• Πολιτική

    Εκλογές: Ποια είναι τα φαβορί για τις περιφέρειες και τους δήμους – Πού θα έχουμε ντέρμπι

    Νίκος Χαρδαλιάς - Κώστας Μπακογιάννης

    Νίκος Χαρδαλιάς – Κώστας Μπακογιάννης


    Λίγες ώρες απέμειναν για να ανοίξουν οι κάλπες που θα αναδείξουν τους νέους περιφερειάρχες και δημάρχους της χώρας και τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε ακλόνητα φαβορί αλλά και πολλά ντέρμπι.

    Με τη Νέα Δημοκρατία να στοχεύει στον μαγικό αριθμό «13», δηλαδή να βάψει γαλάζιες και τις 13 περιφέρειες, έστω και στον δεύτερο γύρο, το ενδιαφέρον εντοπίζεται κυρίως σε πέντε περιφέρειες όπου κονταροχτυπιούνται γαλάζιοι υποψήφιοι.

    Ενας άτυπος εμφύλιος δηλαδή για τον θώκο στις περιφέρειες Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Δυτικής Μακεδονίας.

    Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι μπορούν να πετύχουν το απόλυτο και στις 13 περιφέρειες, όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι κάποιες από αυτές θα χαθούν για τους υποψήφιους με επίσημο χρίσμα από τη Νέα Δημοκρατία.

    Σε επίπεδο δήμων, υπάρχουν ακλόνητα φαβορί για την πρωτιά, ίσως και από την πρώτη Κυριακή, αλλά θα δούμε και ντέρμπι τα οποία θα ολοκληρωθούν την επόμενη εβδομάδα.

    Στη Νέα Δημοκρατία έκαναν αγώνα δρόμου αυτές τις ημέρες προκειμένου να στηρίξουν τους υποψήφιους του κόμματος και να «κόψουν» το ρεύμα από τους λεγόμενους και «αντάρτες». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά και κορυφαίοι υπουργοί πήγαν στις περιφέρειες που «παίζεται το παιχνίδι» για να προσφέρουν στήριξη.

    Από την άλλη αυτό που παρατηρεί κανείς για τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι ότι δεν προσδοκούν σε νίκες δικών τους υποψηφίων και απλά θα περιμένουν να καταγράψουν δυνάμεις – έστω και έμμεσα-.

    Ας δούμε πώς διαμορφώνεται ο χάρτης λίγο πριν το άνοιγμα της κάλπης.

    Απ. Τζιτζικώστας

    Στην περιφέρεια Αττικής ο Νίκος Χαρδαλιάς θεωρείται σίγουρος νικητής και το στοίχημα είναι να ξεπεράσει το 43% από την πρώτη Κυριακή. Αυτό θα προσπαθήσουν να το κόψουν οι αντίπαλοί του, Γ. Σγουρός και Γ. Ιωακειμίδης, ενώ θα κονταροχτυπηθούν για τη δεύτερη θέση και τη μάχη στη δεύτερη Κυριακή.

    Νικητής από τον πρώτο γύρο εκτιμάται ότι θα είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενώ σε υψηλά ποσοστά κινείται και ο νυν περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκος.

    Από τον πρώτο γύρο και με μεγάλο ποσοστό θα ξαναεκλεγεί ο περιφερειάρχης Κρήτης, Στ. Αρναουτάκης, ο οποίος στηρίζεται από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβάζει τον Σπ. Δανέλλη.

    Ακλόνητο φαβορί για την πρωτιά, αλλά όχι για την αυτοδυναμία από αύριο είναι και ο Κώστας Αγοραστός στη Θεσσαλία, παρά τη φθορά που έχει μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.

    Κ. Αγοραστός

    Μεγάλο ντέρμπι αναμένεται στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου όπου ο Κ. Μουντζούρης δίνει μάχη με τον επίσημο γαλάζιο υποψήφιο, Αλ. Στεφανή. Η μάχη φαίνεται να πηγαίνει στο β’ γύρο με άγνωστο αποτέλεσμα.

    Μάχη ψήφο – ψήφο φαίνεται να έχουμε και στην Πελοπόννησο όπου ο εκλεκτός του Μαξίμου, Δ. Πτωχός, βρίσκεται απέναντι στον «παλιό» Π. Τατούλη με τον νικητή να αναδεικνύεται την επόμενη Κυριακή και ανάλογα με τις συμμαχίες που θα προκύψουν.

    Δυσκολίες αντιμετωπίζει στα Ιόνια Νησιά η Ρόδη Κράτσα καθώς έχει απέναντί της τον Θ. Γαλιατσάτο από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ψήφους θα κόψει ο γαλάζιος «αντάρτης» κ. Τρεπεκλής, ο οποίος δεν αποκλείεται να είναι στο β’ γύρο.

    Ενας ακόμη αντάρτης από τη ΝΔ στην περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης και Δυτικής Μακεδονίας κόβει δυναμική από τον νυν περιφερειάρχη Χρ. Μέτιο. Ο Χρ. Τοψίδης, προερχόμενος κι αυτός από τη ΝΔ, είχε χάσει με λίγους σταυρούς στις προηγούμενες εκλογές, και δεν αποκλείεται να κάνει την έκπληξη.

    Αγωνία και για τη Δυτική Μακεδονία όπου ο Γ. Κασσαπίδης δεν είναι καθόλου σίγουρος καθώς ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Γ. Αμανατίδης, μπορεί να τον χτυπήσει στα ίσια.

    Στη Στερεά Ελλάδα ο Φάνης Σπανός δείχνει να προηγείται με διαφορά από τον Απ. Γκλέτσο, αλλά δεν αναμένεται να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή καθώς υπάρχει ο γαλάζιος αντάρτης, Κ. Μαρκόπουλος.

    Νίκη, ίσως και αυτοδυναμία μπορεί να πετύχει αντίθετα ο Νεκτάριος Φαρμάκης στη Δυτική Ελλάδα ενώ και στην Ηπειρο προηγείται ο Αλέκος Καχριμάνης αλλά η μάχη θα μεταφερθεί την επόμενη Κυριακή με πιθανό αντίπαλο τον επικοινωνιολόγο Σπ. Ριζόπουλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβάζει τον πρώην βουλευτή, Γ. Στέφο.

    Κ. Ζέρβας

    Οι δήμοι

    Ενώ στις περιφέρειες η ψήφος έχει πιο διακριτά κομματικά χαρακτηριστικά στους δήμους οι υποψήφιοι δήμαρχοι έχουν φτιάξει υπερκομματικά ψηφοδέλτια και μετράει πολύ η προσωπική επαφή και οι γνωριμίες.

    Φαβορί βεβαίως υπάρχουν και για την πρωτιά και για αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή.

    Στην Αθήνα ο Κώστας Μπακογιάννης φέρεται να κινείται στα επίπεδα του 40% και να παλεύει για να ξεπεράσει το 43% ώστε να μην πάει σε δεύτερη Κυριακή.

    Τη δεύτερη θέση διεκδικεί ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζαχαριάδης, αλλά και ο Χ. Δούκας από το ΠΑΣΟΚ ο οποίος έχει κάνει πολλή καλή προεκλογική εκστρατεία. Οποιος από τους δύο πάει στο δεύτερο γύρο θα έχει τη στήριξη του άλλου. Πιο κάτω βρίσκονται ο υποψήφιος του ΚΚΕ, Ν. Σοφιανός, αλλά και ο καταδικασμένος χρυσαυγίτης, Η. Κασιδιάρης, αν και πάντα υπάρχει η «βουβή» ψήφος προς την ακροδεξιά που δεν μετράνε οι δημοσκοπήσεις.

    Στον Πειραιά δε φαίνεται να έχει κανένα πρόβλημα ο Γιάννης Μώραλης ο οποίος μάλλον θα εκλεγεί από αυτή την Κυριακή και με υψηλό ποσοστό.

    Γ. Μώραλης

    Στη Θεσσαλονίκη η ΝΔ έχει βάλει το στοίχημα της δεύτερης θητείας του Κ. Ζέρβα, αλλά η μάχη μάλλον πάει για την επόμενη Κυριακή. Ο Στ. Αγγελούδης από το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να βρίσκεται κοντά στον κ. Ζέρβα σε ποσοστά, αλλά και ο Σπ. Πέγκας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αποκλείεται στη συμπρωτεύουσα να δούμε μεγάλο ντέρμπι και αύριο και την επόμενη Κυριακή.

    Σαρωτικός αναμένεται να είναι στην Πάτρα ο νυν δήμαρχος, Κ. Πελετίδης, που προέρχεται από το ΚΚΕ, αλλά χαίρει εκτίμησης από μεγάλο μέρος των πολιτών.

    Σε άλλους γνωστούς δήμους, απόλυτη κυριαρχία και αυτοδυναμία φαίνεται να εξασφαλίζουν ο Γ. Παπανικολάου στη Γλυφάδα, ο Γ. Κωνσταντέλος στην Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη, ο Γ. Κωνσταντάτος στο Ελληνικό, ο Β. Θώδας στου Ζωγράφου, ο Δ. Κάρναβος στην Καλλιθέα (ισχυρός εμφανίζεται ο αντίπαλός του από το ΠΑΣΟΚ, Κ. Ασκούνης), κ.λπ.

    Διαβάστε επίσης: 

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Πόσους σταυρούς βάζουμε στο ψηφοδέλτιο

    Αυτοδιοικητικές εκλογές: Οι γυναίκες, οι αιώνιοι έφηβοι και οι ανέμελοι

    Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023: Ο χάρτης των αποτελεσμάτω



    ΣΧΟΛΙΑ