• Πολιτική

    Διάγγελμα Μπόρις Τζόνσον: «Δεν θέλω εκλογές, ούτε εσείς θέλετε»

    • NewsRoom
    Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον

    Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον


    Στην έμμεση επιβεβαίωση των σεναρίων που ήθελαν τον Μπόρις Τζόνσον να απειλεί τους Βρετανούς βουλευτές με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες προχώρησε ο Βρετανός πρωθυπουργός, σε διάγγελμα που απηύθυνε το απόγευμα της Δευτέρας.

    Μιλώντας έξω από την Ντάουνιγκ Στριτ, o Τζόνσον τόνισε με νόημα προς τους βουλευτές πως δεν επιθυμεί να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές αλλά για αυτό τον λόγο θα πρέπει να απορριφθεί η πρόταση του Τζέρεμι Κόρμπιν για νέα αναβολή του Brexit. Υποστήριξε δε πως η Βρετανία σημείωσε πρόοδο στις συζητήσεις με τις Βρυξέλλες για το Brexit.

    «Δεν θέλω εκλογές, ούτε εσείς θέλετε εκλογές», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται για κανένα λόγο να ζητήσω από τις Βρυξέλλες να καθυστερήσουν το Brexit».

    Τις τελευταίες μέρες οι ευκαιρίες για να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ε.Ε. αυξάνονται, υποστήριξε ο Τζόνσον καθώς όπως ανέφερε οι Ευρωπαίοι «βλέπουν ότι θέλουμε συμφωνία». «Ένα πράγμα που μας κρατά πίσω στις συζητήσεις στις Βρυξέλλες είναι η πιθανότητα οι βουλευτές να ψηφίσουν άλλη μια ανούσια καθυστέρηση στηρίζοντας τον ηγέτη των Εργατικών. Ελπίζω αυτό να μη συμβεί, αλλά αν το κάνουν θα “κόψουν τα πόδια” της Βρετανίας», συνέχισε.

    «Θέλω να δείξω τους φίλους μας στις Βρυξέλλες ότι είμαστε ενωμένοι επί του στόχου μας», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

    Κατά τη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου που προηγήθηκε, συζητήθηκε η στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση σε περίπτωση που περάσει η πρόταση του Κόρμπιν στη Βουλή. Σύμφωνα με τη ρεπόρτερ του BBC Laura Kuenssberg, σε περίπτωση που η κυβέρνηση «ηττηθεί», αναμένεται να προκηρυχθούν εκλογές στις 14 Οκτωβρίου πριν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου.

    Παράλληλα, πηγές των Συντηρητικών δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο η ίδια η κυβέρνηση να αιφνιδιάσει την Πέμπτη με μια πρόταση για πρόωρες εκλογές, η έγκριση της οποίας απαιτεί την υποστήριξη των δύο τρίτων της Βουλής. Σε μία τέτοια πρόκληση αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση που αναμένεται να τηρήσει το κόμμα των Εργατικών.



    ΣΧΟΛΙΑ