• Άρθρα

    Στέφανε Κασσελάκη, η χώρα δεν είναι μπανανία και η πολιτική κωμωδία που παίζει ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί ζημιά στη Δημοκρατία – Αρθρο παρέμβαση

    Στέφανος Κασσελάκης

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης


    Ενας σπουδαίος Βρετανός θεατράνθρωπος, ο Πήτερ Ουστίνωφ είχε πει ότι η κωμωδία είναι απλώς ένας αστείος τρόπος να είσαι σοβαρός.

    Δεν ξέρω αν ο Στέφανος Κασσελάκης ξέρει ποιος είναι ο Ουστίνωφ και τι ήθελε να πει, αλλά καλό είναι να ρωτήσει αν από το σοβαρό στο γελοίο η απόσταση είναι τόσο μικρή που ο ίδιος την έχει διανύσει εδώ και αρκετό καιρό με την πολιτική κωμωδία που έχει ανεβάσει από τον Σεπτέμβριο.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που καυχιέται γιατί υπηρετεί 15 ημέρες καθαρές την πατρίδα του, από το στρατόπεδο που βρίσκεται, ζήτησε εκλογές. Θέλοντας προφανώς να υπερκεράσει την απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

    Κατ’ αρχάς να πω ότι είναι απολύτως θεμιτό τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιτελούν το ρόλο που τους ανέθεσε ο λαός: Δηλαδή να αντιπολιτεύονται, να πιέζουν την κυβέρνηση, να την κρίνουν για τα λάθη που κάνει, να ζητούν ακόμη και εκλογές όταν υπάρχει δυσαρμονία της κοινής γνώμης με το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία.

    Υπάρχει τέτοια δυσαρμονία; Εννέα μήνες μετά τις εθνικές εκλογές έχει διαπιστωθεί ότι η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να κυβερνήσει; Ότι ο λαός απαιτεί εκλογές και αλλαγή κυβέρνησης; Αμφιβάλλω, για να μην πω ότι είμαι απόλυτα σίγουρος.

    Υπάρχει επίσης κάτι που να οδηγεί σε πρόωρες κάλπες μόλις εννέα μήνες από το περασμένο καλοκαίρι; Θα έλεγε κανείς ότι υπάρχουν αποκαλύψεις για το έγκλημα των Τεμπών. Και γι’ αυτό τα τελευταία 24ωρα ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο, με αφορμή το δημοσίευμα του «Βήματος» για «μονταζιέρα» στις συνομιλίες εκείνης της δραματικής νύχτας.

    Μα ακριβώς αυτή την αποκάλυψη έκανε στις 3 Μαρτίου 2023, δύο 24ωρα μετά την τραγωδία η ΕΡΤ. Μεταδόθηκε αποκλειστικά από το κρατικό κανάλι και γράφτηκε και σε sites. Γιατί τότε δεν ζητήθηκαν εκλογές; Ισως γιατί τότε οι κάλπες είχαν αποφασιστεί να στηθούν λίγους μήνες μετά.

    Αλλά ας υποθέσουμε ότι έχουμε «μονταζιέρα» στα Τέμπη, κάτι που μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να βρει, άλλωστε όλες οι συνομιλίες είναι καταγεγραμμένες και κανείς δεν μπορεί να τις αλλοιώσει.

    Ας υποθέσουμε ότι κάποιος πριν από ένα χρόνο έκανε μοντάζ για να ρίξει την ευθύνη μόνο στον σταθμάρχη. Η κυβέρνηση τι είχε να κερδίσει, και τι τελικά κέρδισε από την ολοκληρωτική κατηγορία στον σταθμάρχη «Βασίλη»;.

    Μήπως δεν βγήκαν στη συνέχεια οι υποθέσεις με το μπάζωμα; Μήπως δεν βγήκαν τα λάθη με τη σύμβαση 717 για την τηλεδιοίκηση; Μήπως οι χαροκαμένοι συγγενείς δεν ψάχνουν, και καλά κάνουν, ποιος ή ποιοι ευθύνονται για το θάνατο των δικών τους;

    Σε κάθε περίπτωση, τέτοιες τραγωδίες, όπου τα λάθη είναι πολλά, δημιουργούν και πολιτική θύελλα. Και είναι αποδεκτό το πολιτικό παιχνίδι.

    Αντιλαμβάνονται την προσπάθεια του Νίκου Ανδρουλάκη να βγει ξανά στο προσκήνιο, σε μια χρονική περίοδο που το ΠΑΣΟΚ είναι στριμωγμένο.

    Και καλά κάνει να καταθέτει πρόταση δυσπιστίας, η Βουλή και ο λαός κρίνει τους πάντες, έρχονται κι ευρωεκλογές άλλωστε όπου ο κόσμος μπορεί να στείλει τα μηνύματά του.

    Αλλά, πραγματικά, πόση σοβαρότητα μπορεί να δείχνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν ζητά εκλογές;

    Και ακόμη χειρότερα: Πόσο σοβαρός είναι ο Στέφανος Κασσελάκης να ζητά εκλογές με ανεξάρτητους παρατηρητές.

    Η απίθανη δήλωση

    Διαβάστε τι λέει ο στρατιώτης Κασσελάκης: «Καλώ τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί ήρεμα και με στοιχειώδη αξιοπρέπεια, όπως αρμόζει σε δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες και όχι σε μονάρχες, ώστε η χώρα να οδηγηθεί συντεταγμένα σε δημοκρατικές εκλογές.

    Με την παρουσία, διεθνών παρατηρητών, διότι ένας πρωθυπουργός που υπό την ηγεσία του μοντάρονται στοιχεία εγκλήματος, παρακολουθούνται πολιτικοί και στρατιωτικοί από ΕΥΠ – Predator και διοχετεύονται απόρρητα προσωπικά δεδομένα με σκοπό την εκλογική εργαλειοποίηση, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΕΝΕΡΓΗΣΕΙ ΑΔΙΑΒΛΗΤΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ χωρίς αμφιβολία».

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, εννέα μήνες μετά τις εκλογές και τη βούληση του ελληνικού λαού που έδωσε στην αξιωματική αντιπολίτευση 17%, δεν έχουν Δημοκρατία στη χώρα. Εχουμε μοναρχία.

    Σύμφωνα με τον Κασσελάκη, ο Μητσοτάκης πρέπει να παραιτηθεί «ήρεμα» λες και αν υπήρχε περίπτωση να παραιτηθεί ένας εκλεγμένος πριν από 9 μήνες πρωθυπουργός, θα το έκανε με κρότο, θα δημιουργούσε προβλήματα στη Δημοκρατία, θα έφευγε συνομολογώντας σε μια πιθανή πολιτική ανωμαλία.

    Και σύμφωνα με τον Κασσελάκη, η Ελλάδα ως μη δημοκρατική χώρα, χρειάζεται διεθνείς παρατηρητές για να διεξαγάγει εκλογές.

    Λες και είμαστε Ουγκάντα. Λες και είμαστε στην Αλβανία του Ράμα ή στη Ρωσία του Πούτιν που πήρε 87%.

    Λες και αν αύριο το πρωί ο Μητσοτάκης σηκώσει το γάντι και πάει σε εκλογές, δεν υπάρχουν θεσμοί, κανόνες, νόμοι στη χώρα μας και χρειαζόμαστε διεθνείς παρατηρητές.

    Είναι πράγματι εξοργιστικό κυρίως διότι η χώρα έχει αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ένα απολιτίκ, άσχετό, πολιτικά αμόρφωτο και εκτός ελληνικής πραγματικότητας αρχηγό. Που επιλέγει να πουλάει το life style της προσωπικής του ζωής διότι είναι πολιτικά κενός και δεν έχει κάτι άλλο να προτάξει.

    Και είναι θλιβερό ένας τέτοιος πολιτικός (αν μπορεί ο Κασσελάκης να εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία) να προσβάλλει τη χώρα, τη Δημοκρατία, τους θεσμούς και τους πολίτες.

    Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη δεν ξεχνιέται, δεν παραγράφεται και δεν μπορεί να κουκουλωθεί, ό,τι κι αν γίνει. Διότι το συναισθηματικό βάρος είναι τεράστιο. Κι ας έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη.

    Όμως, είναι τουλάχιστον εξοργιστικό να εκμεταλλεύεσαι μια τέτοια τραγωδία για να κάνεις πολιτική καριέρα. Κι αυτό ισχύει για πολλούς, όχι μόνο για τον Κασσελάκη.

    Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, εννέα μήνες μετά τις εκλογές. Χρειάζεται περισσότερη Δημοκρατία, ενίσχυση των θεσμών, λογοδοσία, συναπόφαση για να αλλάξουν σημεία του Συντάγματος, όπως αυτό για την ευθύνη των υπουργών.

    Και χρειάζεται ηρεμία για να πάει μπροστά, για να μη γυρίσει σε σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας.

    Η στάση του κ. Κασσελάκη, εκτός από ανευθυνότητα, δείχνει μωρία. Και ξέρετε, δεν είναι δύσκολο μια χώρα να πληγεί ανεπανόρθωτα από μωρούς πολιτικούς.

    Διαβάστε επίσης:

    Άλεξ Παπαλεξόπουλος: Ο άνθρωπος που θα φέρει στην Ελλάδα την ηλεκτροδότηση πλοίων από την ξηρά
    Οι Greeks έκλεισαν τα ναυπηγεία του κόσμου: Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές ναυπηγούν 373 πράσινα πλοία
    Ο Βαφειάς, ο Nasdaq και οι απαιτήσεις παραμονής: Οι αυστηροί κανόνες που δίνουν αξιοπιστία στο αμερικανικό χρηματιστήριο
     



    ΣΧΟΛΙΑ