• Πολιτική

    Δένδιας προς Τουρκία: Αυτονόητη προϋπόθεση διαλόγου η άρση του casus belli

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

    Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας


    Να αποσύρει το casus belli κάλεσε για μία ακόμη φορά την Τουρκία ο  υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την ενημέρωση που παρείχε στα μέλη της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

     Μιλώντας στην Επιτροπή,  ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει ανοικτή σε διάλογο με την Τουρκία στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας για τη μία διαφορά που αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και την ΑΟΖ – απαντώντας έτσι στην προκλητική επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ με την οποία τίθεται επισήμως ένα «πακέτο διαφορών» που περιλαμβάνει από το εύρος των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, την κυριαρχία νησιών, νησίδων και βράχων και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, μέχρι το θέμα των περιοχών εξυπηρέτησης (FIR, SAR και NAVTEX).

    Ξεκαθάρισε ωστόσο πως «αυτονόητη προϋπόθεση επιτυχίας του διαλόγου είναι να εγκαταλειφθεί η απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδος. Να εγκαταλειφθεί το casus belli».

    «Η Τουρκία -τόνισε-  είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη η οποία κατά πλήρη παράβαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ απειλεί άλλη χώρα με πόλεμο και μάλιστα με την σημείωση ότι η απειλή διατυπώνεται αν η άλλη χώρα – η Ελλάδα – ασκήσει νόμιμο δικαίωμά της. Αυτό πρέπει να φύγει από τη μέση. Δεν είναι δυνατό να δεχόμαστε ως λογική συνύπαρξης την απειλή πολέμου. Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι και για δικό της όφελος η απόσυρση του casus belli».

    Αφού υπογράμμισε ότι η UNCLOS έχει κυρωθεί από την ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει κάποια στιγμή αυτά που κατά καιρούς διακηρύσσει προς διάφορους συνομιλητές της. Ότι συνυπογράφει το διάλογο σε αυτό το πλαίσιο. Όχι διάλογο προσχηματικό βασισμένο σε γενικότητες».

    Όσον αφορά  το Κυπριακό, είπε  ότι «θα πρέπει να εγκαταλειφθούν από πλευράς Τουρκίας οι προκλητικές και παράνομες ενέργειες τόσο στην περίκλειστη πολη Αμμοχώστου όσο και στην Κυπριακή ΑΟΖ και να υπάρξει επανέναρξη διαλόγου στο μόνο αποδεκτό πλαίσιο για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

    Τέλος, για την ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων μεταξύ των οποίων η Αλβανία και η Βόρειος Μακεδονία, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η ευρωπαϊκή προοπτική οποιασδήποτε χώρας σημαίνει τήρηση της αιρεσιμότητας»

    Διαβάστε επίσης

    Σύσκεψη με Μητσοτάκη: Ψηφιακά πλέον η ανανέωση αδειών οδήγησης και τα αντίγραφα αδειών κυκλοφορίας

    Χάρης Καστανίδης: «Καλή τύχη» σε Νίκο Ανδρουλάκη και Γιώργο Παπανδρέου

    Οικονόμου: Η εκλογή στο ΚΙΝΑΛ είναι εσωτερικό θέμα της παράταξης



    ΣΧΟΛΙΑ