• Πολιτική

    ΔΕΘ: Το καλάθι του πρωθυπουργού, το μήλον της Έριδος και τα αγκάθια

    • Νένα Σώκου
    Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός


    Κλειδώνουν τα μέτρα που θα ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στόχος είναι «το καλάθι του πρωθυπουργού» να μην εμφανιστεί ασυνεπές ως προς την γενική γραμμή κατά της γενικευμένης παροχολογίας, αλλά να περιλαμβάνει στοχευμένες φοροελαφρύνσεις που θα ανακουφίσουν το μήλον της Έριδος των εκλογών της 7ης Ιουλίου, δηλαδή την μεσαία τάξη.

    Μέχρι την τελευταία στιγμή, το πρωθυπουργικό γραφείο βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να βρεθούν εκείνα τα μέτρα που και θα φέρουν αποτέλεσμα στις τσέπες των φορολογουμένων και δεν θα προκαλέσουν δυσκολία στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο από τα σενάρια που εξετάζονται στις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι η κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και της εισφοράς αλληλεγγύης που αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους. Αν συμβεί το δεύτερο, αυτό θα φέρει άμεση αύξηση των χρημάτων που λαμβάνουν κάθε μήνα στην τσέπη τους εκατομμύρια φορολογούμενοι, γιατί η παρακράτηση γίνεται απευθείας σε μισθούς και συντάξεις. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες και αφού εξεταστούν όλες οι δυνατότητες του προϋπολογισμού.

    Ο πρωθυπουργός πάει στην φετινή ΔΕΘ έχοντας επίσης στην φαρέτρα του την νέα βελτιωμένη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία. Οι ανακοινώσεις έχουν ήδη γίνει και αναμένεται το άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής μέχρι την Παρασκευή. Το μέτρο απευθύνεται κυρίως σε επιχειρήσεις που θα μπορούν να ρυθμίσουν οφειλές σε έως και 120 δόσεις, ενώ όλοι οι οφειλέτες μπορούν να επωφεληθούν από τη μείωση του επιτοκίου της ρύθμισης στο 3% αντί για 5% που ήταν αρχικά και της ελάχιστης μηνιαίας δόσης από τα 30 στα 20 ευρώ.

    Επίσης, στο «οπλοστάσιο» του πρωθυπουργού περιλαμβάνονται:

    -η μείωση από τη χρήση 2019 της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% και από τη χρήση 2020 στο 20%

    -η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 5% από τη φετινή χρήση

    – το «πάγωμα» του ΦΠΑ στην οικοδομή για τρία έτη, δηλαδή έως και το 2022

    -η αναστολή της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα για επιπλέον τρία έτη, δηλαδή έως το τέλος του 2022 και σε συνεννόηση με τους θεσμούς η πλήρης κατάργησή τους

    Επιπλέον, για τα ακίνητα η κυβέρνηση εξετάζει σειρά παρεμβάσεων με στόχο την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας και της κτηματαγοράς συνολικά: α) αναμένεται η δεύτερη δόση μείωσης του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8% το 2020 και β) εξετάζεται η θέσπιση φοροαπαλλαγής για την αναβάθμιση ακινήτων.

    Στόχος όλων των κινήσεων του πρωθυπουργού είναι δώσει την εικόνα μιας κυβέρνησης που κινείται πάνω στον άξονα «τηρούμε τις δεσμεύσεις – αυξάνουμε την αξιοπιστία της χώρας – γινόμαστε επενδυτικά ελκυστικοί», με απώτερο σκοπό να γίνει εφικτή η διεκδίκηση μείωσης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που στραγγαλίζουν την ελληνική οικονομία.

    Έτσι κινήθηκε στα τρία ταξίδια του στο εξωτερικό (Παρίσι, Βερολίνο, Άμστερνταμ), έτσι αναμένεται να κινηθεί και στην ομιλία του στην ΔΕΘ.

    «Πατώντας» ήδη στην πλήρη άρση των capital controls, που έφερε ένα θετικό σοκ, αλλά και στα μειωμένα -για την πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων- εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που έκαναν την εμφάνισή τους πριν από λίγες ημέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει σε αυτές τις ράγες παρουσιάζοντας στην ΔΕΘ με κάθε λεπτομέρεια όλο το σχέδιο για τη διακυβέρνηση της χώρας.

    «Αγκάθι» για το οικονομικό επιτελείο είναι το δημοσιονομικό κενό ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ, που προκύπτει από την μη αύξηση του αφορολόγητου ορίου, αλά και από τις απώλειες εσόδων λόγω μειωμένου ΕΝΦΙΑ και μειωμένης φορολογίας στα κέρδη των επιχειρήσεων. Προκειμένου να διατηρήσει το αφορολόγητο χωρίς να χάσει έσοδα, η κυβέρνηση σκέφτεται να συνδεθεί το αφορολόγητο με σημαντικά μεγαλύτερο ύψος δαπανών που γίνεται με κάρτες, είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω τραπεζών, ώστε να μην υπάρχουν απώλειες από τον ΦΠΑ και -το κυριότερο- να εμφανίσουν και οι επαγγελματίες υψηλότερα εισοδήματα. Θα προβλέπεται η αύξηση του ορίου συναλλαγών μέσω τραπέζης για τη διασφάλιση της έκπτωσης φόρου που ισχύει σήμερα και είναι από 10%-30% ανάλογα με το εισόδημα και την αποφυγή προστίμου.



    ΣΧΟΛΙΑ