• Πολιτική

    Διπλωματικός «πυρετός» απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα – Ανεβάζει ταχύτητα η Αθήνα

    • NewsRoom
    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Εντείνει τις διπλωματικές κινήσεις της η κυβέρνηση ορθώνοντας τείχος στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές δυνάμεις στον Έβρο, καθώς τις τελευταίες ώρες παρατηρείται κινητικότητα από την τουρκική πλευρά των συνόρων. Ο Ερντογάν φαίνεται πως κάνει πράξη τις απειλές του και συγκεντρώνει εκ νέου μετανάστες στα σύνορα, ασκώντας πιέσεις στην Ευρώπη.

    Τα ελληνοτουρκικά και η προκλητικότητα του Ερντογάν κυριάρχησαν στην συνάντηση που είχε χθες ο πρωθυπουργός με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    «Η χώρα θα αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις με σταθερότητα, με αυτοπεποίθηση και πάντα με προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, όπως κάνει πάντα θα συνεχίσει να το κάνει και τώρα. Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι και σε αυτήν την ένταση, την οποία θέλω να τονίσω ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα δεν την επιθυμεί και σίγουρα δεν την τροφοδοτεί, είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα έχουμε και την απόλυτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορέσουμε, ελπίζω, να ξεπεράσουμε αυτή την περίοδο στέλνοντας όμως ένα σαφές μήνυμα: Ότι μια ένταση την οποία δεν προκαλούμε εμείς, δεν μπορεί να οδηγήσει αυτόματα σε μία αποκλιμάκωση αυτής της κατάστασης την οποία βιώνουμε και σε μια βελτίωση των σχέσεών μας με την Τουρκία» ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Τους τόνους απέναντι στην Άγκυρα ύψωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας ότι αν η Τουρκία προχωρήσει στα παράνομα σχέδια για γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Αθήνα θα αντιδράσει και ότι η κυβέρνηση δεν τηρεί στάση απλού παρατηρητή.

    «Η αντίδραση της χώρας θα είναι ισχυρή» είπε ο υπουργός Άμυνας, υπενθυμίζοντας την αντίδραση της χώρας μας στον Έβρο. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι κόκκινες γραμμές είναι αδιαπραγμάτευτες. «Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί. Ενίοτε δείχνει και τα δόντια της. Τα δείξαμε στην απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας στον Έβρο και σε αυτό τον δρόμο κινούμαστε. Έχουμε δηλώσει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας. Σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε όξυνση της επιθετικής πολιτικής της, έχουμε απάντηση» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

    Μέσα σε αυτό το κλίμα έντασης η ελληνική κυβέρνηση εντείνει τις διπλωματικές κινήσεις της τονίζοντας με κάθε ευκαιρία ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν μπορούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα.

    Οι τόνοι ανέβηκαν τις τελευταίες ημέρες μετά την δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης της αίτησης άδειας της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που ανήκουν στην ελληνική ΑΟΖ.

    Μάλιστα χθες επανήλθαν στο προσκήνιο οι τουρκικοί χάρτες που παρουσιάζουν τα όρια να φτάνουν μέχρι την Ρόδο, την Κάρπαθο, την Κάσο και την Κρήτη, ενώ δεν υπάρχει πουθενά το Καστελόριζο, ενώ επαναλαμβάνονται και οι ισχυρισμοί ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το θέμα στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις 18 Ιουνίου, αλλά και στην Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 του μήνα.

    Επίσης, στις 16 Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Ισραήλ, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Το Ισραήλ αποτελεί έναν σταθερό σύμμαχο τα τελευταία χρόνια, ενώ τα συμφέροντα των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο ταυτίζονται. Άλλωστε, πριν λίγους μήνες υπεγράφη η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med.



    ΣΧΟΛΙΑ