• Άρθρα

    Το ρομπότ δικηγόρος και ο Tσίπρας: Έχει καταλάβει ο Αλέξης ή μιλάει πάλι για επιδόματα; 


    Ξέρει ο Αλέξης Τσίπρας την 4η βιομηχανική επανάσταση; Αμφιβάλλω. Θα έχουμε επιδόματα στο μακρινό 2022 ή το 2030; Έτσι όπως πάμε, αμφιβάλλω. Τι είναι όμως η 4η βιομηχανική επανάσταση για την οποία μιλούν όλοι, εκτός από τον Τσίπρα; Ας τα δούμε ψύχραιμα: 150 εκατομμύρια άτομα θα χάσουν τη δουλειά τους το 2022, ενώ 300 εκατ. νεοεισερχόμενοι δεν θα βρίσκουν εργασία. Ηδη, το 65% των νέων με πρώτο πτυχίο αναζητεί αντικείμενα απασχόλησης που εκλείπουν. Σήμερα στην Ευρώπη ζητούνται ψηφιακές δεξιότητες από τους 7 στους 10 εργαζομένους. Ενας στους τρεις δεν διαθέτει καμία… Το 2030, με την επέλαση των ρομπότ στην αγορά εργασίας, θα χαθούν 800 εκατ. θέσεις – το 1/5 του σημερινού παγκόσμιου εργατικού δυναμικού.

    Λέγεται ότι η τεχνητή νοημοσύνη εξαλείφει θέσεις χαμηλής ειδίκευσης οδηγώντας σε αδιέξοδο μόνο την κατηγορία εργαζομένων (στη βιομηχανία, μικροηλεκτρονική, ενέργεια, μεταποίηση, εμπόριο, μεταφορές, αποθήκευση…) με μικρές δεξιότητες. 

    Ωστόσο τα ρομπότ ήδη προσφέρουν αυτοματοποιημένα το 45% των δραστηριοτήτων υπαλλήλων γραφείου. Υπάρχει στις ΗΠΑ ο δικηγόρος ρομπότ, ο ROSS. Ρωτήστε τον για κάποια σπάνια δικαστική διαμάχη που έλαβε χώρα 13 χρόνια πριν και εκείνος όχι μόνο θα ψάξει για την υπόθεση σε κλάσματα δευτερολέπτων – χωρίς καν να διαμαρτυρηθεί – αλλά θα σας ανακοινώσει τις πληροφορίες σε απλή και κατανοητή γλώσσα. Το μόνο πράγμα που δεν μπορεί να κάνει είναι να σας φτιάξει καφέ. Όχι ότι θα τον κατηγορήσει κανείς γι’ αυτό, μιας και ο ROSS αποτελεί λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης. Το ρομπότ δικηγόρος μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα βρίσκει λύσεις όταν 10 δικηγόροι μαζί χρειάζονται 2 ώρες.

    Ας δούμε τώρα τον Αλέξη των επιδομάτων 

    Εάν είστε ακόμα ψύχραιμοι πάμε στην Ελλάδα και στον Αλέξη Τσίπρα που μίλησε χθες  στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο για την νέα… οικονομία.  Ως στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι μια νέα οικονομία ανέφερε:

    -την ανεξαρτητοποίηση των φορολογικών αρχών,

    -την συνολική αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος,

    -την εισαγωγή των ηλεκτρονικών συναλλαγών,

    -το άνοιγμα των αγορών,

    -την απλοποίηση και την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων,

    -τη γενικότερη δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος,

    -τη διαφάνεια στα δημόσια συστήματα προμηθειών και συμβάσεων,

    -την ορθολογικότερη επανασχεδίαση των κοινωνικών προγραμμάτων,

    -την αποκατάσταση της νομιμότητας και των δικαιωμάτων στην αγορά εργασίας, μεταξύ πολλών άλλων σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών.

    Τoo old to rock n’ roll

    Ως εδώ όλα καλά; Κατάλαβε κάποιος ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ετοιμάζει την χώρα για την 4η βιομηχανική επανάσταση; Είναι νέα οικονομία η απλοποίηση και επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων; Είναι νέα οικονομία η εισαγωγή των ηλεκτρονικών συναλλαγών; Είναι νέα οικονομία η διαφάνεια στα δημόσια συστήματα προμηθειών και συμβάσεων;  Την ώρα που όλες οι κυβερνήσεις μιλάνε για την 4η βιομηχανική επανάσταση, o Έλληνας πρωθυπουργός λέει για τη νέα οικονομία!!!

    Όλα αυτά λοιπόν είναι αρχαία. Δυστυχώς το σήμερα ο Τσίπρας (των επιδομάτων) δεν το ξέρει και ούτε θέλει να το μάθει. Ο Τσίπρας και αυτά που λέει είναι παλιά. Δυστυχώς ο Τσίπρας είναι too old to rock n’ roll! Όποιος δεν το έχει καταλάβει ας ζήσει με το επίδομα των 500 ευρώ που του δίνει σήμερα και των 50 ευρώ που θα του δώσει κάποιος άλλος πρωθυπουργός το 2030. Θα μαραζώνει σε μία Ελλάδα και η κόρη του και ο γιος του θα ψάχνουν δουλειά στο εξωτερικό. Που φυσικά θα δουλεύουν με το ρομπότ δικηγόρο… Το θέμα είναι ποιος θα δίνει εντολές στον άλλον. Το ρομπότ ή η κόρη του Έλληνα που θα παίρνει το επίδομα των 50 ευρώ;  



    ΣΧΟΛΙΑ