• First Top Stories

    Γερμανικός «δάκτυλος» πίσω από τον ξεσηκωμό των προσφύγων στην Ειδομένη;


    «Μπαλάκι» ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ έχουν γίνει οι χίλιοι και πλέον (ή 600-700, σύμφωνα με τα Σκόπια) πρόσφυγες που τη Δευτέρα περπάτησαν για ολόκληρα χιλιόμετρα από την Ειδομένη και πέρασαν τα σύνορα κοντά στο χωριό Χαμηλό, με τη διπλωματική ένταση μεταξύ των δύο χωρών να βρίσκεται στα ύψη.

    Οι πρόσφυγες ξεκίνησαν από την Ειδομένη όταν κυκλοφόρησε ένα έγγραφο στον καταυλισμό που ανέφερε πως τα σύνορα με την ΠΓΔΜ είναι «εικονικά» κλειστά, και αν περπατούσαν πέντε χιλιόμετρα περίπου θα έβρισκαν ανοιχτό δρόμο προς τη γειτονική χώρα. Άνθρωποι με όλα τους τα υπάρχοντα στους ώμους, με μικρά παιδιά στα χέρια, περπατούσαν για ώρες στα βουνά της περιοχής, διασχίζοντας με κίνδυνο της ζωής τους ορμητικούς χειμάρρους, ώσπου κατάφεραν να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ, φτάνοντας στο ακριτικό χωριό Μόνι, κοντά στη Γευγελή.

    prosfygew-xeimarros

    Ωστόσο, παραμένει άγνωστο το τι θα συμβεί με αυτούς τους ανθρώπους, καθώς οι σκοπιανές αρχές ξεκαθαρίζουν ότι θα τους επαναπροωθήσουν πίσω στην Ελλάδα, ενώ η ελληνική πλευρά διαμηνύει πως αν υπάρξει αίτημα από την ΠΓΔΜ για την επαναπροώθησή τους στη χώρα μας, αυτό θα εξεταστεί αρμοδίως.

    Πάντως, ήδη στο σημείο από το οποίο πέρασαν τα σύνορα οι πρόσφυγες έχουν αναπτυχθεί από την πλευρά της ΠΓΔΜ δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, που εμποδίζουν τη διέλευση εκατοντάδων άλλων προσφύγων οι οποίοι διανυκτέρευσαν στο χωριό Χαμηλό, ελπίζοντας πως με το πρώτο φως της μέρας θα μπορούσαν και αυτοί να περάσουν τα σύνορα.

    2489051

    Μάλιστα, οι πρόσφυγες αυτοί έχουν ήδη πάρει το δρόμο της επιστροφής προς τον καταυλισμό της Ειδομένης, έχοντας καταλάβει πως δεν θα καταφέρουν να περάσουν.

    Γερμανικός “δάκτυλος”;

    Όμως ποιος ήταν αυτός που ξεκίνησε όλη αυτήν την ιστορία, διανέμοντας το επίμαχο φυλλάδιο με τις οδηγίες προς τους πρόσφυγες ώστε να ξεσηκωθούν και να φύγουν από την Ειδομένη; Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild, υπεύθυνος γι’ αυτό είναι ένας Γερμανός – και μάλιστα όχι απλώς ένας οποιοσδήποτε Γερμανός πολίτης, αλλά ένα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών της Angela Merkel, ο 80χρονος Norbert Blum.

    blum

    Όπως αποκαλύπτει η Bild, ένα από τα φυλλάδια που διανεμήθηκαν στους πρόσφυγες φέρει το όνομα του Norbert Blum, πρώην υπουργού Εργασίας της Γερμανίας, ο οποίος τις τελευταίες μέρες βρίσκεται στην Ειδομένη και μάλιστα το Σάββατο έστησε σκηνή και διανυκτέρευσε εκεί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση χωρών όπως η Ουγγαρία και η Αυστρία που κλείνουν τα σύνορα. Είχε μάλιστα κατηγορήσει τις χώρες αυτές ότι αφήνουν την Ελλάδα να τα βγάλει πέρα μόνη της, καταγγέλλοντας πως αυτή η συμπεριφορά δεν είναι αντάξια της ευρωπαϊκής κουλτούρας.

    bild



    ΣΧΟΛΙΑ