• Πολιτική

    Δένδιας: Λάθος η απόφαση της Γερμανίας – Ο Χαφτάρ απαιτεί την κατάργηση των μνημονίων Τουρκίας -Λιβύης.

    • NewsRoom
    Δένδιας

    Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών


    Τη δυσφορία της Ελλάδας για την απόφαση της Γερμανίας να μην προσκαλέσει την Ελλάδα στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, χαρακτηρίζοντάς την ως «λανθασμένη».

    Ωστόσο, όπως υπενθύμισε, οι διαδικασίες που οδήγησαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου είχαν ξεκινήσει εδώ και πέντε χρόνια, με την προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να επιλέγει να μην συμμετέχει σε αυτή. «Όταν ξεκινήσαμε εμείς τις προσπάθειες για την συμμετοχή μας ήταν αργά», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

    Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι ο Χαλίφα Χαφτάρ απαιτεί την κατάργηση των μνημονίων Τουρκίας -Λιβύης. «Θεωρεί ότι είναι βλαπτικά για τους Λίβυους. Την ίδια θέση έχει σειρά χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ κ.ο.κ. Η Γερμανία έχει την υποχρέωση να προασπίσει την ευρωπαϊκή θέση για την αναγνώριση της ακυρότητας των μνημονίων. Θέση της Ελλάδας είναι η «απομάκρυνση όλων των ξένων στοιχείων από την Λιβύη», δήλωσε.

    «Είχαμε από την επίσκεψή μου στη Βεγγάζη συνεννοηθεί με τον κ. Χάφταρ να έρθει στην Αθήνα. Κρίναμε πως ήταν ο κατάλληλος χρόνος να έρθει την Πέμπτη στην Αθήνα και επίσκεψή του παράγει υπεραξία», αποκάλυψε ο κ. Δένδιας.

    Αναφορικά με τις προσδοκίες της Αθήνας για τη Διάσκεψη σημείωσε: «Δεν κρατάμε τεράστιο καλάθι. Είναι μια φάση το Βερολίνο. Δεν περιμένουμε το τέλος. Περιμένουμε να υπάρξει μια ανακωχή και την ακύρωση των μηνομονίων που είναι η ομπρέλα της ξένης παρέμβασης στη λιβυκή κρίση. Προς αυτήν την κατεύθυνση ενθαρρύναμε τον στρατάρχη Χάφταρ…»

    Για τις τουρκικές προκλήσεις ο ΥΠΕΞ τόνισε μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα δεν ενεργεί με σκοπό να στραφεί εναντίον της Τουρκίας αλλά για να εμπεδώσει την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή. «Επιδιώκουμε το ίδιο να σκεφθεί και η Τουρκία. Εμείς δεν πιστεύουμε στη λογική των κανονιοφόρων.
    Να καταγράψουμε τη διαφορά μας για την υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».



    ΣΧΟΛΙΑ