• Πολιτική

    Δένδιας: Έτοιμη η Ελλάδα να συνεισφέρει στην επιχείρηση της ΕΕ για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

    • NewsRoom
    Δένδιας

    Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών


    Ευτυχής για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να υπάρξει μία νέα επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα επιβάλλει το εμπάργκο των όπλων στη Λιβύη, από τη θάλασσα και από τον αέρα, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

    Ο κ. Δένδιας τόνισε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε αυτήν την προσπάθεια, κατ’ αρχήν με μέσα, αλλά και με οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη θα χρειαστεί.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση για την επιβολή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, η οποία δεν θα είναι επικεντρωμένη στο μεταναστευτικό, όπως ίσχυε με την προηγούμενη επιχείρηση «Sophia», την οποία και αποφάσισαν να τερματίσουν, αλλά στην επιτήρηση της περιοχής προκειμένου να αποτραπεί μελλοντική προσπάθεια εμπορίας όπλων.

    H νέα επιχείρηση θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου, και θα συμπεριλαμβάνει έλεγχο της περιοχής στα ανοιχτά της Λιβύης με πλοία, αεροπλάνα και δορυφόρους.

    «Η ΕΕ θα αναπτύξει πολεμικά πλοία στη ζώνη ανατολικά της Λιβύης για να εμποδίσει το λαθρεμπόριο όπλων, όμως αν αυτή η αποστολή προκαλέσει συρροή σκαφών με μετανάστες, θα σταματήσει», διευκρίνισε ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο. Νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας είχε δηλώσει επίσης πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν σε μια νέα αποστολή για την παρακολούθηση της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη.

    Η απόφαση περιλαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπισθούν οι ανησυχίες ότι η παρουσία ευρωπαϊκών πλοίων στη Μεσόγειο θα είναι ένας παράγοντας που θα αυξήσει τις προσπάθειες των επίδοξων μεταναστών να φθάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Λιβύη.

    Όπως δήλωσε ο Ντι Μάιο, στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η ανάπτυξη των πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο, μακριά από τις θαλάσσιες οδούς της μετανάστευσης από τη Λιβύη προς την Ιταλία, καθώς και η υπόσχεση να ανασταλούν οι ναυτικές επιχειρήσεις, αν υπάρξει σημαντική αύξηση των αποπειρών μεταναστών να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο.



    ΣΧΟΛΙΑ