• Πολιτική

    Αιχμές Μοσκοβισί σε Μητσοτάκη: «Κάποιοι πολιτικοί στην Αθήνα θα έπρεπε να μετρούν καλύτερα τι λένε»

    Πιερ Μοσκοβισί

    Πιερ Μοσκοβισί


    Έμμεση αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί στις σημερινές δηλώσεις του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λέγοντας πως «Η ενισχυμένη εποπτεία, αντίθετα με όσα άκουσα να λένε κάποιοι πολιτικοί στην Αθήνα, που θα πρέπει να μετρούν καλύτερα τι λένε, δεν είναι τέταρτο πρόγραμμα. Προσφέρει το πλαίσιο για να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις».

    Ο Ευρωπαίος επίτροπος απάντησε έμμεσα στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος στις δηλώσεις του μετά την επίσκεψη του Ευρωπαίου Επίτροπου Οικονομικών στην Αθήνα είχε αναφέρει πως «ότι τον Αύγουστο δεν θα υπάρξει καμία καθαρή έξοδος» αλλά ότι «η Ελλάδα έχει δυστυχώς να αντιμετωπίσει και ένα 4ο κεκαλυμμένο μνημόνιο». Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης συνέστησε στον κ. Μοσκοβισί να είναι πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του, σεβόμενος τις θυσίες που έχουν υποστεί οι Έλληνες.

    Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε επίσης ότι μετά από οχτώ χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται πάλι στον δρόμο της κανονικότητας.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια σύμμαχος του ελληνικού λαού και όχι της μίας ή της άλλης κυβέρνησης. Πρόσθεσε, δε, ότι αν είχε γίνει το Grexit θα είχαμε κατακερματισμό της Ευρωζώνης. Οι Έλληνες είναι αξιοθαύμαστοι για την προσήλωσή τους στην Ευρωζώνη, υπογράμμισε, υποστηρίζοντας ότι στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καμία χώρα δεν έκανε τόσο μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα όσο η Ελλάδα.

    Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη φορολογική μεταρρύθμιση, στο κτηματολόγιο, στο συνταξιοδοτικό σύστημα που σήμερα είναι πολύ περισσότερο βιώσιμο, ενώ σε ό,τι αφορά το ζήτημα των κόκκινων δανείων παρατήρησε ότι η κατάσταση βελτιώνεται. Η μόνη αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση του χρέους είναι η ανάπτυξη, σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει ο φαύλος κύκλος του χρέους.

    Σεντένο: Έξοδος από το πρόγραμμα σημαίνει έξοδος από το πρόγραμμα

    Από την πλευρά του, ο Μάριο Σεντένο μιλώντας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για το τέλος του ελληνικού προγράμματος σημείωσε πως για τα επόμενα ένα-δυο χρόνια η ενισχυμένη επιτήρηση της Κομισιόν θα βοηθήσει τη χώρα να μείνει στο σωστό δρόμο, σημείωσε, προσθέτοντας: «Ας είμαι ξεκάθαρος: έξοδος από το πρόγραμμα για την Ελλάδα σημαίνει έξοδος από το πρόγραμμα».

    Η χώρα έχει δεσμευτεί στους κανόνες της ευρωζώνης όπως κάθε άλλη χώρα. Θα έχει επιλογές πολιτικής τις οποίες θα συζητά στο εσωτερικό, αυτό είναι καλό για τη δημοκρατία, συμπλήρωσε.

    Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε είμαι πεπεισμένος ότι η χώρα θα κοιτάξει τις επιλογές της πολιτικής και θα βελτιώσει την σταθερότητα και τον πολιτικό συμβιβασμό.

    Θα απαιτηθούν, συνέχισε σωστές δημοσιονομικές πολιτικές και σωστή διαχείριση, καλή διαχείριση του τραπεζικού τομέα για τα κόκκινα δάνεια και ευέλικτες αγορές εργασίας και προϊόντων και μοντέρνα δημόσια διοίκηση.

    Η χώρα παρουσίασε ένα αναπτυξιακό σχέδιο που στηρίζεται στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο Μάριο Σεντένο. Η εικόνα στις αγορές έδειξε ότι η χώρα παραμένει ευάλωτη και γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει «ιδιοκτησία». Με ενθαρρύνει το ότι η κυβέρνηση στην Ελλάδα φαίνεται να το ασπάζεται και καλωσορίζω τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο Eurogroup.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μητσοτάκης σε Μοσκοβισί: Να είστε πιο προσεκτικός στις τοποθετήσεις σας…

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: O Σεντένο «κόβει» τις προσδοκίες Μοσκοβισί ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οργή στη ΝΔ για τις δηλώσεις Μοσκοβισί: Βλέπουν από πίσω πολιτικά παιχνίδια



    ΣΧΟΛΙΑ