• Πολιτική

    Δουδωνής: Το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της επιστολικής ψήφου για τους εκτός της επικράτειας εκλογείς

    • NewsRoom
    Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής

    Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής


    «Το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της επιστολικής ψήφου, τουλάχιστον για τους εκτός της επικράτειας εκλογείς. Για τους εντός της επικράτειας, όμως, είμαστε υπέρ της επιστολικής ψήφου, γι΄αυτούς που πράγματι έχουν ένα αντικειμενικό κώλυμα να πάνε να ψηφίσουν με φυσική παρουσία, η οποία φυσική παρουσία», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο.

    «Δεν είμαστε αρνητικοί απέναντι στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου, τουλάχιστον για τους εκτός της επικράτειας εκλογείς. Υποτίθεται, όμως, ότι η κυβέρνηση έχει θεσπίσει κανόνες καλής νομοθέτησης. ‘Αρα δεν έπρεπε να προχωρά σε σαλαμοποίηση των διατάξεων, δηλαδή πρώτα να έρχεται η ψήφος των αποδήμων υπό προϋποθέσεις, μετά να έρχεται χωρίς προϋποθέσεις και τώρα να έρχεται η επιστολική ψήφος, η οποία καταργεί την αυτοπρόσωπη παρουσία των εκτός της επικράτειας εκλογέων», είπε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ.

    Ο βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν επιδίωξε τη συναίνεση των άλλων κομμάτων ενόψει της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας, διότι δεν ακολούθησε την πρακτική της διακομματικής επιτροπής προτού φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή, όπως είχε γίνει στην πρώτη φάση της διαδικασίας για το δικαίωμα ψήφου των εκτός της επικράτειας εκλογέων. «Ο τρόπος με το οποίο ασκείται το εκλογικό δικαίωμα, ζητεί συναινέσεις. Δεν είναι συναίνεση να ακούμε επί μήνες ότι οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν, είτε με λίστα, είτε με το σύστημα των εκλογικών περιφερειών και ξαφνικά να συνειδητοποιούμε ότι όχι απλώς δεν υπάρχει λίστα, αλλά θα γίνει δι΄ επιστολικής ψήφου», είπε ο κ. Δουδωνής και επισήμανε ότι:

    -«Η επιστολική ψήφος, με το νομοσχέδιο, πάει πακέτο για ευρωεκλογές και εθνικά δημοψηφίσματα. Αυτό το κάνει η κυβέρνηση διότι οι εθνικές εκλογές απαιτούν αυξημένη πλειοψηφία, με βάση το σύνταγμα για τις όποιες αλλαγές. Η πραγματικότητα όμως είναι το εθνικό δημοψήφισμα είναι εγγύτερα στις αποφάσεις για τις οποίες το σύνταγμα προβλέπει αυξημένη πλειοψηφία. Αυτός ο χειρισμός αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει τη συναίνεση και ότι προχωρά μόνη της».

    -«Η υπουργός Εσωτερικών, αναφερόμενη στο δικαίωμα επιστολικής ψήφου, για τους εκλογείς εντός της επικράτειας, διερωτάται γιατί πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί. Μα γιατί η επιστολική ψήφος είναι μια κάμψη της αρχής της μυστικότητας της ψήφου, έτσι, όπως προβλέπεται. Τον τρόπο που τίθεται, ως επιλογή του εκλογέα εντός της επικράτειας, πρέπει να τον ξανασκεφτούμε, διότι το Σύνταγμα θέτει την επιστολική ψήφο ως μια επιλογή διευκόλυνσης της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, όταν υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες. Εμείς τη θέλουμε την επιστολική ψήφο, σε περίπτωση που υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες. Μια τέτοια δυσκολία είναι να βρίσκεται εκλογέας εκτός επικράτειας. Μια τέτοια δυσκολία είναι όσοι εργάζονται μακριά από τον τόπο που ψηφίζουν. Πράγματι υπάρχει ζήτημα. Ζήτημα είναι οι χρονίως πάσχοντες, τα άτομα με αναπηρία, οι ηλικιωμένοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να προβλεφθεί μια τέτοια διευκόλυνση, ως κάμψη της αρχής της μυστικότητας και σε ένα βαθμό της καθολικότητας προσέλευσης στην ψηφοφορία».

    -«Εμείς είμαστε υπέρ της επιστολικής ψήφου, γι΄αυτούς που πράγματι έχουν ένα αντικειμενικό κώλυμα να πάνε να ψηφίσουν με φυσική παρουσία, η οποία φυσική παρουσία διασφαλίζει κατ΄απόλυτο τρόπο, τη μυστικότητα της ψηφοφορίας».

    -Η κυβέρνηση λέει ότι είναι επιλογή να πάει να ψηφίσει κάποιος δι΄ επιστολικής ψήφου, για τους εντός της επικράτειας εκλογείς, αντί να προβλέπει ότι αυτό θα γίνεται για λόγους συγκεκριμένους.

    – Η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων θα λάβει χώρο μετά τις ευρωεκλογές

    -το ΠΑΣΟΚ χαιρετίζει το κώλυμα συμμετοχής στις ευρωεκλογές πολιτικού φορέα που υποκρύπτει εγκληματική οργάνωση.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης

    Κατρίνης (ΠΑΣΟΚ): Δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας για τον γάμο ομοφύλων

    Σκυλακάκης: Το κόστος για το Κλίμα απαιτεί ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

    Λιβάνιος: Πιο απλή αναλογική από το σύστημα που εισάγουμε με το νομοσχέδιο για τις ευρωεκλογές, δεν υπάρχει



    ΣΧΟΛΙΑ