• Άρθρα

    Ρόμπερτ Πεφάνης: Υλοποιώντας τον εφιάλτη του Όργουελ

    • Contributor
    Ρόμπερτ Πεφάνης.

    Ρόμπερτ Πεφάνης. Διευθυντής Επικοινωνίας Τhe American College of Greece (Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος)


    Είναι γεγονός, ότι η δημιουργία αστυνομικού κράτους, ευνοείται σε απολυταρχικά καθεστώτα. Η εξουσία που στηρίζεται στον φόβο, την υποταγή και την έλλειψη ελεύθερης γνώμης επιδιώκει τον πλήρη έλεγχο του πληθυσμού, ώστε να καταστρέφει την όποια προσπάθεια εκδημοκρατισμού. Ας ανατρέξουμε στο πρόσφατο παρελθόν και την περίπτωση της ΕΣΣΔ και των κρατών-δορυφόρων της, όπου η παρακολούθηση χαρακτήριζε την καθημερινότητα: Stasi, Securitate, GRU και πολλές ακόμα υπηρεσίες που παραβίαζαν τις ζωές των πολιτών. Τα μέσα συμπεριλάμβαναν παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών και αλληλογραφίας, συζητήσεων σε δημόσιους χώρους αλλά και εντός των οικιών, μέσω στρατολογημένων συγγενών.

    Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, προσφέρει πλέον τρομακτικές δυνατότητες στα εν λόγω καθεστώτα.

    Το παράδειγμα της Κίνας, είναι κατά πάσα πιθανότητα, το πιο χαρακτηριστικό απόλυτου ελέγχου των πολιτών της.

    Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ελέγχει άνω του ενός δις ανθρώπων, μέσω της εφαρμογής WeChat. Η εν λόγω εφαρμογή, αποτελεί την μοναδική πλατφόρμα επικοινωνίας και συναλλαγών εν λειτουργία. Οι δημοφιλέστατες στον υπόλοιπο κόσμο εφαρμογές Messenger, Facebook, Google, Twitter, Viber δεν λειτουργούν εντός της Κίνας. Ισχυρές παρεμβολές από την κυβέρνηση, εμποδίζουν την λειτουργία όλων πλην της WeChat.

    Αντιλαμβάνεται κανείς, ότι ουδέν παραμένει κρυφό. Κάθε συνομιλία, κάθε συναλλαγή, κάθε κίνηση των πολιτών, γνωστοποιείται άμεσα στις Αρχές.

    Προσφάτως, η Κινεζική κυβέρνηση εξήγγειλε ότι ένα δις κάμερες ελέγχου θα λειτουργούν μέχρι το 2020, καλύπτοντας κάθε πόλη, κωμόπολη και χωριό. Παρακολούθησα μια παρουσίαση ενός οργανισμού προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου προβλήθηκαν τα στοιχεία που εμφανίζονται σε κάθε πλάνο κάμερας ελέγχου: δίπλα στους εικονιζόμενους σε έναν πολυσύχναστο δρόμο, εμφανίζεται ένδειξη με το ονοματεπώνυμο, αριθμό ταυτότητας, φορολογικού μητρώου, διεύθυνσης και επαγγέλματος καθενός. Εκτός αυτών, διατηρείται αρχείο με τις κινήσεις οποιουδήποτε χρήστη του WeChat.

    Ο Όργουελ, στο «1984» περιέγραψε συνθήκες απόλυτης και διαρκούς παρακολούθησης των πολιτών. Μερικές δεκαετίες αργότερα, ζούμε την υλοποίηση των προβλέψεων του.

    Πρέπει επίσης, να σημειωθεί ότι ο ίδιος περιέγραφε το μέλλον ως «μια μπότα πάνω σε ένα ανθρώπινο πρόσωπο».

    Δυστυχώς, είχε δίκιο.



    ΣΧΟΛΙΑ