• Πολιτική

    Δ.Παπαγγελόπουλος: Τα 4 «χτυπήματα» από… δικούς του ανθρώπους που τον στέλνουν στο Ειδικό Δικαστήριο

    • NewsRoom

    Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης


    Με κάποιους ήταν φίλοι και επί σειρά ετών στενοί συνεργάτες σε διπλανά γραφεία. Με όλους συνάδελφοι και ορκισμένοι υπερασπιστές ενός οχυρού της Δημοκρατίας: την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

    Είναι οι ίδιοι εισαγγελείς που, σήμερα, στρώνουν το δρόμο προς το Ειδικό Δικαστήριο για τον παλιό τους συνάδελφο. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και απέναντι του Ράικου, Αγγελής, Αθανασίου και Τσατάνη. «Λάβα» καυτή τα όσα καταγγέλλουν για παρακράτος που δρούσε στα σπλάχνα μιας κατ’ επίφαση αδέκαστης Δικαιοσύνης.

    «Δεν θα ανεχτούμε δικαστικά πραξικοπήματα» είχε διαμηνύσει ως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης ο κ. Παπαγγελόπουλος. Αν και αυτά που τώρα καταγγέλλουν σε βάρος του οι 4 εισαγγελείς προσομοιάζουν με δικαστικό πραξικόπημα.

    Πιέσεις, απειλές, εκβιασμοί, έφοδοι σε συσκέψεις, προτροπές για «στήσιμο» στοιχείων, παραγγελίες και «ιδιαίτερο ενδιαφέρον» για εκκρεμείς ποινικές έρευνες. Είναι καταγγελίες από ανώτερους και ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς που πληγώνουν βαθιά και ανεξίτηλα το κύρος της Δικαιοσύνης και την εμπιστοσύνη των πολιτών στους εκπροσώπους της.

    Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν την απορία: Μα τώρα θυμήθηκαν οι εισαγγελείς να καταγγείλουν παρεμβάσεις στο έργο τους που έλαβαν χώρα πριν από χρόνια; Δεν όφειλαν να το πράξουν εν τη γενέσει τους; Διότι αν δεν τολμά ο ίδιος ο εισαγγελέας να μιλήσει και αποδέχεται, ή σιωπά ή προσπερνά παραβατικές συμπεριφορές, τότε ποιος θα τολμήσει;

    Θα «καρφώσουν» κι άλλοι εισαγγελείς τον Παπαγγελόπουλο;

    Η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής αφήνει ανοιχτό πλέον το ενδεχόμενο να κληθούν σε κατάθεση εισαγγελείς που στο παρελθόν είχαν βρεθεί σε κομβικά πόστα και χειρίστηκαν υποθέσεις διαφθοράς και οικονομικών εγκλημάτων.

    Η Ελένη Ράικου ήταν εκείνη που πρώτη μίλησε «και για άλλους συναδέλφους της που βρέθηκαν στην ίδια θέση με εκείνη», καλώντας τους ουσιαστικά να σπάσουν τη σιωπή τους.

    «Τι θα κάνετε εάν κληθείτε στην Προανακριτική;»

    «Δεν θα το ήθελα. Αλλά εάν κληθώ, είμαι υποχρεωμένος να πω όσα γνωρίζω.»

    Είναι μία απάντηση που έχει δοθεί τουλάχιστον από δύο εν ενεργεία εισαγγελείς, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν έχουν καταθέσει σε καμία από τις ανοιχτές έρευνες.

    Μια απάντηση που καταδεικνύει αφενός την απροθυμία τους να συμμετάσχουν στον εμφύλιο που μαίνεται στη Δικαιοσύνη, αφετέρου την απόφαση τους, εάν έρθει εκείνη η ώρα, να μεγαλώσουν τη λίστα όσων καταγγέλλουν ωμή παρέμβαση ή απόπειρα παρέμβασης από τον πρώην εισαγγελέα, πρώην γ.γ. Διαφθοράς και πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

    Γεωργία Τσατάνη: Τι έλεγε 4 χρόνια πριν η πρώτη καταγγέλλουσα

    Στις 22 Φεβρουαρίου του 2016, η τότε εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη προχωρεί σε μία πρωτοφανή για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά καταγγελία σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Την ίδια μέρα που αρχειοθετεί τη δικογραφία του εκλιπόντως σήμερα Ανδρέα Βγενόπουλου για τα δάνεια της Μαρφίν, η κα Τσατάνη καταθέτει αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κατηγορώντας τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ.Παπαγγελόπουλο για πιέσεις και απειλές προκειμένου να μην περαιώσει η ίδια τη δικογραφία του επιχειρηματία αλλά να την επιστρέψει στην εισαγγελέα Διαφθοράς που ήταν έτοιμη να ασκήσει ποινικές διώξεις.

    Δυο μήνες αργότερα, η κα Τσατάνη βρέθηκε να ελέγχεται πειθαρχικά, σε μια έρευνα που διενήργησε αυτοπροσώπως η τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

    Στο με ημερομηνία 4-4-2016 υπόμνημα εξηγήσεων της η κα Τσατάνη ανέφερε:

    «Περί τα μέσα Νοεμβρίου του 2015 μετέβην στο γραφείο του Δ.Παπαγγελόπουλου στο υπουργείο Δικαιοσύνης, κατόπιν δικής μου τηλεφωνικής πρωτοβουλίας, ώστε να μου εξηγήσει και να λυθούν οι τυχόν παρανοήσεις, σε σχέση με τα διαδιδόμενα από τον ίδιο περί δικαστικού πραξικοπήματος (σ.σ. με αφορμή δήλωση του κ.Παπαγγελόπουλου ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει δικαστικά πραξικοπήματα).

    » Ήθελα να του ζητήσω να προστατεύσει το κύρος της Δικαιοσύνης και να παύσει να διαδίδει τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς. Του εξέθεσα ότι κατά νόμο χειριζόμουν την υπόθεση Βγενόπουλου, όμως πιεστικά μου ζήτησε να επιστρέψω τη δικογραφία στην εισαγγελέα Διαφθοράς, από την οποία, όπως μου δήλωσε, παρανόμως ενεργώντας την αφήρεσα για να ευνοήσω εμπλεκόμενα πρόσωπα. Επί λέξει μου δήλωσε ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς ευρίσκεται δικονομικά εις στάδιο περαίωσης και η εν λόγω εισαγγελέας προτίθεται να ασκήσει ποινική δίωξη εις βάρος των υπόπτων, τους οποίους με την ενέργειά μου σκόπευα να ευνοήσω, κατά την άποψή του. Εξέφρασα την απορία μου για το γεγονός γνώσεως εκ των προτέρων δικανικής κρίσεως της εισαγγελέως.»

    Η καταγγέλλουσα εισαγγελέας ισχυριζόταν στο υπόμνημα της ότι μετά τη συνάντηση «οι πιέσεις του κ.Παπαγγελόπουλου άρχισαν να γίνονται ακόμη περισσότερο πιεστικές και να συνοδεύονται από πρωτοφανείς για τα δικαστικά χρονικά απειλές» και περιγράφει δύο κλήσεις του αναπληρωτή υπουργού στο κινητό της τηλέφωνο, πρωί Κυριακής, 22 Νοέμβρη του 2015:

    «Είπε ότι ήθελε να μου μιλήσει. Απάντησα ότι βρισκόμουν καθ’ οδόν για την οικία μου. Από εκεί του τηλεφώνησα η ίδια. Σε συμβουλευτικό δήθεν ύφος, μου συνέστησε εκ νέου να επιστρέψω τη δικογραφία που «χειρίζομαι παράνομα» στην εισαγγελέα Διαφθοράς και άμεσα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ξεσπάσει σε βάρος μου άγριος πόλεμος. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι έχω στα χέρια μου ένα απόστημα που θα σκάσει σε βάρος μου και για να κάνω Χριστούγεννα με την οικογένειά μου.»

    «Για τις επικοινωνίες της με τον υπουργό υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία», ισχυριζόταν τότε η κα Τσατάνη.

    Ένα βήμα παραπέρα προχώρησε η συνταξιούχος πλέον εισαγγελέας, στην προ ημερών κατάθεση της στην Προανακριτική Επιτροπή.

    «Υπήρχε μεθοδολογία και λυπάμαι γιατί αυτός είναι όρος που χρησιμοποιούμε στις εγκληματικές οργανώσεις», φέρεται να είπε η κα Τσατάνη, κληθείσα να μιλήσει για τα κοινά χαρακτηριστικά στις καταθέσεις των 4 εισαγγελέων. Αρχικά πιέσεις από τον κ.Παπαγγελόπουλο, μετά συκοφαντικά δημοσιεύματα, σχεδόν στην πλειονότητα από τα μέσα του κ.Βαξεβάνη και τέλος πειθαρχικές διώξεις.

    Οι προ 4ετίας καταγγελίες της κα Τσατάνη είχαν μάλιστα αρχίσει να διερευνώνται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Αρχισαν αλλά ουδέποτε η έρευνα ολοκληρώθηκε. Η Επιτροπή, μετά από αρκετές συνεδριάσεις και τις μαραθώνιες καταθέσεις του κ.Παπαγγελόπουλου και της κα Τσατάνη, ξαφνικά σταμάτησε να συνεδριάζει και ποτέ δεν κατέληξε σε απόφαση.

    Ελένη Ράικου: Ο «Ρασπούτιν» που κατονόμασε ένα χρόνο μετά…

    Τον Οκτώβρη του 2018, η πρώτη εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου καταγγέλλει, όχι επωνύμως αλλά μέσα από το στενό της περιβάλλον, το ασύλληπτο: πρόσωπο με πολιτική ισχύ που αποκαλεί “Ρασπούτιν”, να παρεμβαίνει συνεχώς στις έρευνες της και με ύφος “νταβατζή”, να απαιτεί την ποινική δίωξη μη αρεστών σε εκείνον εμπλεκομένων προσώπων και αντιστοίχως, την απαλλαγή των αρεστών.

    Μέσω κύκλων της υποστήριζε ότι όσο υπηρετούσε τη δεύτερη θητεία της στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς (δηλαδή, μετά το Μάιο του 2015 μέχρι και τον Απρίλιο του 2017 που αιφνιδιαστικά παραιτήθηκε εν μέσω καταγγελιών για παράκεντρα εξουσίας και για να μην γίνει «νέα Ιφιγένεια») της ασκήθηκαν αφόρητες πιέσεις και διαρκείς παρεμβάσεις στο έργο της από συγκεκριμένο πρόσωπο που έχει πολιτική ισχύ και το παρατσούκλι “Ρασπούτιν”.

    Χρειάστηκε να περάσουν 11 μήνες για να αφήσει η κα Ράικου τα παρατσούκλια και να μιλήσει με ονοματεπώνυμο. Στην κατάθεση της στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, στις 23 του περασμένου Σεπτέμβρη, κατονόμασε τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για ωμές παρεμβάσεις στην έρευνα της για τη Νοβάρτις.

    Ιωάννης Αγγελής: Ξανά καταγγέλλων…

    Από τις προ 12μηνου αναφορές του Ιωάννη Αγγελή στον Αρειο Πάγο, σε βάρος της νυν εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και τους δικονομικούς χειρισμούς της στην έρευνα για μίζες της φαρμακοβιομηχανίας, άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης.

    Ξεκάθαρα εάν δεν υπήρχαν οι δικές του καταγγελίες Προανακριτική στη Βουλή δεν θα είχε συσταθεί.

    Όμως, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν είναι ένας… τυχαίος καταγγέλων… Πάλι από δικές του καταγγελίες στην έρευνα για τα δάνεια της Μαρφίν του Ανδρέα Βγενόπουλου η υπόθεση είχε ανασυρθεί από το αρχείο και συνάδελφοι του είχαν βρεθεί στο Πειθαρχικό. Ανάμεσα τους ήταν και η Ελένη Ράικου !

    Επίσης είναι ένας εισαγγελέας που έχει περάσει από κομβικά πόστα. Μεταξύ άλλων διετέλεσε εισαγγελέας στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Όπως και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Και σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ.Αγγελή ήταν «το αγαπημένο παιδί» της τέως εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου. Την οποία τώρα κατακεραυνώνει για την υπόθεση της Νοβάρτις, αν και εκείνη τον επέλεξε για επόπτη των εισαγγελέων Διαφθοράς που διερευνούν την υπόθεση.

    Το εντυπωσιακό με τον κατά τ’ άλλα λαλίστατο καταγγέλλοντα εισαγγελέα είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχει κατονομάσει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Επιμένει να αποκαλεί «Ρασπούτιν» το ισχυρό πρόσωπο που κρυβόταν πίσω από τις αποφάσεις της Τουλουπάκη και όταν του ζητούν να πει το όνομα του, παραπέμπει σε άλλους που ξέρουν να πουν ποιος είναι.

    Παναγιώτης Αθανασίου: Στο κάδρο κι άλλες υποθέσεις

    Ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου και πάλαι ποτέ οικογενειακός φίλος με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ήταν ο πρώτος που έβαλε στο κάδρο της Προανακριτικής Επιτροπής, πλην της Νοβάρτις, κι άλλες υποθέσεις, οικονομικού ενδιαφέροντος, για τις οποίες κατήγγειλε ότι επιχειρήθηκαν ωμές παρεμβάσεις από τον τότε αναπληρωτή υπουργό.

    Ο κ. Αθανασίου, στην κατάθεση του φέρεται να υποστήριξε:

    «Σε μια επίσκεψη μου στον κ.Παπαγγελόπουλο μου είπε “Παναγιώτη μου την εξουσία που έχω σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν την είχα ποτέ στη ζωή μου”. Και σκεφτόμουν “γιατί δεν τη χρησιμοποιεί για να μας δώσουν εργαλεία και κόσμο για την έρευνα μας στις λίστα Λαγκάρντ ;” Στην πορεία με καλούσε για να πληροφορείται εξέλιξη υποθέσεων, κυρίως καναλαρχών. Με πίεζε για Αλαφούζο. Του έλεγα πως δεν υπήρχε καμία σκοπιμότητα. Στις 9/8/2016 με παίρνει ο επίκουρος εισαγγελέας Δραγάτσης και μου λέει “πρέπει να έλθω στην πατρίδα σου για ένα επείγον υπηρεσιακό θέμα. Δεν μπορώ να σου πω από τηλέφωνο. Μόνο από κοντά”. Όντως τον είδα. “Σου έφερα να υπογράψεις τη διάταξη δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων του Αλαφούζου”. Και του λέω γιατί να το κάνω εγώ; Τελικά την υπέγραψα. Δεν γινόταν διαφορετικά».

    Ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας φέρεται να υποστήριξε ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος τον πίεζε αφόρητα για την υπόθεση Βγενόπουλου:

    «Έφθασε στο σημείο να απειλεί ότι αν δεν τελειώσει άμεσα ο φορολογικός έλεγχος θα ‘βγω στα κανάλια και θα πω ότι οι ελεγκτές τα έχουν αρπάξει από τον Βγενόπουλο’!!! Τον ρώτησα ‘Μα τι είναι αυτά που λες; Έχεις στοιχεία;’. Απάντησε ‘Όχι όμως είμαι σίγουρος πως τα έχουν αρπάξει’. Μου είπε έχεις τίποτα για το δημοσιογράφο Παπαχρήστο; Λέω όχι. Δεν μπορείς να φτιάξεις κάτι; Έμεινα εμβρόντητος. Δεν το πίστευα ότι υπουργός έλεγε τέτοια, να φτιάξω κάτι».

    Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σχολιάζοντας τις καταθέσεις- «φωτιά» των 4 συναδέλφων του μιλά για σκευωρία. Ήδη έχει προαναγγείλει αποκαλύψεις για τα… ρουσφέτια που του ζητούσαν όταν ήταν υπουργός.

    Ωστόσο, ως έμπειρος εισαγγελικός λειτουργός, ο κ.Παπαγγελόπουλος γνωρίζει καλά ότι μετά τα 4 «χτυπήματα» των πρώην συναδέλφων του, ο δρόμος προς το Ειδικό Δικαστήριο έχει ήδη ανοίξει για εκείνον… Και ίσως, όχι μόνο για τη Novartis αλλά και για άλλες υποθέσεις μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος.



    ΣΧΟΛΙΑ