• Πολιτική

    Διπλωματικές πηγές για συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας: Δημιουργεί μοναδικό πλαίσιο στρατηγικής σχέσης

    • NewsRoom
    Διπλωματικές πηγές για συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας: Δημιουργεί μοναδικό πλαίσιο στρατηγικής σχέσης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν


    Η συμφωνία για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια δημιουργεί μοναδικό πλαίσιο στρατηγικής σχέσης μεταξύ δύο εταίρων στην ΕΕ και συμμάχων στο ΝΑΤΟ, τονίζουν διπλωματικές πηγές, μετά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας και Γαλλίας.

    Οι πηγές κάνουν ακόμη λόγο για ενίσχυση των δεσμών σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και σαφή αναφορά στις αρχές που πρεσβεύει η Ελλάδα όπως ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά και για συμβατότητα με τη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ.

    Συγκεκριμένα, σημειώνουν:

    «Η συμφωνία για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια, η οποία υπογράφηκε νωρίτερα σήμερα από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σηματοδοτεί την δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης».

    «Αναμφισβήτητα το σημαντικότερο σημείο αποτελεί η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης εναντίον της επικράτειας ενός εκ των δύο συμβαλλομένων μερών, η οποία περιλαμβάνει και την χρήση στρατιωτικών μέσων (ένοπλης βίας), σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρεται στο δικαίωμα στην αυτοάμυνα».

    «Πρόκειται για την πρώτη φορά που τέτοια ρήτρα περιέχεται σε διμερή συμφωνία της Ελλάδας με Ευρωπαίο εταίρο ή σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και βεβαίως δημιουργεί νέο περιβάλλον όσον αφορά την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας μας».

    «Σημειώνεται ότι αντίστοιχη ρήτρα υπάρχει στην συμφωνία που υπέγραψε πριν από περίπου ένα χρόνο ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan».

    «Υπογραμμίζεται επίσης ότι η εν λόγω ρήτρα μπορεί να ενεργοποιηθεί εάν τα δύο μέρη διαπιστώσουν ότι υπάρχει ένοπλη επίθεση εναντίον της επικράτειας ενός από αυτά και άρα δεν υπόκειται στους περιορισμούς που επιβάλει η συνθήκη της Ουάσιγκτον (ΝΑΤΟ) και η συνθήκη της Λισσαβώνας (ΕΕ).

    Διαβάστε επίσης:

    Ελλάς – Γαλλία συμμαχία: Το πλήρες κείμενο της συμφωνίας αμυντικής συνδρομής

    Μητσοτάκης: Φέρνει στην Βουλή την συμφωνία με την Γαλλία – Στις 5 Οκτωβρίου η συζήτηση



    ΣΧΟΛΙΑ