• Άρθρα

    Ο ΣΥΡΙΖΑ παραδόθηκε άνευ όρων


    ** Μεγάλη εξυπηρέτηση έκανε η εφημερίδα Αυγή στον πρωθυπουργό. Με αυτό που έγραψε, ότι τάχα μου είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που κατέθεσε στεφάνι  στο Πολυτεχνείο, κατάφερε να αποπροσανατολίσει τον κόσμο από τις αληθινές ειδήσεις. Όλοι θυμόμαστε τον Ανδρέα Παπανδρέου να κάνει την επανάστασή του. Ακολούθησαν κι άλλοι, (να μην πω όλοι) αλλά πολλοί. Καλό όμως έκανε στην κυβέρνηση ο γέλωτας. Καλό έκανε και η φιλολογική συζήτηση για τα επεισόδια στα Εξάρχεια. Ουδείς ασχολείται με τα βασικά, δηλαδή με τον επώδυνο συμβιβασμό που επέβαλαν οι δανειστές.  Ο ΣΥΡΙΖΑ παραδόθηκε άνευ όρων.

    ** Να ορίσω ποια θεωρώ βασικά. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προανήγγειλε φόρο στο κρασί. Ό,τι του φανεί του λωλοστεφανή. Αντί να βοηθήσουν την ελληνική παραγωγή, επιβάλλουν έναν ακόμη φόρο. Θα είναι, λέει μικρός, 30 λεπτά για κάθε φιάλη. Δεν τους πιστεύω. Έχω κάθε λόγο να μην τους πιστεύω καθώς ψεύδονται ασύστολα. Στο πλαίσιο των ίδιων δηλώσεων ο υπουργός είπε ότι ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση είναι προαπαιτούμενο. Θεωρεί ότι είμεθα όλοι ανόητοι κι αγράμματοι. Είναι βέβαιος ότι προσπεράσαμε την επιστολή Μοσκοβισί, με την οποία διαβεβαίωνε ότι ο φόρος κατανάλωσης στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι επινόηση της κυβέρνησης.

    ** Αυτό που καταλαβαίνω από τις δηλώσεις του οικονομικού επιτελείου είναι ότι έκαναν ακριβώς αυτά που υπαγορεύτηκαν, έκαναν ακριβώς αυτά που θα κατέστρεφαν τον Σαμαρά εάν τα άρθρωνε. Η διαβεβαίωση ότι προστατεύουν τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα με κάνει να ανησυχώ ακόμη περισσότερο. Η κυβέρνηση θεωρεί «πλούσιους» όσους έχουν εισόδημα 1.000 ευρώ το μήνα. Αναρωτιέμαι από πού ανέσυραν τον όρο «πλούσιοι». Είναι άκομψο και λαϊκό σαν λέξη. Θα μπορούσαν να λένε «ευκατάστατοι».

    ** Όλα δείχνουν ότι αύριο θα ψηφιστεί η συμφωνία από τη Βουλή. Η ψήφιση είναι λίγο πολύ σίγουρη. Παραμένει αβέβαιο αν η ενίσχυση έρθει έως την Δευτέρα, που συνεδριάζει το Eurogroup και ο ESM, αφού πρέπει πρώτα να κλείσουν τα βιβλία προσφορών των τραπεζών, ώστε να φανεί ποιες ανάγκες απομένει να καλυφθούν από τον “κουμπαρά” των 10 δισ. για τις τράπεζες. Δηλαδή πάντα υπάρχει και χειρότερο.

    ** Ευτυχώς πηγαίνω παντού περπατώντας. Λέγοντας παντού εννοώ τις παρυφές του Συντάγματος, άντε μέχρι την πλατεία Κολωνακίου. Δεν με πειράζουν οι αποκλεισμοί της πόλης. Σήμερα μάλιστα με μεγάλο ενδιαφέρον θα πάω έξω από τη Βουλή, για να δω στις 11 τους αγρότες που ήλθαν από την Κρήτη σήμερα το πρωί. Αν είναι τυχεροί ίσως συναντήσουν τον αναπληρωτή υπουργό Γεωργίας, τον Μάρκο Μπόλαρη. Όχι, δεν είναι συνωνυμία. Πρόκειται για τον σερραίο δικηγόρο που ήταν βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Γύρισε σελίδα, έγινε υπουργός και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε τα ίδια θα πει στους διαδηλωτές, θα παίξει στο γραμμόφωνο τη γνωστή μουσική.

    ** Αναφέρομαι σε γραμμόφωνα και άλλα παλιά που με προδίδουν. Δεν θα εξοικειωθώ με τα ipod. Έχω ένα αλλά δεν ξέρω ούτε που να ψάξω για μουσική ούτε πώς να το κλείσω. Είμαι άνδρας της κατηγορίας vintage. Είμαι στη μόδα δηλαδή.



    ΣΧΟΛΙΑ