• Πολιτική

    Οι δυο αποφάσεις του ΣτΕ που άλλαξαν το κλίμα στην Ελλάδα. Η πρώτη για τα κανάλια και η δεύτερη για την Fraport


    Σε μία εποχή όπου το κύρος της Δικαιοσύνης έχει τρωθεί βαρύτατα και οι πολίτες δηλώνουν πιο απογοητευμένοι από ποτέ με τη λειτουργία της, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αναδεικνύεται σε πραγματικό «φάρο» δικαιοσύνης, με δύο αποφάσεις μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο να έρχονται να αποκαταστήσουν την τάξη και να δίνουν επιτέλους την αίσθηση ότι η Δικαιοσύνη στη χώρα μας λειτουργεί όπως θα έπρεπε.

    Η πιο ηχηρή από τις δύο αποφάσεις του ΣτΕ είναι αυτή που αφορά στις τηλεοπτικές άδειες. Αψηφώντας τις πιέσεις και τους εκβιασμούς του Μαξίμου, οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισαν κατά πλειοψηφία ότι ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός, στο σκέλος της παράκαμψης του ΕΣΡ και της διενέργειας του διαγωνισμού υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, καθιστώντας στην ουσία άκυρο τον διαγωνισμό-παρωδία από τον οποίο προέκυψαν οι τέσσερις προσωρινοί υπερθεματιστές. Πρόκειται για μία πραγματικά γενναία απόφαση, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν τις συνέπειες που επιφέρει για την κυβέρνηση (τεράστιο πλήγμα στο γόητρό της, απώλεια εσόδων από τα χρήματα που έχουν καταβληθεί και επρόκειτο να καταβληθούν για τις άδειες), και μία απόφαση που αναδεικνύει στην πράξη την ανεξαρτησία της δικαστικής από τη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία, όσο κι αν αυτό δεν αρέσει στο Μαξίμου.

    Γιατί αυτός είναι ο ορισμός της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης: να κρίνονται η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία και να λαμβάνονται οι σωστές αποφάσεις, ανεξαρτήτως πιέσεων και συμφερόντων.

    Είχε προηγηθεί όμως μία άλλη πολύ σημαντική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία καταρρίπτει οριστικά και αμετάκλητα και τα τελευταία εμπόδια που κάποιοι επιχειρούσαν να βάλουν στη μεγάλη επένδυση της γερμανικής Fraport σε 14 περιφερειακά αεροδρόμια, απορρίπτοντας έξι προσφυγές από ελληνικά συνδικάτα, οργανώσεις και θεσμούς κατά της συμφωνίας με τη Fraport.

    Οι μακέτες του νέου υπερσυγχρονου αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης έτσι όπως θα το κατασκευάσει η Fraport
    Οι μακέτες του νέου υπερσυγχρονου αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης έτσι όπως θα το κατασκευάσει η Fraport

    Πρόκειται για προσφυγές που έγιναν από κοινού από την Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), τον δήμο Χανίων, τον δήμο Κέρκυρας και άλλους φορείς των Χανίων και της Κέρκυρας, με το σκεπτικό ότι η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων δήθεν βλάπτει το δημόσιο συμφέρον και παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού.

    Και σε αυτήν την περίπτωση, το Συμβούλιο της Επικρατείας αγνόησε τα «κελεύσματα» των συνδικαλιστών και απέρριψε τις προσφυγές, αποκαθιστώντας και σε αυτήν την περίπτωση την τάξη…

    Οι μακέτες του νέου υπερσυγχρονου αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης έτσι όπως θα το κατασκευάσει η Fraport
    Οι μακέτες του νέου υπερσυγχρονου αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης έτσι όπως θα το κατασκευάσει η Fraport

    Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για απόφαση ΣτΕ: Οι δικαστές κρίνουν με βάση το Σύνταγμα, δεν υπολογίζουν πολιτικές επιδιώξεις

    Η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ, που εκδόθηκε στα πλαίσια της εγγυητικής λειτουργίας της Δικαστικής εξουσίας, που ανατίθεται μόνο σε αυτήν από το Σύνταγμα, προκάλεσε άλλη μία φορά αδικαιολόγητες επιθέσεις της Κυβέρνησης κατά της Δικαιοσύνης, πρώτη φορά όμως τόσο έντονες, με σαφή προσπάθεια να εντάξει τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της στην πολιτική αντιπαράθεση. Κατηγορήθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο για τις αποφάσεις του στα Μνημόνια, το «κούρεμα» των ομολόγων, τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, σα να είναι αυτό που νομοθετεί και όχι οι μέχρι σήμερα Κυβερνήσεις που επέβαλαν τα δυσβάσταχτα για την κοινωνία μέτρα. Επιρρίπτεται ευθύνη στο Δικαστήριο διότι δεν υπολόγισε τις συνέπειες που προκαλεί η κήρυξη της αντισυνταγματικότητας του συγκεκριμένου νόμου και γιατί παρεμποδίζει με την απόφασή του την άσκηση της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Βασική και θεμελιώδης υποχρέωση των Δικαστών είναι να κρίνουν τις υποθέσεις με βάση το Σύνταγμα χωρίς να υπολογίζουν σκοπιμότητες και πολιτικές επιδιώξεις. Μία Δικαιοσύνη με άλλη κατεύθυνση θα ήταν πολύ επικίνδυνη για τη Δημοκρατία μας και για το Κράτος Δικαίου. Ο οικονομικός σχεδιασμός και ο τρόπος εξεύρεσης των απαραίτητων κονδυλίων για τη λειτουργία των κρατικών δομών είναι ευθύνη της Κυβέρνησης, ενώ καθήκον δικό μας είναι η διαφύλαξη της Συνταγματικής νομιμότητας. Στη Δημοκρατία δε νοείται κανενός είδους αντιπαλότητα μεταξύ των εξουσιών. Η ομαλή λειτουργία των θεσμών προϋποθέτει κατανόηση του διακριτού ρόλου της κάθε εξουσίας και εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας χειραγώγησης της μιας από την άλλη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δεν μπορούν να το χωνέψουν στην Αυγή των ροζ πρωτοσέλιδων : “Ευτυχώς δεν κυβερνούν δικαστές”

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξεφάντωμα στο twitter με καλεσμένη την ξεγυμνωμένη κυβέρνηση

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews.gr με 5 δωροεπιταγές από τα Attica συνολικής αξίας 1000 ευρώ 



    ΣΧΟΛΙΑ