• Πολιτική

    Διάγγελμα Τσίπρα σαν άλλος… Οδυσσέας από την Ιθάκη

    τσιπρας-αλεξης

    Ο Αλέξης Τσίπρας


    Στη μεταμνημονιακή περίοδο αναμένεται να αναφερθεί με διάγγελμα του την Τρίτη 21 Αυγούστου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την τυπική λήξη του τρίτου Μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το καλοκαίρι του 2015. Ο πρωθυπουργός εκτιμάται ότι θα κάνει την έκπληξη ανακοινώνοντας το τέλος των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, όχι από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά από κάποιο σημείο της χώρας με ιδιαίτερο συμβολισμό.

    Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα, σαν άλλο… Οδυσσέα  να ανακοινώνει το τέλος του προγράμματος και τους σχεδιασμούς του για την επόμενη ημέρα από την Ιθάκη, με έναν συμβολισμό σαν και αυτό της Ομηρικής Οδύσσειας.

    Οι τόνοι της κυβέρνησης παραμένουν χαμηλοί και σήμερα που ολοκληρώθηκε το τρίτο μνημόνιο, αυτό που συμφώνησε η παρούσα κυβέρνηση, δεν αναμένονται πανηγυρισμοί. Εν μέρη, εξαιτίας και της τραγωδίας από τις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική.

    Με διάγγελμα θα απευθυνθεί αύριο στους πολίτες της χώρας ο Αλέξης Τσίπρας για να υπερτονίσει την σημασία και την σπουδαιότητα του απεγκλωβισμού της Ελλάδας από τα μνημόνια και την αυστηρή επιτροπεία επιλέγοντας μία περιοχή με υψηλούς συμβολισμούς που η κυβέρνηση δεν έχει γνωστοποιήσει ακόμη.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν θα πρόκειται για εξαγγελία συγκεκριμένων μέτρων ή παροχών αλλά για ένα μήνυμα με χαρακτήρα ευρύτερο, σημειολογίας για τη μετάβαση της χώρας σε μια περίοδο με νέα δεδομένα, με αναφορές στις δυνατότητες που ανοίγονται για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών χωρίς τους στενούς περιορισμούς που επέβαλε το μνημονιακό περιβάλλον, πολιτικών μέσω των οποίων η κυβέρνηση φιλοδοξεί να δώσει το δικό της στίγμα.

    Πέραν των εξελίξεων στο εσωτερικό μέτωπο, που εκ των πραγμάτων επιβάλλουν αυτοσυγκράτηση, είναι και τα μηνύματα του διεθνούς Τύπου όλες τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος, που αμφισβητούν το κατά πόσον αυτό συνιστά επιτυχία, δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρίσκονται η οικονομία, η κοινωνία, οι υποδομές.

    Παρατηρήσεις, που συνοδεύονται από τη διαρκή υπόμνηση ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να οδηγήσει σε αλλαγή της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής.

    Προεκλογική περίοδος

    Ο πρωθυπουργός επιστρέφει στο Μαξίμου μετά από ολιγοήμερες διακοπές, φέρνοντας μαζί του στις αποσκευές του τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές θα σηματοδοτήσει και την αλλαγή σελίδας στο υπουργικό συμβούλιο μετά την έξοδο από το Μνημόνιο.

    Παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζουν ότι το «λίφτινγκ» στο κυβερνητικό σχήμα θα είναι μικρής έκτασης και οι αλλαγές προσώπων επιλεκτικές και «στοχευμένες».

    Τα σενάρια των αλλαγών

    Αλλαγές δεν πρόκειται να γίνουν στα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών, όπου οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Κοτζιάς θεωρούνται πλέον αναντικατάστατοι. Αμετακίνητοι θεωρούνται επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, οι υπουργοί Επικρατείας Αλέξανδρος Φλαμπουράρης, Υγείας Ανδρέας Ξανθός, Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.

    Από την Κουμουνδούρου έχουν διαρρεύσει σενάρια αλλαγών στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, με μετακινήσεις υπουργών και αντικατάσταση υφυπουργών. Παράμετρος που προέκυψε εκτός προγραμματισμού και μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις σε σχέση με τον Πάνο Σκουρλέτη είναι η μήνυση που έχει δεχτεί μαζί με τον Νίκο Τόσκα από οικογένεια πυροπαθών στο Μάτι.

    Ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με τα χαρτοφυλάκια των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπουργικά χαρτοφυλάκια θα διατηρήσουν ο Πάνος Καμμένος – ενδεχομένως μετακινούμενος από το ΥΠΕΘΑ – και η Ελενα Κουντουρά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δίχως «φιέστες» η έξοδος από το μνημόνιο. Αρχίζει η «μακρά» προεκλογική περίοδος



    ΣΧΟΛΙΑ