• Πολιτική

    ΕΕ: Κάλεσμα για «ευρύ και περιεκτικό διάλογο» για το ζήτημα του Χονγκ Κονγκ

    • NewsRoom


    Κάλεσμα σε όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στην κρίση των τελευταίων ημερών στο Χονγκ Κονγκ για έναν «ευρύ και περιεκτικό διάλογο για την ανάσχεση της κατάστασης» απηύθυνε η  Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της απερχόμενης επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

    «Είναι κρίσιμης σημασίας να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση, να αποφευχθεί η βία και να ληφθούν έκτακτα μέτρια για ανάσχεση της κατάστασης», αναφέρει η Μογκερίνι σε ανακοίνωση που εξέδωσε εξ ονόματος των 28 χωρών μελών της ΕΕ.

    «Είναι σημαντικό να υπάρξει δέσμευση σε μια διαδικασία για έναν ευρύ και περιεκτικό διάλογο, στον οποίο θα συμμετέχουν όλα τα μέρη» προσθέτει, υπογραμμίζοντας πως οι βασικές ελευθερίες και ο «αυξημένος βαθμός αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ είναι εγγεγραμμένοι στη νομοθεσία και στις διεθνείς συμφωνίες και πρέπει η τήρησή τους να συνεχιστεί».

    Στο Χονγκ Κονγκ συνεχίστηκαν και το Σάββατο οι διαδηλώσεις με χιλιάδες κόσμο να συμμετέχει σε νέες πορείες, σε ένα Σαββατοκύριακο που αναμένεται να «μετρηθεί» η λαϊκή απήχηση του κινήματός τους.Την ίδια ώρα η ηπειρωτική Κίνα υιοθετεί έναν όλο και πιο σκληρό τόνο, ενώ οι διεθνείς αγορές έχουν στραμμένη πάνω στο Χονγκ Κονγκ την προσοχή τους.

    Στη δήλωσή της η Φεντερίκα Μογκερίνι σημειώνει πως «εδώ και δύο μήνες, ένας μεγάλος αριθμός πολιτών ασκούν το θεμελιώδες δικαίωμα της συνάθροισης».

    «Ωστόσο, πρόσφατα σημειώθηκε ένας αυξανόμενος αριθμός απαράδεκτων βίαιων περιστατικών, που εγκυμονούν κινδύνους περαιτέρω βίας και αστάθειας», σημειώνει.



    ΣΧΟΛΙΑ