• Πολιτική

    Εκλογές: Σκληρή μάχη σε 6 περιφέρειες και 2 δήμους – Τα σενάρια και οι επικρατέστεροι

    Κ. Μπακογιάννης - Χ. Δούκας

    Κ. Μπακογιάννης – Χ. Δούκας


    Σκληρή αναμένεται να είναι η μάχη για τις έξι περιφέρειες και τους 2 μεγάλους δήμους όπου οι Αυτοδιοικητικές εκλογές της προηγούμενης Κυριακής δεν έφεραν αυτοδυναμία. Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο τα άλλα κόμματα, ξεκινούν από άλλη αφετηρία κι ελπίζουν σε εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα προκειμένου είτε να εξάγουν πολιτικά συμπεράσματα είτε να έχουν ένα επικοινωνιακό όπλο να χρησιμοποιήσουν τους επόμενους μήνες και μέχρι τις ευρωεκλογές.

    Η εβδομάδα που πέρασε σημαδεύτηκε ουσιαστικά από τη συστράτευση των νεοδημοκρατικών δυνάμεων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του «13+3», δηλαδή να βαφτούν και οι 13 περιφέρειες γαλάζιες όπως και ο δήμος Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, μιας και ο Γιάννης Μώραλης «καθάρισε» από την πρώτη Κυριακή.

    Ενας στόχος εξαιρετικά φιλόδοξος που και στο Μέγαρο Μαξίμου δεν δείχνουν να πιστεύουν.

    Από την άλλη και την προηγούμενη εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολήθηκε περισσότερο με τα εσωκομματικά του προβλήματα παρά με το β’ γύρο των εκλογών καθώς θεωρεί ότι το παιχνίδι έχει χαθεί από καιρό.

    Στο ΠΑΣΟΚ ρίχνουν όλο το βάρος τους σε μια πιθανή νίκη του εκλεκτού τους στην Αθήνα, Χάρη Δούκα, έναντι του Κώστα Μπακογιάννη. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα αποτελούσε τεράστια επικοινωνιακή νίκη για τη Χαριλάου Τρικούπη.

    Τέλος το ΚΚΕ δείχνει να είναι ευτυχισμένο καθώς βλέπει ότι ανεβαίνουν τα ποσοστά του. Η νίκη του Κώστα Πελετίδη στην Πάτρα, θα βάψει ξανά «κόκκινο» το δήμο, κάτι που στον Περισσό θέλουν να το κάνουν με κάθε τρόπο.

    Ας δούμε αναλυτικά τι περιμένουν τα κόμματα από την Κυριακή του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών:

    Νέα Δημοκρατία

    Τις προηγούμενες ημέρες ήταν έκδηλη η αγωνία των κυβερνητικών και κομματικών στελεχών για την τελική επικράτηση του Κώστα Μπακογιάννη και Κώστα Ζέρβα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, όσο και για τουλάχιστον 4 περιφέρειες που θεωρούν ότι δεν πρέπει να χάσουν με τίποτε.

    Οι εκτιμήσεις του Μαξίμου και της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι έστω και δύσκολα ο κ. Μπακογιάννης θα πετύχει τη νίκη και μια νέα θητεία στην Αθήνα. Η εξαιρετική παρουσία του Χάρη Δούκα, και η αριστερή πανστρατιά προκειμένου να στηριχθεί ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ υποψήφιος, έβαλαν «φωτιά» στο γαλάζιο στρατόπεδο. Γι’ αυτό κι επιστρατεύτηκε τόσο ο Κ. Μητσοτάκης όσο και ο «βιονικός» Νίκος Χαρδαλιάς προκειμένου να κάνουν βόλτα στην Αθήνα στο πλάι του νυν δημάρχου.

    Εκτιμούν, λοιπόν, στη ΝΔ ότι δεν θα χαθεί ο δήμος, παρά το γεγονός ότι ο αντίπαλος του κ. Μπακογιάννη παρουσιάζει ισχυρή δυναμική.

    Πιο δύσκολα φαίνεται να είναι τα πράγματα στη Θεσσαλονίκη και σίγουρα πιο σκληρή θα είναι η μάχη μεταξύ Ζέρβα και Αγγελούδη. Στην κυβέρνηση εκτιμούσαν ότι μπορεί να υπάρξει μεγάλο ντέρμπι στη συμπρωτεύουσα, ελπίζοντας ότι ο κ. Ζέρβας θα παραμείνει στη θέση του. Μια απώλεια του δήμου, πάντως, θα πλήγωνε το νεοδημοκρατικό αφήγημα για επικράτηση παντού, αλλά δεν θα θεωρούνταν και δεινή ήττα για τη ΝΔ.

    Κ. Ζέρβας - Στ. Αγγελούδης σε μάχη χωρίς φαβορί
    Κ. Ζέρβας – Στ. Αγγελούδης σε μάχη χωρίς φαβορί

    Η μεγάλη μάχη θα γίνει στις περιφέρειες, εκεί όπου βάφεται ο χάρτης. Η ΝΔ έχει 6+1 (αυτή του Αρναουτάκη στην Κρήτη) επιτυχίες κι απομένουν άλλες 6 οι οποίες παρουσιάζουν πολλές δυσκολίες.

    Στήριξη με κάθε μέσο και παρασκηνιακές κινήσεις έγιναν για τον Κ. Αγοραστό στη Θεσσαλία καθώς στη ΝΔ δε θέλουν με τίποτε να δουν όλο τον χάρτη μπλε (ή με λίγο λευκό) και μια περιφέρεια να βαφτεί με τα χρώματα του εκλεκτού του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δ. Κουρέτα.

    Η στήριξη Αγοραστού από την κ. Τζανακούλη αποσόβησε δυσάρεστες καταστάσεις στα νεοδημοκρατικά της Θεσσαλίας κι έδωσε άλλον αέρα στον κ. Αγοραστό. Η ΝΔ εκτιμά ότι έστω και δύσκολα ο νυν περιφερειάρχης θα είναι νικητής.

    Στο Βόρειο Αιγαίο η νίκη του Αλ. Στεφανή την πρώτη Κυριακή επί του νυν περιφερειάρχη, Κ. Μουτζούρη, θεωρήθηκε μεγάλη από τη ΝΔ. Εκτιμούν ότι θα υπάρξει σίγουρη αλλαγή περιφερειάρχη καθώς δυνάμεις κι εκτός της ΝΔ θα στηρίξουν τον κ. Στεφανή.

    Σιγουριά εκφράζουν γαλάζια στελέχη και για την επικράτηση του Χρ. Μέτιου στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ο οποίος έστω και δύσκολα αναμένεται να κερδίσει την Κυριακή.

    Μεγάλο στοίχημα παραμένει για το κυβερνών κόμμα η νίκη του Δ. Πτωχού στην Πελοπόννησο, έναντι του Πέτρου Τατούλη. Οι εκτιμήσεις είναι ότι ο πρώτος έχει ρεύμα νίκης και θα επικρατήσει, ενδεχομένως και με καλά ποσοστά και διαφορά.

    Δ. Πτωχός - Π. Τατούλης
    Δ. Πτωχός – Π. Τατούλης

    Δύσκολα είναι τα πράγματα για τη ΝΔ σε δύο περιφέρειες με «αντάρτες» αντιπάλους. Η Ρόδη Κράτσα στα Ιόνια Νησιά θα είναι έκπληξη να κερδίσει τον αντίπαλο κ. Τρεπεκλή καθώς και στον α’ γύρο ήρθε δεύτερη μένοντας πίσω πέντε μονάδες. Στο Μαξίμου δεν ήταν καθόλου αισιόδοξοι ότι θα κερδίσει η επίσημη επιλογή τους, αλλά θεωρούν ότι και ο «αντάρτης» κ. Τρεπεκλής να βγει δεν θα είναι ήττα για τη ΝΔ.

    Υπενθυμίζεται ότι η νυν περιφερειάρχης. Κ. Κράτσα, θρηνεί από την Παρασκευή το χαμό του αδερφού της.

    Τέλος στη Δυτική Μακεδονία η μάχη Κασαπίδη – Αμανατίδη, δύο «γαλάζιων» στελεχών, αναμένεται να είναι σώμα με σώμα, αν και φαίνεται ότι ο δεύτερος παρουσιάζει ρεύμα νίκης και στη ΝΔ δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι ότι θα μπορέσει ο νυν περιφερειάρχης να κάνει την έκπληξη. Την προηγούμενη Κυριακή το αποτέλεσμα ήταν οριακό: Αμανατίδης 35,54% – Κασαπίδης 34,23%.

    ΣΥΡΙΖΑ

    Χωρίς μεγάλες προσδοκίες και βυθισμένο στα πολλά του προβλήματα, βρίσκεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ούτε καν ο νέος πρόεδρος, Στέφανος Κασσελάκης δεν έδειξε ενδιαφέρον για το β’ γύρο των εκλογών καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στα όρια της διάσπασης. Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν περαιτέρω υποχώρηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον στην Κουμουνδούρου ελπίζουν μόνο σε μεμονωμένες μικρές νίκες σε βάρος της ΝΔ.

    Για παράδειγμα θα ήθελαν να δουν ήττα του Κ. Μπακογιάννη στην Αθήνα. Όπως και του κ. Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη. Και σίγουρα θα ήταν μεγάλη νίκη για την Κουμουνδούρου αν κάνει έκπληξη ο κ. Κουρέτας στη Θεσσαλία. Κατά τα λοιπά, όπου ηττηθεί επίσημος υποψήφιος της ΝΔ θα είναι επικοινωνιακό όπλο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη κι αν δεν έχει ο ίδιος πολιτικά οφέλη από αυτό.

    Κ. Αγραστός - Δ. Κουρέτας
    Κ. Αγοραστός – Δ. Κουρέτας

    ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ

    Στο ΠΑΣΟΚ τα έδωσαν όλα υπέρ του Χάρη Δούκα. Με συντονισμό δυνάμεων, με συνεχείς δηλώσεις στήριξης, με κάθε μέσο που διαθέτει το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να γίνει η μεγάλη έκπληξη. Δύσκολη μια νίκη σε βάρος του κ. Μπακογιάννη, όμως, ελπίζουν στην ανατροπή.

    Και στην περίπτωση του κ. Αγγελούδη στη Θεσσαλονίκη θα ήταν ευτυχισμένοι αν επικρατούσε καθώς προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ και είναι προσωπικός φίλος του Βαγγέλη Βενιζέλου. Από εκεί κι έπειτα το σύνθημα της Χ. Τρικούπη είναι «όπου χάνει η ΝΔ είναι κερδισμένο το ΠΑΣΟΚ».

    Αποστάσεις από όλους και αποχή επέλεξε το ΚΚΕ το οποίος έχει καλή παρουσία στην Αυτοδιοίκηση και μια νέα νίκη Πελετίδη στην Πάτρα θα χαιρετιστεί με ενθουσιασμό.

    Διαβάστε επίσης:

    Νίκος Χαρδαλιάς: Βόλτα με τον Κώστα Μπακογιάννη στο Κουκάκι
     

    Αυτοδιοικητικές εκλογές: 12 χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για τον β’ γύρο
     

    Αυτοδιοικητικές εκλογές: Σε ποιες περιοχές θα γίνει β’ γύρος
     



    ΣΧΟΛΙΑ