• Πολιτική

    Διπλωματικό μπρα ντε φερ μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Από παλαιότερη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν

    Φωτογραφία αρχείου


    Ο Ερντογάν μπορεί να βιάστηκε να προαναγγείλει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη –κατόπιν μάλιστα αιτήματος της ελληνικής πλευράς– στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το διπλωματικό «πυροτέχνημα» έσβησε όμως γρήγορα, καθώς πολύ απλά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη δεν συμπίπτει με αυτό του προέδρου της Τουρκίας.

    Αυτό άλλωστε σημείωναν και κυβερνητικές πηγές, εξηγώντας γιατί δεν είναι εφικτή μία τέτοια συνάντηση, πόσo μάλλον γιατί δεν θα μπορούσε να είχε υποβληθεί ένα τέτοιο αίτημα από ελληνικής πλευράς, όπως ψευδώς επιχείρησε να παρουσιάσει ο Ταγίπ Ερντογάν.

    Τη Δευτέρα, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, η Αθήνα έριξε το γάντι στον τούρκο πρόεδρο: Αν ο κ. Ερντογάν αλλάξει το πρόγραμμά του παρατείνοντας την παραμονή του στη Νέα Υόρκη και ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, τότε το θέμα θα εξεταστεί διπλωματικά και «φαντάζομαι ότι θα απαντηθεί θετικά», είπε ο κ. Οικονόμου.

    Επί της ουσίας, η κυβέρνηση δε θέλει να προσφέρει στην Άγκυρα  την ευκαιρία να βάλει μέσα στα επικοινωνιακά της σχέδια τα εθνικά μας θέματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι στην περίπτωση που η Τουρκία ζητήσει ένα τετ α τετ η Αθήνα θα πει εύκολα όχι. Είναι γνωστή η πάγια θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών ακόμα και όταν καταγράφεται ένταση. Για να συμβεί αυτό όμως, θα πρέπει να συντρέξουν δύο ξεκάθαρες προϋποθέσεις. Πρώτον να καταγραφεί επίσημα αίτημα συνάντησης από την τουρκική πλευρά και δεύτερον , στο υποθετικό αίτημα να υπάρχει κοινός χρόνος στο πρόγραμμα των δύο ηγετών για να γίνει το τετ α τετ.

    Αυτό φαντάζει δύσκολο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσγειώνεται στην Νέα Υόρκη περίπου στις 5 το απόγευμα τοπική ώρα και ο  Ταγίπ Ερντογάν αναχωρεί γύρω στις 8μ.μ. Άρα, ο τούρκος Πρόεδρος θα πρέπει να παρατείνει την παραμονή του στη Νέα Υόρκη για να έχει πιθανότητες να γίνει η συνάντηση.

    Μέχρι στιγμής πάντως, οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να στέλνει μηνύματα  προς την Άγκυρα μιλώντας στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ την Παρασκευή το μεσημέρι.

    Διαβάστε επίσης

    Οικονόμου για ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν: Αν υποβληθεί αίτημα, θα εξετασθεί θετικά
    Το ραντεβού που δεν υπάρχει: Γιατί ο Ερντογάν προανήγγειλε συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη



    ΣΧΟΛΙΑ