• Top Stories

    Εδώ το Κουαρτέτο εκεί το Κουαρτέτο πού είναι το Κουαρτέτο;


    Την ώρα που παραμένει ανοιχτό το αγροτικό ζήτημα, το ασφαλιστικό, οι τηλεοπτικές άδειες και το φορολογικό, την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στην επανέναρξη των συνομιλιών με το Κουαρτέτο, καθώς από αυτές εξαρτώνται πλέον τα πάντα. Και μπορεί κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι η επιστροφή των εκπροσώπων του ΔΝΤ μπορεί να είναι την ερχόμενη Δευτέρα, ωστόσο κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως η επάνοδος των ελεγκτών μπορεί να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο.

    Αν δεν αλλάξει κάτι πάντως από τις συναντήσεις Κορυφής που θα έχει ο πρωθυπουργός τα επόμενα 24ωρα, ο χρόνος φαίνεται να έχει «κολλήσει» στο υπουργείο Οικονομικών και τίποτε δεν κινείται.

    Ακόμα και για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, παρότι δεν δόθηκε παράταση στην υποβολή των βεβαιώσεων μισθοδοσίας από τις επιχειρήσεις, δεν διαφαίνεται να μπορεί να ξεκινήσει τελικά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων πριν μπει ο Μάρτιος.

    Για την εξέλιξη αυτή μάλιστα προϊδεάζουν και οι «διαρροές» περί αλλαγής του τρόπου πληρωμής του φόρου που θα προκύψει από τις φετινές δηλώσεις Ε1. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να φανεί πως η καθυστέρηση συνδέεται με μία μίνι-διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το αν μπορεί η πληρωμή να γίνει σε πέντε, οκτώ ή και δέκα μηνιαίες δόσεις, αντί για τρεις διμηνιαίες που προβλέπει ο νόμος. Ωστόσο, ακόμα και αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών έδειχναν άγνοια τα σενάρια αυτά.

    Κινητοποιήσεις λογιστών-φοροτεχνικών

    Η υποβολή των δηλώσεων όμως γίνεται δυσκολότερη και λόγω των κινητοποιήσεων που ξεκινούν οι λογιστές – φοροτεχνικοί. Αποφασίστηκαν μάλιστα παραστάσεις διαμαρτυρίας την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου στο υπουργείο Οικονομικών (στο κτίριο της Καραγιώργη Σερβίας 10) και την Τρίτη 1η Μαρτίου στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ενώ σχεδιάζεται αποκλεισμός εφοριών σε όλη τη χώρα (σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες) και κυλιόμενη αποχή από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, μόλις ανοίξει η εφαρμογή του TAXISNET.

    Ωστόσο τα προβλήματα δεν τελειώνουν εκεί. Επί σχεδόν ένα μήνα οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν να ασχολούνται περισσότερο με τις μαζικές ανακατάταξεις από την διαδικασία αλλαγής διευθυντών και γενικών διευθυντών στις εφορίες, καθώς η αβεβαιότητα που διακατέχει τα στελέχη της φορολογικής διοίκησης δεν τους επιτρέψει να επικεντρωθούν στην επιτέλεση του έργου τους.​

    ​Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η κυβέρνηση αναζητεί “καλύτερο τρόπο” για να εισπράξει τα περίπου 300 εκατ. ευρώ που υπολόγιζε από το ειδικό τέλος 0,05 ευρώ ανά στήλη του ΟΠΑΠ, ενώ  επίκειται η εκδίκαση της αγωγής του ΟΠΑΠ που ζητά 1 δισ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο για τις αλλαγές που έφεραν πίσω την λειτουργία των “κουλοχέρηδων”​ και, επιπλέον, τα στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ δείχνουν πως τα έσοδα από την αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου το 2015 ήταν πενιχρά και δεν ξεπέρασαν τα 29 εκατ. ευρώ συνολικά.



    ΣΧΟΛΙΑ