• Πολιτική

    Δημοσκόπηση Alcο: Διψήφιο παραμένει το προβάδισμα της ΝΔ – Θετικοί οι πολίτες για την Ελληνογαλλική συμφωνία

    • NewsRoom
    υριάκος Μητσοτάκης - Αλέξης Τσίπραςυριάκος Μητσοτάκης - Αλέξης Τσίπρας

    Κυριάκος Μητσοτάκης – Αλέξης Τσίπρας


    Διψήφιο προβάδισμα συνεχίζει να διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της ALCO που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN.

    Ειδικότερα, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 35% με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 24.9%, με τα δύο κόμματα να έχουν ενισχυθεί σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της εταιρίας. Τρίτο κόμμα παραμένει το ΚΙΝΑΛ με 6,4%, τέταρτο το ΚΚΕ με 5,3% και πέμπτη η Ελληνική Λύση με 4,4%. Το ΜέΡΑ25 καταγράφει ποσοστό της τάξης του 4,1%.

    Αναφορικά με την ιστορική αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, οι πολίτες έχουν θετική άποψη σε ποσοστό 64% ενώ αρνητική άποψη σε ποσοστό 24%. Οι πολίτες εκφράζουν σχεδόν βεβαιότητα ότι η Γαλλία αν χρειαστεί θα στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ελλάδα, αν αυτή δεχθεί επίθεση από την Τουρκία. Στη σχετική ερώτηση 40% απαντά «σίγουρα ναι» ενώ 32% απαντά «μάλλον ναι» και μόλις 24% απαντά σίγουρα ή μάλλον όχι.

    Αρνητική είναι η πλειοψηφία με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη συμφωνία. Το  55% των ερωτηθέντων κρίνει αρνητικά τυ στάση του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα ενώ το 23% θετικά. Μάλιστα, ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ του 2019 κρίνει θετικά τη συμφωνία και αρνητικά την επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να την καταψηφίσει στη Βουλή.

    Το γεγονός ότι 43% των ερωτηθέντων απαντά ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να δεχτεί τον όρο σύμφωνα με τον οποίο θα πρέπει να βοηθήσει στρατιωτικά τη Γαλλία στη ζώνη του Σαχέλ στην Αφρική ενώ 33% λέει ότι σωστά εντάχθηκε στη συμφωνία ο συγκεκριμένος όρος.

    Σε ό,τι αφορά την περίπτωση να υπάρξει πολεμική σύγκρουση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, οι πολίτες παρουσιάζονται διχασμένοι καθώς το 45% απαντά ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι απίθανο ενώ 43% το θεωρεί πιθανό.

    Στη δημοσκόπηση της ALCO καταγράφεται, τέλος η ανησυχία των πολιτών αναφορικά με την εξέλιξη της οικονομίας στη χώρα. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν θα μπορέσουν αν ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις τον χειμώνα, 68% απαντά «δύσκολα«, 13 λέει ότι «δεν θα μπορέσει« και μόλις 15% υποστηρίζει ότι θα ανταποκριθεί «εύκολα». Επιπλέον, 43% υποστηρίζει ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανόδου των τιμών στη ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο είναι «σωστά αλλά δεν επαρκούν», 34% τα θεωρούν «λανθασμένα» και μόλις 12% τα κρίνει σωστά και επαρκή.

    Διαβάστε επίσης

    Γεωργιάδης για απαλλακτικό βούλευμα Μανιαδάκη: Ο μάρτυρας στον οποίο στηρίξατε τις καταγγελίες εναντίον μου απαλλάχθηκε

    Βασίλης Ματθαιόπουλος: Ποινική δίωξη και απευθείας παραπομπή σε δίκη για τον πρώην αρχηγό της πυροσβεστικής

    Δημοσκόπηση ProRata: Στο 8% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ



    ΣΧΟΛΙΑ