και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Τραβάει το σχοινί η Άγκυρα

    Στο εν το μεταξύ το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απάντησε σήμερα το πρωί στο διάβημα της Αθήνας, ανακοινώνοντας ότι η NAVTEX γίνεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας και κατηγορώντας παράλληλα την την Ελλάδα ότι οι ενστάσεις που προβάλλει καταδεικνύουν μία μαξιμαλιστική στάση που δεν έχει σχέση με το Διεθνές Δίκαιο.

    Τι αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

    Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι στο πλαίσιο των τρεχουσών δραστηριοτήτων για υδρογονάνθρακες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο έχει κοινοποιηθεί η NAVTEX και έχει ανακοινωθεί ότι το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» θα πραγματοποιήσει μια νέα σεισμική έρευνα δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Και συνεχίζει υποστηρίζοντας πως το «Oruc Reis» βρίσκεται εντός της θαλάσσιας περιοχής που θα γίνουν οι έρευνες, ενώ υποστηρίζει ότι σε ένα μέρος της περιοχής έχει λειτουργήσει τα τελευταία χρόνια και το ερευνητικό σκάφος «Barbaros Hayrettin Pasha».

    «Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα αντιτάχθηκε σε αυτήν την ερευνητική δραστηριότητα και ισχυρίστηκε ότι η ερευνητική περιοχή βρισκόταν στην υφαλοκρηπίδα της. Η Ελλάδα βασίζει αυτόν τον ισχυρισμό στην ύπαρξη νησιών, ιδίως το Καστελόριζο, μακριά από την ηπειρωτική χώρα», συνεχίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνοντας λόγο για μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας που «είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο, τη νομολογία και τις δικαστικές αποφάσεις».

    Σύμφωνα με την Τουρκία δεν είναι λογικό ένα νησί με επιφάνεια 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, 2 χιλιόμετρα από την Ανατολία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα, να δημιουργεί μια έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων πλάτους. «Για αυτόν τον λόγο, απορρίπτουμε αυτούς τους ισχυρισμούς της Ελλάδας», τονίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ και καταλήγει: «Παρόλο που η Τουρκία επανέλαβε την έκκληση της για διάλογο σε όλα τα επίπεδα με την Ελλάδα, όπως έχει διατυπωθεί σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι σήμερα, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

    Ελληνοκυπριακή NAVTEX ως απάντηση στην τουρκική

    Με το ίδιο νόμισμα απάντησαν από κοινού στη NAVTEX της Άγκυρας Αθήνα και Λευκωσία.

    Η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex, με την οποία ακυρώνει την χθεσινή παράνομη τουρκική Navtex και καλεί τους ναυτιλλομένους να την αγνοήσουν.

    Η ελληνική Navtex αναφέρει ότι η τουρκική Navtex εκδόθηκε από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό και αναφέρεται σε παράνομες δραστηριότητες σε ελληνική περιοχή. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι μόνο ο υδατογραφικός σταθμός του Ηρακλείου έχει δικαιοδοσία να εκδίδει Navtex στη συγκεκριμένη περιοχή. Αντίστοιχη Νavtex εξέδωσε και η Κύπρος.

    Να σημειωθεί ότι η έκδοση της τουρκικής Navtex εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας χτες το μεσημέρι προκάλεσε διπλωματικό πυρετό στην Αθήνα, η οποία έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα προς την γειτονική χώρα.

    Η τουρκική Navtex 0977/20 εκδόθηκε από την υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλειας. Αφορά σε σεισμικές έρευνες από τα σκάφη Oruc Reis, Ataman και Cengiz Han.

    Ακόμη, το βράδυ της Δευτέρας, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία με αφορμή και τις συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες των τελευταίων ημερών.



    ΣΧΟΛΙΑ