• Πολιτική

    ΔΝΤ: Στενεύουν τα περιθώρια για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα


    Tο ΔΝΤ θα παραμείνει ενεργό στο ελληνικό πρόγραμμα και θα συνεχίσει να εμπλέκεται στις αποφάσεις για την Ελλάδα ακόμα και αν δεν συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, τονίζοντας ότι «ο χρόνος πια είναι πολύ λίγος» για να προλάβει το Ταμείο να συμμετέχει με χρηματοδότηση, αλλά όπως είπε οι συζητήσεις συνεχίζονται με τους Ευρωπαίους και τις ελληνικές αρχές.

    Σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι αναμένεται να πραγματοποιηθεί δεύτερη συνεδρίαση του Washington Group με θέμα το ελληνικό χρέος, μετά το «ναυάγιο» της πρωινής συνάντησης.

    Μετά την έκκληση του Πόουλ Τόμσεν να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup του Μαΐου, έτσι ώστε να υπάρχει χρόνος να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ παραδέχτηκε σήμερα ότι στενεύουν τα περιθώρια για συμμετοχή του Ταμείου στο χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος.

    Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην έδρα του ΔΝΤ, ο Ράις αποκάλυψε πως η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ θα μετάσχει στο Eurogroup του Λουξεμβούργου της 21ης Ιουνίου, ενώ ανέφερε πως υπάρχουν πως υπάρχουν ακόμη περιθώρια – αν και στενά – για την ενεργοποίηση του «επί της αρχής» προγράμματος του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

    Όπως είπε, οι συζητήσεις συνεχίζονται για ένα πρόγραμμα που θα εμπεριέχει τις κατάλληλες πολιτικές και την ελάφρυνση του χρέους, βασικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση.

    Ο κ. Ράις αναφέρθηκε στη διεξαγωγή του σημερινού Washington Group στο Παρίσι, με τη συμμετοχή του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν και του Πίτερ Ντόλμαν του επικεφαλής του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα. «Είμαστε ενεργά δεσμευμένοι σε αυτή τη διαδικασία», τόνισε.

    Ο ίδιος πάντως σημείωσε πως ακόμη και αν το ΔΝΤ δεν μετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα, το Ταμείο θα συνεχίσει να εμπλέκεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης, της έκθεσης του άρθρου 4 και των τακτικών διαβουλεύσεων με τις ελληνικές αρχές.

    Για το ζήτημα της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ ο Ράις επιβεβαίωσε πως το Ταμείο θα συμπεριλάβει την ανάλυση αυτή στην έκθεση του άρθρου 4 που θα καταρτίσει για την Ελλάδα και την οποία θα δημοσιοποιήσει στο προσεχές διάστημα. «Η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους θα εμπεριέχεται στην έκθεση, καθώς είναι ένα κομμάτι της αξιολόγησης», ανέφερε σχετικά.

    Τέλος, ερωτηθείς για το εάν το θέμα της Ελλάδος και συγκεκριμένα η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα απασχολήσει τη συνοδό των ηγετών της G7  στον Καναδά ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να απαντήσει. «Δεν έχω κάποια ενημέρωση για το εάν στο G7 θα γίνει συζήτηση για την Ελλάδα», είπε.

    Σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι αναμένεται να πραγματοποιηθεί δεύτερη συνεδρίαση του Washington Group με θέμα το ελληνικό χρέος, μετά το «ναυάγιο» της πρωινής συνάντησης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ναυάγιο στο Washington Group στο Παρίσι: Ανυποχώρητη η Γερμανία για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Washington Group: Δεν βρέθηκε κοινή γραμμή για το ελληνικό χρέος – Προς απομάκρυνση το ΔΝΤ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θρίλερ στο Παρίσι: Χαμηλές προσδοκίες για χρέος, προαπαιτούμενα και… ΔΝΤ



    ΣΧΟΛΙΑ