• Πολιτική

    Δημοσκόπηση Pulse: 12 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά η ΝΔ, ενισχύεται το ΚΙΝΑΛ – Τι δηλώνουν οι ανεμβολίαστοι

    • NewsRoom
    Αλέξης Τσίπρας - Κυριάκος Μητσοτάκης

    Αλέξης Τσίπρας – Κυριάκος Μητσοτάκης


    Προβάδισμα 12 ποσοστιαίων μονάδων, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή στα έγκυρα, δίνει στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ η νέα δημοσκόπηση της PULSE, που δημοσιεύθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

    Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 36,5% έναντι 24,5%. Το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται ενισχυμένο στο 8,5%. Ακολουθεί το ΚΚΕ στο 5,5%, η Ελληνική Λύση στο 4% και το ΜεΡΑ25 στο 3%.

    Χωρίς αναγωγή στα έγκυρα η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 34,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24%, το ΚΙΝΑΛ 8%, η Ελληνική Λύση 3,5% και το ΜέΡΑ25%.

    Το 41% θεωρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη καταλληλότερο για πρωθυπουργό, το 25% τον Αλέξη Τσίπρα και το 30% κανέναν από τους δύο.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα για τους ανεμβολίαστους, με το 56% των πολιτών που δεν δέχονται να εμβολιαστούν να απαντούν πως τίποτα δεν μπορεί να τους μεταπείσει. Πάντως, πάνω από επτά στους 10 πολίτες απαντούν ότι έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου.

    Ειδικότερα, στην ερώτηση «έχετε κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό ή πότε θα τον κάνετε;» το 73% των ερωτηθέντων απαντά ότι έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση, το 15% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ, το 7% απαντά ότι δεν έχει κάνει και δε θα κάνει, ενώ το 5% ότι δεν έχει, αλλά θα κάνει αργά ή γρήγορα.

    Όσον αφορά την ερώτηση ποιος τρόπος θα μπορούσε να πείσει –ίσως- περισσότερο όσους δεν εμβολιάζονται να εμβολιαστούν, μόλις το 1% απαντά η επιδείνωση των δεικτών της πανδημίας, 1% απαντά να το προτείνουν ιστοσελίδες ή μέσα που εμπιστεύονται, 8% να το προτείνουν άνθρωποι της θρησκείας που εμπιστεύονται, 5% περισσότερες διαβεβαιώσεις – μελέτες (αυθόρμητη απάντηση), 8% δηλώνει να είναι υποχρεωτικό στην εργασία τους, 6% «κάτι άλλο», ενώ το 56% των ερωτώμενων απαντά «τίποτα».

    Αναφορικά με τις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με ΗΠΑ και Γαλλία, η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της συνομολόγησής τους, ενώ ειδικά για τη συμφωνία Αθήνας – Παρισιού το ποσοστό είναι συντριπτικό (65% συνολικά). Μαλίστα ιδιαίτερα θετική είναι η γνώμη των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ, ενώ ειδικά για τη συμφωνία με τη Γαλλία, θετική γνώμη έχει το 48% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 44% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, οι οποίοι τάσσονται κόντρα στην ψήφο των κομμάτων τους ενάντια στην κύρωσή της.

    Κατόπιν αυτών, στην κοινή γνώμη για την Τουρκία και τα ελληνοτουρκικά παραμένει μεγάλη, αλλά καταγράφεται απτή υποχώρηση συγκριτικά με την έρευνα του Σεπτεμβρίου.

    Σύμφωνα με την PULSE, οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία εκτιμούν ότι χρειάζονται και άλλα μέτρα προστασίας των εισοδημάτων. Αναφορικά με τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί το 40% έχει θετική άποψή έναντι 42% που έχει αρνητική.

     



    ΣΧΟΛΙΑ