• Πολιτική

    Δίκη Χρυσής Αυγής: Κανένα ελαφρυντικό στην ηγετική ομάδα – Με ποιες ποινές κινδυνεύουν

    Παλαιότερο στιγμιότυπο από την δίκη


    Κανένα ελαφρυντικό στην ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής δεν αναγνώρισε το δικαστήριο.
    Ωστόσο, αναγνωρίστηκε ένα ελαφρυντικό σε τέσσερις πρώην βουλευτές που καταδικάστηκαν για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση. Το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη τους κέρδισαν οι πρώην βουλευτές Χρυσοβαλάντης, Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας.
    Το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας αναγνωρίστηκε στον Νίκο Μίχο και το ελαφρυντικό του σύννομου βίου στον Μιχάλη Αρβανίτη.
    Με ποιες ποινές κινδυνεύουν 
    Χωρίς ελαφρυντικό οι 7 που καταδικάστηκαν για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή κινδυνεύουν με την ανώτατη ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας.
    Στους  Νίκο ΜιχαλολιάκοΗλία ΚασιδιάρηΧρήστο ΠαππάΙωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο το δικαστήριο δύναται να επιβάλει ποινές μέχρι 15 χρόνια.
    Η κατώτατη ποινή αρχίζει από τα 5 χρόνια.
    Για τους 7 πρώην βουλευτές που καταδικάστηκαν για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που δεν κέρδισαν ελαφρυντικό προβλέπονται ποινές από 5 έως 10 χρόνια.
    Αντίθετα, για τους 4 βουλευτές που κέρδισαν ελαφρυντικό, οι ποινές μειώνονται. Ανώτατη καταδίκη τα 5 χρόνια και ελάχιστη το 1 έτος.
    Οι δικαστές δεν αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό στον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα. Αναγνώρισε, ωστόσο, ένα ελαφρυντικό (καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη τους ή μετεφηβική ηλικία) σε 4 καταδικασθέντες για απλή συνέργεια.
    Συνολικά, πέραν των χρυσαυγιτών πρώην βουλευτών, 10 καταδικασθέντες (και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση) κέρδισαν 1 ελαφρυντικό.
    Σε 4 που καταδικάστηκαν για απλή συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα αναγνωρίστηκε:

    Στους Δήμου και Σκάλκο

    • καλή συμπεριφορά μετά την πράξη τους

    Στους Αναδιώτη και Χρυσαφίτη

    • μετεφηβική ηλικία

    Σε 4 που καταδικάστηκαν για τη δολοφονική απόπειρα στους Αιγύπτιους ψαράδες (Ευγενικός, Μαρίας, Παπαδόπουλος, Αγριογιάννης)

    • μετεφηβική ηλικία

    Το ίδιο ελαφρυντικό κέρδισε ο Χατζηδάκης, καταδικασμένος για την επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ, όπως και στον Τσακανίκα που κρίθηκε ένοχος μόνο για την εγκληματική οργάνωση.



    ΣΧΟΛΙΑ