• Πολιτική

    Δεύτερη νύχτα έντασης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα – Το πολεμικό ναυτικό παρακολουθεί τις κινήσεις του Oruc Reis

    • NewsRoom

    Oruc Reis


    Υπό τη στενή παρακολούθηση του ελληνικού ναυτικού το Oruc Reis συνεχίζει το παιχνίδι εντυπώσεων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, στο κομμάτι της που παραμένει ακόμα μη οριοθετημένο, δοκιμάζοντας τις αντοχές της Ελλάδας και της διεθνούς κοινότητας.

    Η μηχανισμός προπαγάνδας της Τουρκίας, η οποία βρίσκει εύπιστους ακροατές ακόμα και στην Ελλάδα, κινείται με φουλ ρυθμούς, με το σεισμογραφικό να συνεχίζει την… παρέλαση συνοδεία πλήθος πολεμικών πλοίων της Τουρκίας, αλλά και ελληνικών τα οποία παρακολουθούν από κοντά τις κινήσεις του. Το τουρκικό κράτος, με αναρτήσεις και δηλώσεις έσπευσε να μιλήσει για κατοχύρωση των δίκαιων θέσεών του, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την διαπραγματευτική του θέση,  ως απάντηση στην ουσιαστικότερη κίνηση της Ελλάδας, με την υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Ταυτόχρονα, πάντως, κατάφεραν να προκαλέσουν αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα, με την ΕΕ αλλά κυρίως τις ΗΠΑ να κάνουν ξεκάθαρα λόγω για μια περιοχή την οποία διεκδικεί η Ελλάδα και η Κύπρος.

    Μετά την ευθεία πλεύση του προς τα άκρα της περιοχής που έχει ορίσει με την παράνομη NAVTEX, το Oruc Reis αποφάσισε να αλλάξει κατεύθυνση και να κινηθεί νοτιοανατολικά, παραμένοντας ακόμα άγνωστο το ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει τελικά τις επόμενες ημέρες. Πάντως, το ωκεανογραφικό συνεχίζει να κινείται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έχοντας απλωμένα καλώδια, αν και πρακτικά αδύνατον να πραγματοποιήσει σεισμογραφική έρευνα με τόσα πλοία να πλέουν τόσο κοντά του.

    Καθώς η κίνηση του πλοίου δεν είναι ξεκάθαρη ένδειξη πως θα εξελιχθεί σε αλλαγή σε πορεία εξόδου από την οριοθετημένη περιοχή, το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του πλοίου και να εκπέμπει συνεχώς μηνύματα, ειδοποιώντας το ότι βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και καλώντας το να αποχωρήσει από αυτή. Η Ελλάδα έχει αποφασίσει να κινηθεί με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, αλλά και να εκμεταλλευτεί την κατάσταση διπλωματικά, σχεδιάζοντας σε αυτό το επίπεδο την απάντησή της. Είναι άλλωστε ενδεικτικό πως η Αθήνα ζήτησε την σύγκλιση έκτακτου συμβουλίου των υπουργών εθνικής άμυνας της ΕΕ, παρά το ότι έχει οριστεί για τον Σεπτέμβριο Σύνοδος Κορυφής με θέμα τις σχέσεις ΕΕ με Τουρκία και Κίνα. Αλλά και η επιβεβαίωση πως η ΕΕ ετοιμάζει νέα επιβολή κυρώσεων προς την Άγκυρα, δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση.

    Επιχειρησιακά, πάντως, το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων έχει τεθεί σε κατάσταση απόλυτης ετοιμότητας. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν αναπτυχθεί μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού ενώ πετούν αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι τελευταίες εξελίξεις, μάλιστα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Άμυνας στο Πεντάγωνο υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής και σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία.

    Η σύγκληση του Συμβουλίου Άμυνας πραγματοποιήθηκε προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, να αξιολογηθούν οι διαθέσιμες πληροφορίες, να εξετασθούν ζητήματα τακτικής φύσεως και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

    Είχε προηγηθεί  ενημέρωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, στο Μέγαρο Μαξίμου για δεύτερη φορά μέσα στη μέρα.



    ΣΧΟΛΙΑ