• Άρθρα

    Απίστευτο: ρήτρα Brexit στα συμβόλαια ακινήτων στην Μεγάλη Βρετανία


    To Brexit είναι εδώ; Οι επενδυτές εμπορικών ακινήτων περιλαμβάνουν πλέον ρήτρες στα συμβόλαιά τους, που δίνουν το δικαίωμα στους αγοραστές να ακυρώσουν συμφωνίες real estate, στην περίπτωση που η Βρετανία ψηφίσει υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτόν τον μήνα, σε μια προσπάθεια να «ξεπαγώσει» ο κλάδος των ακινήτων, που έχει σταματήσει να «κινείται» λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί το ενδεχόμενο Brexit. Όπως μεταδίδει το Reuters, οι συναλλαγές εμπορικών ακινήτων μειώθηκαν κατά 40% το α’ τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας, με πολλούς αγοραστές και πωλητές να περιμένουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, στην περίπτωση που μια ψήφος υπέρ του Brexit πλήξει τις τιμές των ακινήτων.

    Σε συμβόλαιο που έχει δει το Reuters, υπάρχει ρήτρα που ορίζει προθεσμία μετά το δημοψήφισμα, όπου ο αγοραστής θα έχει το δικαίωμα να τερματίσει το συμβόλαιο, στην περίπτωση που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ.

    STOCK Horse Racing - Royal Ascot - Ascot Racecourse - A racegoer reads the newspaper,

    Νομικές προφυλάξεις παίρνουν και οι πωλητές, χρησιμοποιώντας στα συμβόλαια γλώσσα που θα διασφαλίζει ότι το Brexit δεν θα θεωρείται «ουσιαστική αρνητική αλλαγή» που θα ακύρωνε μια συμφωνία.

    iolcus - logoΟ Paul Firth, επικεφαλής του τμήματος real estate της νομικής εταιρείας Irwin Mitchell LLP, αναφέρει πως ένα σημαντικό ποσοστό των «μεγαλύτερων επενδυτικών συμφωνιών» της εταιρείας, με αξίες από 10 ως 80 εκατ. στερλίνες, είτε περιλαμβάνουν ρήτρες Brexit, είτε οι αγοραστές επιδίωξαν διαπραγμάτευση ώστε να περιλαμβάνονται τέτοιες ρήτρες.

    Κατά τον ίδιο, η χρήση τέτοιων όρων έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία του δημοψηφίσματος.

    «Οι επενδυτές φοβούνται ότι η αξία και η απόδοση των επενδυτικών ακινήτων μπορεί να μειωθεί και πως μπορεί να μην είναι τόσο καλή επένδυση, αν η Βρετανία φύγει από την ΕΕ», δήλωσε στο Reuters.

    Καθώς οι συμφωνίες για τα εμπορικά ακίνητα είναι συνήθως απόρρητες, δεν κατέστη δυνατό να προσδιοριστεί το πόσο κοινές είναι πλέον αυτές οι ρήτρες. Ωστόσο, οι μισές από τις 24 νομικές εταιρείες, μεσιτικές εταιρείες και εταιρείες εμπορικών ακινήτων με τις οποίες επικοινώνησε το Reuters, δήλωσαν πως έχουν χρησιμοποιήσει ρήτρες Brexit, διαπραγματεύτηκαν συμφωνίες που περιελάμβαναν τέτοιες ρήτρες, ή δέχθηκαν αιτήματα να υπάρξει τέτοια ρήτρα σε τουλάχιστον μία συμφωνία.

    Σύμφωνα με το Reuters, αυτό δεν παρατηρείται μόνο στα εμπορικά ακίνητα αλλά και στα οικιστικά ακίνητα.

    stock real estate heres-why-you-shouldnt-worry-about-the-new-housing-crisis

    Όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι ρήτρες Brexit έχουν μεγάλη ζήτηση ιδιαίτερα από τους επενδυτές του εξωτερικού, οι οποίοι ανησυχούν πως η ψήφος υπέρ της εξόδου θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη στερλίνα και να μειώσει τη διάθεση για ενοικίαση εμπορικών χώρων στη Βρετανία.

    Σε ορισμένες περιπτώσεις, αντί να δίνεται στον αγοραστή το δικαίωμα να αποχωρήσει ή να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία, προβλέπεται ότι θα μειωθεί αυτόματα η τιμή απόκτησης ακινήτου στην περίπτωση Brexit -σε μια περίπτωση μάλιστα η τιμή θα μειωθεί κατά 1 εκατ. στερλίνες.

    TO KEIMENO EINAI MIA ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ IOLCUS INVESTEMENT ΑΕΠΕΥ 

    iolcus - logo

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/o-polis-chatziioannou-kerdizi-tis-maches-tha-kerdisi-omos-ke-ton-polemo/51012



    ΣΧΟΛΙΑ