• Άρθρα

    Ρόμπερτ Πεφάνης: Η απομυθοποίηση των πολιτικών ως εφαλτήριο κατάρρευσης

    • Contributor
    ρομπερτ_πεφανης

    Ρόμπερτ Πεφάνης. Διευθυντής Επικοινωνίας Τhe American College of Greece (Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος)


    Άραγε, αν ο Τράμπ ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ προ 200 ετών, πως θα τον παρουσίαζαν τα σημερινά βιβλία Ιστορίας; Άραγε, αν ο Καποδίστριας ήταν Πρωθυπουργός σήμερα, πως θα τον παρουσίαζαν τα Μέσα; Πως θα τον αντιμετώπζε ο κόσμος; Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα θα εξαρτάτο φυσικά, από το ποιες και πόσες πηγές –λόγω και της χρονικής απόστασης- θα ήταν σε κυκλοφορία στις ημέρες μας. Το πιθανότερο είναι πως η διαθέσιμη γνώση θα ήταν περιορισμένη, μονόπλευρη, δύσκολα επιβεβαιώσιμη και θα αφορούσε αυστηρά, το έργο του εν λόγω Προέδρου. Για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ακόμα και η φυσιογνωμία του εν λόγω πολιτικού, θα ήταν άγνωστη. Πόσω μάλλον τα σχόλιά του, η αλλαζονεία του, η απόλυτη απουσία κοινωνικής αγωγής, τα ξεσπάσματά του και όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά.

    Όοσν αφορά το δεύτερο ερώτημα, φανταστείτε τις συνέπειες της προβολής στα Μέσα καθημερινών στιγμών, ατυχών σχολίων κλπ. Φανταστείτε πιθανή κατακραυγή μέσω των Social Media, διακωμώδιση μέσω εκπομπών και όλα όσα δύναται να καταστρέψουν τον οιονδήποτε άνθρωπο.

    Η 24ωρη έκθεση μέσω των ΜΜΕ καθιστά πλέον αδύνατη τη δημιουργία ηρώων, προσωπικοτήτων, ινδαλμάτων. Όλοι οι υψηλά ιστάμενοι στους χώρους της Πολιτικής, του Επιχειρείν, της Επιστήμης, της Γνώσης είναι γυμνοί όσον αφορά την δημιουργία θετικών εντυπώσεων. Υπερτερούν δυστυχώς, τα ανούσια χαρακτηριστικά έναντι της ουσιαστικής συμβολής ενός προσώπου. Καταγράφονται τα ασήμαντα και αγνοούνται τα σημαντικά.

    Καταλήγει η Ανθρωπότητα, να απομυθοποιεί τους ηγέτες, τους επαίοντες, τους πρωτοπόρους σε κάθε χώρο, καθότι αποσπάται πλέον από την καταστροφική κάλυψη της πλειοψηφίας των ΜΜΕ και των opinion leaders των Social Media.

    Η απομυθοποίηση καταργεί τον όποιον σεβασμό σε θεσμούς ζωτικής σημασίας για την εξέλιξή μας. Και οδηγεί σε ισοπέδωση της αυτοεκτίμησης.

    Φανταστείτε τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας, να κρίνει τον Καποδίστρια βάσει παρουσιαστικού, ομιλίας, ατυχών δηλώσεων, ψευδών ειδήσεων, τρολλαρισμάτων και ούτε καθ’εξής. Αγνοώντας τη συμβολή του στην ανέγερση της χώρας.

    Πιθανότατα η χώρα θα είχε καταρρεύσει εν τη γεννέσει…



    ΣΧΟΛΙΑ