• Άρθρα

    Το Λιανεμπόριο αλλάζει για πάντα εξαιτίας του κορωνοϊού

    • Της Εριφύλης Γαλλή*

    Εριφύλη Γαλλή, έφορος, Εμπορικού Συλλόγου Κηφισιάς – Αναπληρωτής Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων, Νέας Δημοκρατίας


    Τα καταστήματα τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ, τα βενζινάδικα και όσα άλλα έχουν κριθεί ως απαραίτητα παραμένουν ανοιχτά σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, έχοντας όμως υιοθετήσει μέτρα που είτε σωστά τους επιβάλλονται από την πολιτεία είτε οι ίδιοι αποφασίζουν μεμονωμένα για την προστασία της υγείας των πελατών και των εργαζομένων τους, καθώς και την προβολή μιας εικόνας στο κοινό ως υπεύθυνης επιχείρησης.

    Στα μέτρα περιλαμβάνονται:

    • Η παροχή μέσων ατομικής προστασίας όπως οι μάσκες μιας χρήσης και τα χειρουργικά γάντια στους εργαζομένους τους,
    • Η τοποθέτηση αντισηπτικών στις εισόδους
    • Η εγκατάσταση sneezeguards, δηλ φραγμάτων από πλέξι γκλας στα ταμεία και τους πάγκους συναλλαγής με το κοινό
    • Ο αριθμητικός έλεγχος των πελατών που εισέρχονται στο κατάστημα
    • Η τήρηση απόστασης άνω των 2 μέτρων μεταξύ των πελατών στις ουρές εξυπηρέτησης
    • Η ανέπαφη πληρωμή στα ταμεία
    • Η συχνή απολύμανση των σημείων επαφής πολλές φορές μέσα στη μέρα

    Σε άλλες χώρες, εκτός των παραπάνω τα μέτρα περιλαμβάνουν και δραστικότερες αλλαγές, όπως

    • τη μονοδρόμηση διαδρόμων ώστε να δημιουργείται υποχρεωτική ροή και να ελέγχονται καλύτερα οι αποστάσεις μεταξύ των πελατών
    • την αναδιάταξη της διαρρύθμισης ώστε να επιτρέπεται η περιήγηση στο κατάστημα με μεγαλύτερη άνεση χώρου
    • τη θερμομέτρηση των υπαλλήλων και η συμπλήρωση ερωτηματολογίου για τυχόν συμπτώματα κατά την είσοδό τους στο κατάστημα
    • τη χορήγηση αναρρωτικής σε όποιον υπάλληλο δεν αισθάνεται καλά ή ανεβάζει θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της βάρδιάς του

    Και καθώς νέα μέτρα βλέπουμε να εισάγονται & να ακολουθούνται από σημαντικές αλυσίδες καταστημάτων καθημερινά, δεν αποκλείεται να δούμε τα περισσότερα απο αυτά να παραμένουν και μετά την πανδημία και να αποτελούν μόνιμες διαδικασίες στο εγχειρίδιο καλής πρακτικής του κάθε καταστήματος.

    Και μαζί με αυτά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι διαδικτυακές αγορές θα παραμείνουν σε ψηλά επίπεδα και η πληρωμή με πιστωτική κάρτα θα είναι πλέον ο κανόνας, δύο αλλαγές που θα περιορίσουν σε σημαντικό βαθμό την φοροδιαφυγή.

    Η αύξηση των διαδικτυακών αγορών θα επιφέρει αλλαγές και στη χωροθέτηση: οι μεγάλες αλυσίδες ενδέχεται να περιορίσουν σταδιακά τα φυσικά τους καταστήματα, αλλά θα αυξήσουν του αποθηκευτικούς τους χώρους για να μπορούν να στεγάσουν το υπό διακίνηση εμπόρευμα.

    Τα μεγαλύτερα καταστήματα των πολλών τετραγωνικών θα βρίσκονται στην κορυφή της προτίμησης των καταναλωτών, μαζί όμως με τα μικρά συνοικιακά που δεν εμφανίζουν συνωστισμό ή ουρές και που ο καταναλωτής έχει εγκαθιδρύσει έναν κάποιον βαθμό εμπιστοσύνης με τον ιδιοκτήτη.

    Μεγαλύτερα δοκιμαστήρια και περισσότερο προσωπικό στα ταμεία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν, επίσης.

    Όπως και να έχει, η πανδημία – που δεν έχει καν ακόμα τελειώσει – αλλάζει οριστικά τον χάρτη στο λιανεμπόριο και θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις στο επόμενο δωδεκάμηνο.

     

    *Έφορος, Εμπορικού Συλλόγου Κηφισιάς – Αναπληρωτής Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων, Νέας Δημοκρατίας



    ΣΧΟΛΙΑ