• Πολιτική

    Δένδιας προς Μπέρμποκ: Σταματήστε να εξοπλίζετε την Τουρκία

    Νίκος Δένδιας

    Νίκος Δένδιας


    Τον έντονο προβληματισμό της ελληνικής κυβέρνησης για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Γερμανίας προς την Τουρκία, την ώρα που κλιμακώνονται οι ευθείες απειλές της Άγκυρας εναντίον της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, θα μεταφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Δένδιας στην Ανναλένα Μπέρμποκ κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησης στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία λαμβάνει χώρα στη γερμανική πρωτεύουσα.

    Ουσιαστικά, ο κ. Δένδιας θα θέσει το ερώτημα πως γίνεται η Γερμανία, μια χώρα μέλος της ΕΕ να εμμένει στις πωλήσεις στρατιωτικών εξοπλισμών, ανάμεσα στους οποίους και υπερσύγχρονα γερμανικά υποβρύχια, προς μια χώρα, όπως η Τουρκία, η οποία έχει εκδώσει απειλή πολέμου (casus belli) ρητά εναντίον της πατρίδας μας, διεκδικεί τμήματα της επικράτειας της Ελλάδας ως δικά της και έχει συγκεντρώσει μια ολόκληρη στρατιά απέναντι από ελληνικά νησιά, για τα οποία ζητά την αποστρατιωτικοποίηση.

    Στο τετ α τετ Δένδια- Μπέρμποκ, το οποίο πραγματοποιείται λίγες μέρες πριν από την άφιξη του Καγκελάριου Σολτς στην Αθήνα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναμένεται να αναφερθεί ευρύτερα στην τουρκική επιθετικότητα, παραθέτοντας, όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές, στοιχεία και αυτούσιες δημόσιες δηλώσεις Τούρκων επισήμων, όχι μόνο υπό τα πολεμοχαρή «θα έρθουμε μια νύχτα» και το «θα έχετε την τύχη της Ουκρανίας», αλλά και με τους πρωτόγνωρους για τα διπλωματικά ειωθότα προσωπικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος Ελλήνων αξιωματούχων, αρχής γενομένης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ.

    Στην ατζέντα της συνάντησης αναμένεται ότι θα βρίσκονται και οι εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς, για πολλοστή φορά, η Ελλάδα, όχι με δική της ευθύνη, έχει τεθεί εκτός διπλωματικού νυμφώνος, όπως αποδεικνύει και το γεγονός ότι δεν εκλήθη από το Ηνωμένο Βασίλειο στη διάσκεψη του Λονδίνου -η οποία είναι προγραμματισμένη για την προσεχή εβδομάδα- όπως είχε συμβεί και κατά το παρελθόν σε αντίστοιχες διασκέψεις στο Βερολίνο.

    Σημειώνεται πως στη βρετανική πρωτεύουσα θα βρεθούν γύρω από το ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν την κατάσταση στη βορειοαφρικανική χώρα, εκτός από τη φιλοξενούσα τη διάσκεψη και την κυβέρνηση της Τρίπολης, η Αίγυπτος, η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Τουρκία.

    Αν και οι πληροφορίες που φτάνουν στο ελληνικό ΥΠΕΞ διαβεβαιώνουν πως η Αθήνα θα είναι παρούσα σε επόμενη διάσκεψη, η ελληνική διπλωματία δεν μένει με σταυρωμένα χέρια. Με δεδομένες τις νέες ισορροπίες που δημιουργούνται επί του πεδίου, τόσο στο εσωτερικό της Λιβύης, όσο και κυρίως στις σχέσεις της κυβέρνησης της Τρίπολης με την Άγκυρα, μετά και την υπογραφή των μνημονίων συνεργασίας, αναμεσά τους και αυτό για τους υδρογονάνθρακες – που δίνει το δικαίωμα στην Τουρκία να προχωρά σε έρευνες ακόμα και σε γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Λιβύης με τη σύμφωνη γνώμη της τελευταίας- ο Υπουργός Εξωτερικών έχει βάλει ψηλά στο καλεντάρι του μια νέα επίσκεψη στη Βεγγάζη.

    Όπου αναμένεται ότι θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Α. Σάλεχ, με στόχο την αποτροπή της κύρωσης του νέου τουρκολιβυκού μνημονίου, αλλά και τη διερεύνηση των ευρύτερων προοπτικών ενίσχυσης των διμερών σχέσεων. Με πηγές να μην αποκλείουν και τη συζήτηση για πιθανή επανεκκίνηση των συζητήσεων για ΑΟΖ αυτή τη φορά ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Λιβύη.

    Πάντως, στην βορειοαφρικανική χώρα έχει προγραμματίσει να μεταβεί και ο Ρ.Τ. Ερντογάν, εντός του Νοεμβρίου, οπότε και αναμένονται νέες ανακοινώσεις με έμπειρους διπλωμάτες να μην αποκλείουν ακόμα και την έναρξη των διαδικασιών αδειοδότησης της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίων για έρευνες στην ΑΟΖ της Λιβύης.

    Δεν πρέπει ωστόσο, να ξεφεύγει της προσοχής και το αντικείμενο της σημερινής Συνόδου στο Βερολίνο, η οποία εντάσσεται στη λεγόμενη Διαδικασία του Βερολίνου, μια πρωτοβουλία διακυβερνητικής συνεργασίας που εγκαινιάσθηκε το 2014 και αποσκοπεί στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στα Δυτικά Βαλκάνια  και στην υποβοήθηση της ευρωπαϊκής τους προοπτικής, δίδοντας έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη και στις μεταρρυθμίσεις. Οι συνομιλίες κατά τη σημερινή Σύνοδο αναμένεται να καλύψουν, μεταξύ άλλων, και θέματα ενέργειας.

    Διαβάστε επίσης

    Δένδιας: «Η υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία έχει τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, στην εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία»

    Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διστάζουμε άλλο

     



    ΣΧΟΛΙΑ