• Πολιτική

    Δημήτρης Κουφοντίνας: Νέο αίτημα για άδεια από τη φυλακή!

    Κουφοντίνας

    Δημήτρης Κουφοντίνας


    Ο Δημήτρης Κουφοντίνας διεκδικεί ξανά την ολιγοήμερη ελευθερία του! Κατέθεσε νέο αίτημα για χορήγηση άδειας στο Συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού, ακριβώς δύο μήνες μετά την πρώτη 48ωρη άδεια του.

    Ο πολύ-ισοβίτης της 17 Νοέμβρη δεν καθυστέρησε ούτε κατ’ ελάχιστο, προχωρώντας στο νέο αίτημα του ακριβώς στη λήξη του διμήνου που προβλέπει ο νόμος ως δικαίωμα των κρατουμένων να αιτηθούν ξανά λίγες ημέρες έξω από τις φυλακές.

    Μετά από 15,5 χρόνια στη φυλακή, ο «Λουκάς» της οργάνωσης, με την αμετάκλητη καταδίκη των 11 φορές σε ισόβια και της επιπλέον κάθειρξης των 1.763 ετών για δολοφονικά χτυπήματα, πήρε την πρώτη του, 48ωρη άδεια, στις 9 του περασμένου Νοέμβρη.

    Μετά από αλλεπάλληλες αρνήσεις σε αντίστοιχα αιτήματα του, το Συμβούλιο των φυλακών, με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα, είχε πει το πρώτο «ναι» στον εκτελεστικό αρχηγό της 17 Νοέμβρη, προκαλώντας τη θλίψη και την οργή των συγγενών των θυμάτων της τρομοκρατικής οργάνωσης.

    Πλέον, ο Δημήτρης Κουφοντίνας αναμένεται να κληθεί σε ακρόαση από το Συμβούλιο, για να απαντήσει στις ερωτήσεις των μελών του για τους λόγους που επιθυμεί να πάρει άδεια. Όπως είχε κάνει τον περασμένο Νοέμβρη.

    Οι προϋποθέσεις για την άδεια

    Τότε, ο Κουφοντίνας είχε επικαλεστεί την επιθυμία του να επανασυνδεθεί με την οικογένεια του και να ξαναστήσει τη μελισσουργική μονάδα του.

    Αυτές άλλωστε οι προϋποθέσεις (της αποκατάστασης των δεσμών με την οικογένεια και της επαγγελματικής αποκατάστασης) είναι και οι μοναδικές που ζητεί ο νόμος του 1989 (η ισχύ του οποίου ανανεώθηκε 1999) για να έχει ένας κρατούμενος δικαίωμα να αιτηθεί και να λάβει άδεια από τα σωφρονιστικά καταστήματα.

    Αντίθετα, ο νόμος δεν προβλέπει να ζητείται από τον κρατούμενο η θέση του για τις πράξεις που τον έστειλαν στη φυλακή, ούτε η μετάνοια του για αυτές.

    Πηγές από το υπουργείο Δικαιοσύνης απαντούσαν στις επικρίσεις για τη χορήγηση της πρώτης άδειας ότι αυτή δεν συνιστά ούτε αθώωση, ούτε καταδίκη του κρατούμενου, αφού ο σχετικός νόμος, δεν θέτει διακρίσεις για το ποιοι κρατούμενοι θα πάρουν άδεια βάσει της καταδίκης τους αλλά μόνο βάσει της συμπεριφοράς τους στις φυλακές, εάν έχουν πειθαρχικά παραπτώματα κι αν κάνουν καλή χρήση της άδειας.

    Παρέπεμπαν, παράλληλα, σε έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη του 2013, στην οποία επισημαίνεται ότι για τις τακτικές άδειες κρατουμένων η ερώτηση από το συμβούλιο των φυλακών προς τον αιτούντα «για το αδίκημα που καταδικάστηκε και η απαίτηση για δήλωση μετάνοιας είναι παράνομη».

    Και το νέο αίτημα του Κουφοντίνα θα κριθεί με την ίδια διαδικασία που κρίθηκε το προηγούμενο (με σύμφωνη γνώμη των μελών του Συμβουλίου των φυλακών και του επόπτη εισαγγελέα), καθώς οι όποιες αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης αδειών σε κρατούμενους βρίσκονται ακόμα σε στάδιο επεξεργασίας από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δημήτρης Κουφοντίνας: Από μελισσοκόμος σε «Λουκάς» της 17Ν και από τις 11 φορές ισόβια στη 48ωρη άδεια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άνετος κι ωραίος ο Κουφοντίνας μετά την έξοδό του από τη φυλακή – Οι δηλώσεις και η υποδοχή από τους αλληλέγγυους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τέλος χρόνου: Πίσω στις φυλακές Κορυδαλλού επέστρεψε ο Δημήτρης Κουφοντίνας



    ΣΧΟΛΙΑ