• Πολιτική

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Πόσους σταυρούς βάζουμε στο ψηφοδέλτιο

    • NewsRoom
    Η εφορευτική επιτροπή ελέγχει τα στοιχεία ψηφοφόρων κατα την διάρκεια της διαδικασίας της ψηφοφορίας

    Η εφορευτική επιτροπή ελέγχει τα στοιχεία ψηφοφόρων κατα την διάρκεια της διαδικασίας της ψηφοφορίας (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η χώρα για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, που θα διεξαχθούν την Κυριακή 8 Οκτωβρίου.

    Σύμφωνα με τον οδηγό που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών, οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7:00 το πρωί και θα είναι ανοικτές έως τις 19:00 το βράδυ.

    Σε όσες Περιφέρειες πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εκλογές, αυτές θα διεξαχθούν την Κυριακή 15 Οκτωβρίου.

    Πόσους σταυρούς προτίμησης μπορώ να βάλω στο ψηφοδέλτιο

    Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.

    Σε Δήμους με πληθυσμό μέχρι 30.000 κατοίκους, οι εκλογείς μπορούν να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους και μέχρι 4 σε Δήμους με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων.

    Για την εκλογή Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων, οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν μέχρι 2 υποψηφίους, ενώ σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 200 κατοίκων, όπου εκλέγεται μόνο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα επιλογής ενός μόνο υποψηφίου.

    Στις περιφερειακές εκλογές, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης κυμαίνεται από 1 έως 4, κατά περίπτωση. Στο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των υποψηφίων που μπορεί να επιλέξει ο εκλογέας.

    Τι γίνεται να βάλω περισσότερους σταυρούς;

    Σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει περισσότερους υποψηφίους από όσους είναι επιτρεπτό, το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο και προσμετράται κανονικά στο σύνολο των ψηφοδελτίων που έλαβε ένας συνδυασμός, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός.

    «Μάθε που ψηφίζεις»

    Μέσα από την εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών, στη διεύθυνση https://mpp.ypes.gov.gr/, κάθε πολίτης μαθαίνει εύκολα και γρήγορα, με δύο μόνο κλικ το πού ψηφίζει για δήμαρχο και περιφερειάρχη, στις εκλογές του Οκτωβρίου ή να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό: 213 136 1500 καθημερινά από 08:00 μέχρι 20:00 για να πληροφορηθούν το εκλογικό τμήμα και το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζουν καθώς και τον α/α της εγγραφής τους στον εκλογικό κατάλογο.

    Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν με αστυνομική ταυτότητα (φυσική ή ψηφιακή), διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά τους στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω γάμου/διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσουν και τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

    Αν δεν βρείτε το όνομά σας στους εκλογικούς καταλόγους απευθυνθείτε στο Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είστε εγγεγραμμένος/η.

    Δεν θα είναι δωρεάν η διέλευση από τα διόδια στις αυτοδιοικητικές εκλογές

    Όσοι ταξιδέψουν οδικώς στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για να ψηφίσουν, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα γίνει δωρεάν η διέλευση από τους σταθμούς διοδίων όπως είχε γίνει στις εθνικές εκλογές 2023, αλλά αυτή τη φορά θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά.

    Δωρεάν η διέλευση θα είναι μόνο για τους εκλογικούς αντιπροσώπους, όπου θα πρέπει να δείξουν στα διόδια την αστυνομική τους ταυτότητα και την απόφαση διορισμού τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Η «χλιαρή» πρεμιέρα Κασσελάκη, η «λευκή απεργία» των 16 και τα μηνύματα στην κυβέρνηση

    Κασσελάκης: Δεν είμαι Αμερικανάκι, είμαι Κρητίκαρος – Θέλω δυο παιδιά με τον Τάιλερ – Το 2009 ψήφισα Παπανδρέου

    Αυτοί είναι οι 16 «αντάρτες» που προκαλούν ταραχή στον Στέφανο Κασσελάκη

    ──────────────────                           

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



    ΣΧΟΛΙΑ