• Άρθρα

    Τον πρώτο κυνηγούν όλοι αλλά στη Ν.Δ. δεν έχουν πάρει είδηση

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αντώνης Κεφαλάς

    Αντώνης Κεφαλάς


    Δεν θα έφτανα στο σημείο να πω ότι η περίφημη φράση του Λόρδου Acton (Power corrupts and absolute power corrupts absolutely) έχει θέση στην σημερινή εικόνα, αλλά θα πρότεινα στη Ν.Δ. να την έχουν στο μυαλό τους.

    Τους τελευταίους μήνες είτε από ελλιπή εποπτεία, είτε από εξαιρετικά κακούς χειρισμούς, είτε από λαθεμένη κρίση, η εικόνα έχει αρχίσει να ξεφτίζει – και να επαναφέρει στο προσκήνιο την …κατάρα της δεύτερης τετραετίας.

    Στις υποκλοπές είχαμε ανώτατο στέλεχος που κυριολεκτικά ξεπέρασε κάθε όριο, διότι δεν υπόκειτο σε κανένα έλεγχο. Στα Τέμπη είχαμε ατύχημα πρώτα, κακούς χειρισμούς σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων μετά, ελλιπή πίεση για αλλαγές στην συνέχεια. Και στις ευρωεκλογές είχαμε σωρεία λαθών – δεν έχει σημασία αν δεν υπήρχε δόλος, σημασία είχε ότι έτσι φάνηκε.

    Όταν είσαι πρώτος, έχεις πρόβλημα – διότι είναι πάντα δύσκολο να διατηρήσεις την πρωτιά. Όταν είσαι πρώτος με μεγάλη διαφορά πάλι έχεις πρόβλημα, διότι όλοι συνασπίζονται εναντίον σου. Όταν είσαι πρώτος, με μεγάλη διαφορά από τους άλλους και οι …άλλοι δεν «τραβάνε», τότε έχεις ένα τεράστιο πρόβλημα: είσαι διαρκώς, για τα πάντα κάτω από το ανελέητο φως ενός τεράστιου προβολέα.

    Ποια είναι η εικόνα σήμερα; Καταρχάς ο Κασσελάκης κάνει αντιπολίτευση life style (κάπου μπέρδεψε τα πράγματα ο Ανδρουλάκης) σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές άπλετες παροχές του ΣΥΡΙΖΑ—οπότε κάπως συμμαζεύει από την βάση του, αλλά τίποτα το αξιόλογο. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εμμένει σε μονοθεματικό αντιπολιτευτικό λόγο, υιοθετεί ακραία φρασεολογία και…διολισθαίνει δημοσκοπικά. Ο Ανδρέας Λοβέρδος αποτελεί νέο αγκάθι στο πλευρά του και θα είναι αιματηρό. Η άκρα δεξιά έχει καταφέρει να γίνει κι αυτή ένα αγκάθι στο πλευρό της Ν.Δ. και δομημένα βήματα αφοπλισμού της δεν φαίνεται να υπάρχουν ακόμη.

    Σ’ αυτήν την εικόνα της απαξίωσης των «μεγάλων» κομμάτων της αντιπολίτευσης και της κατά τα φαινόμενα μικρής ανόδου ορισμένων μικρών και ενός νέου, η Ν.Δ. και η κυβέρνηση συγκεντρώνουν όλη την προσοχή καθώς με την απουσία εναλλακτικού πολιτικού λόγου, σύσσωμη η αντιπολίτευση ορίζεται πολιτικά μόνο ως «αντίθεση» στο κυβερνών κόμμα. Σαν να λέμε ότι η Ν.Δ. είναι σαν την μύγα μες το γάλα: ότι κάνει, από το πιο ασήμαντο μέχρι το πιο μεγάλο συγκεντρώνει την προσοχή όλης της αντιπολίτευσης η οποία εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία για να την…κοντύνει.

    Ταυτόχρονα, παρά τις προσπάθειες που γίνονται, ίσως επειδή ξεκίνησαν με καθυστέρηση, η καθημερινότητα του πολίτη δεν βελτιώνεται ιδιαίτερα. Οι πρόσφατες διαδηλώσεις στο κέντρο, η βία σε σχολεία, σε ζευγάρια, στον δρόμο, η ανυπαρξία επαρκούς αστυνόμευσης, τα τεράστια προβλήματα του συστήματος υγείας και, ως επιστέγασμα η ακρίβεια από την μία μεριά και το πάρτι σε ορισμένες επιχειρήσεις, στις τράπεζες και στο real estate από την άλλη, δεν βοηθούν τον πολίτη.

    Η κυβέρνηση και το κόμμα δεν έχουν άλλο δρόμο: πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το περιβάλλον δεν τους ευνοεί και να κινηθούν πάνω σε δύο άξονες: να δείξουν μηδέν ανοχή στην όποια παραβατικότητα, όπου κι αν συμβαίνει, όποιος κι αν εμπλέκεται και να ασχοληθούν με αυτά που πονάνε τον πολίτη: την ακρίβεια και την υγεία.
    Εύκολα λέγονται, δύσκολα γίνονται. Αλλά τα κιτάπια είναι γεμάτα από νόμους που δεν εφαρμόζονται.

    Διαβάστε επίσης:
    Τσακλόγλου: Μείωση του αριθμού των εκκρεμών συντάξεων και του μέσου χρόνου απονομής

    Ευρωαγορές: Κλείσιμο με μεικτά πρόσημα – Άλμα 5% για τη Vodafone μετά το deal στην Ιταλία

    Η παρέμβαση του συνθέτη Γιάννη Γλέζου στην κόντρα Κεφαλογιάννη – Μενδώνη για το ελληνικό τραγούδι



    ΣΧΟΛΙΑ