• Πολιτική

    Δένδιας: Δημιουργία ομάδας εργασίας για το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς

    Δένδιας: Το τελευταίο πράγμα που έχουμε ανάγκη είναι διδάγματα από την Τουρκία για ανθρώπινα δικαιώματα

    Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών


    Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών για το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς, προκειμένου η Ελλάδα να συντονίσει τις ενέργειές της ώστε να μπορέσει να ευαισθητοποιήσει περαιτέρω την διεθνή κοινότητα.

    Μετά την πρόσφατη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από μουσείο σε τζαμί, η οποία έχει καταδικαστεί διεθνώς, η Ελλάδα εργάζεται για να κινητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα για την προστασία του μνημείου.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η πρέσβης της Ελλάδος στην Unesco, Μαρία Διαμαντοπούλου, η πρόεδρος της ελληνικής εθνικής επιτροπής για την Unesco, Αικατερίνη Τζιτζικώστα και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    «Την οικουμενικότητα του μνημείου ανέδειξαν οι αντιδράσεις της διεθνής κοινοτητας» δήλωσε ο κ. Δένδιας και συμπλήρωσε μεταξύ άλλων «Δημιουργούμε ολιγομελέστατη ομάδα εργασίας που θα προτείνει μέσα σε 10 ημέρες έναν συγκεκριμένο χάρτη ενεργειών για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας».

    Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε με τη σειρά της πως η Αγία Σοφία είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία που συγκεντρώνει πλήθος οικουμενικών αξιών που κινδυνεύει να χαθεί από την μετατροπή της σε τέμενος.



    ΣΧΟΛΙΑ