• Άρθρα

    Πρωτοβουλίες για την επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών στη ναυτιλία

    Δέσποινα Θεοδοσίου, Πρόεδρος της WISTA International


    Την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές για δράσεις και πρωτοβουλίες που έχουν στόχο τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους, ανάλογες κινήσεις σημειώνονται και στον τομέα της ναυτιλίας.

    Αν και πρόκειται για έναν χώρο κατ’εξοχήν ανδροκρατούμενο, υπάρχουν δράσεις, που δείχνουν, μάλιστα, να χαίρουν αρκετής αποδοχής από πολλές εταιρείες του ναυτιλιακού κλάδου.

    Στις αρχές του 2020, η Δανία, ακολουθώντας τα χνάρια της Βρετανίας, παρουσίασε μία νέα πρωτοβουλία που είχε στόχο να αυξήσει τη συμμετοχή των γυναικών στις ναυτιλιακές εταιρείες της χώρας. Δεκατρείς ήταν οι εγχώριες ναυτιλιακές που έσπευσαν να υπογράψουν τη συμφωνία, η οποία τις υποχρεώνει να προβούν σε ενέργειες προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό των γυναικών που εργάζονται σε αυτές.

    Δύο μήνες μετά, ο αριθμός των εταιρειών που ασπάζονται την πρωτοβουλία σχεδόν διπλασιάστηκε φτάνοντας στις 24, νούμερο που αντιπροσωπεύει το 75% των συνολικού αριθμού των εργαζομένων των μελών της Δανέζικης Ναυτιλίας. Οι υπογράφοντες εφαρμόζουν ήδη σχέδια δράσης για να υποστηρίξουν τους στόχους τους.

    Σύμφωνα με στελέχη του οργανισμού, το ποσοστό των γυναικών που εργάζονται στη ναυτιλία είναι δραματικά χαμηλό, αφού ανέρχεται μόλις στο 14% του συνόλου των εργαζομένων.

    Η Βρετανία ήταν από τις πρώτες χώρες που άνοιξε το δρόμο για την ίση αντιμετώπιση των γυναικών στη ναυτιλία, δημιουργώντας τον Ιανουάριο 2018 μία ομάδα εργασίας με στόχο τη δικαιοσύνη, την ισότητα και την ενσωμάτωση των γυναικών στο ναυτιλιακό κλάδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εβδομάδας Ναυτιλίας στο Λονδίνο το 2017, ο τότε υπουργός Ναυτιλίας της Βρετανίας, John Hayes, παρότρυνε τη βιομηχανία να αντιμετωπίσει την ανισορροπία μεταξύ των φύλων.

    Τον Σεπτέμβριο 2018 την πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπέγραψαν πάνω από 120 εταιρείες της χώρας.

    Σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της γυναίκας στον κόσμο της ναυτιλίας διαδραματίζει εδώ και αρκετά χρόνια, η Διεθνής Ναυτιλιακή και Εμπορική Ένωση Γυναικών,  WISTA. Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 1974 από μία ομάδα γυναικών του ναυλομεσιτικού κλάδου, με σκοπό τη στήριξη των γυναικών που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον χώρο της ναυτιλίας.

    Σήμερα αριθμεί περίπου 3.000 μέλη και έχει παρουσία σε 40 κράτη σε όλο τον κόσμο και με τις δράσεις της ενθαρρύνουν την επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών στους διάφορους τομείς της ναυτιλίας.

    Στη χώρα μας, η WISTA HELLAS ιδρύθηκε το 1993 και έχει ισχυρή παρουσία με μεγάλο αριθμό μελών που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο χώρο της ναυτιλίας.



    ΣΧΟΛΙΑ