• Πολιτική

    Διπλωματικός μαραθώνιος: Τουρκική προκλητικότητα και Κυπριακό στη συνάντηση Μητσοτάκη-Γκουντέρες

    • Αλίκη Χατζή
    Διπλωματικός μαραθώνιος: Τουρκική προκλητικότητα και Κυπριακό στη συνάντηση Μητσοτάκη-Γκουντέρες


    Το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας έθεσε αναλυτικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και  στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχει πλούσιο διπλωματικό παρασκήνιο το οποίο και φαίνεται να ξεκινά από την παραδοχή που γίνεται από την χώρα μας και αφορά στο ότι το “ήρεμο καλοκαίρι” ίσως βρίσκεται πίσω μας σε σχέση με την Τουρκία.

    Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έθεσε στον κ. Γκουτέρες όλο το πλαίσιο της παραβατικής συμπεριφοράς από την πλευρά των γειτόνων, περιγράφοντας όλα τα πεπραγμένα τους, τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως στην Κρήτη αλλά και το γενικότερα ψυχρό κλίμα που δημιουργείται πλέον στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας, κλίμα που ουδεμία ταύτιση έχει με την εικόνα που επιχείρησε να επιδείξει στις ΗΠΑ ο Τούρκος Πρόεδρος κάνοντας λόγο για «δήθεν διάλογο» μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο πρωθυπουργός, στην συνάντηση,  έθιξε και το ζήτημα του Κυπριακού, με διπλωματικούς παράγοντες εντούτοις να κρίνουν πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία θετική εξέλιξη στην τριμερή συνάντηση Κύπρου- Ελλάδας-Τουρκίας που έχει προγραμματιστεί για τις 27/9, δεδομένης της στάσης που κρατούν Ερντογάν και Τατάρ.

    Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται «δεν μπορεί να υπάρξει καν συζήτηση» για να πάει παρακάτω το Κυπριακό και ως εκ τούτου η προσπάθεια που θα καταβάλλει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, κρίνεται εκ των προτέρων ατελέσφορη.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως, υπογράμμισε στον Γκουτερες  ότι το μοναδικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης για την επίλυση του Κυπριακού ορίζεται ξεκάθαρα από τα δεσμευτικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία προβλέπουν λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.

    Τόνισε επίσης ότι προτάσεις που κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ως βάση συζήτησης και ως εκ τούτου απορρίπτονται.

    Κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν επίσης οι εξελίξεις στη Λιβύη. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας μας στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στον καθορισμένο χρόνο, καθώς και την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από την Λιβύη.

    Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει σηκώσει μεγάλο βάρος, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη φιλοξενία που παρέχει η χώρα μας σε όσους δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

    Σε διπλωματικό Αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί και ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, ο οποίος την Πέμπτη συνάντησε την Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, ενώ παράλληλα είχε μια τυχαία συνάντηση- σύντομη – για την στάση της Τουρκίας και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

    Συγκεκριμένα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ και η κ. Νούλαντ είχαν μια αναλυτική συζήτηση, με το ραντεβού να έχει προγραμματιστεί ήδη εδώ και μερικές ημέρες στα Ηνωμένα Έθνη.

    Ο κ. Δένδιας ανέπτυξε όλο το ζήτημα που αφορά στην τουρκική παραβατικότητα και συζήτησαν για την στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και όλα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα ανατολικά της Κρήτης με το Νautical Geo. Στη συζήτηση τέθηκε και η πενταετής συμφωνία συνεργασίας των δύο χωρών, η οποία πάντως ακόμη δεν έχει υπογραφεί και βρίσκεται σε καθεστώς διαπραγμάτευσης.

    Διαβάστε επίσης

    Μητσοτάκης: Έχουμε ήδη δωρίσει 1,3 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε άλλες χώρες

    Ακυρώθηκε η ξενάγηση Μητσοτάκη από τον αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο – Βαρύ το κλίμα

    Μητσοτάκης στο Bloomberg: «Θα στηρίξουμε τους καταναλωτές με τις αυξήσεις ρεύματος»-«Μόνη διέξοδος στα ελληνοτουρκικά το Διεθνές Δίκαιο»



    ΣΧΟΛΙΑ