• Άρθρα

    O Koτζιάς, ο κεφτές και η καντίνα του Harvard


    ** O υπουργός είχε έναν μαγικό καθρέφτη, που όταν κοιταζόταν σ’ αυτόν ρωτούσε: «Καθρέφτη, καθρεφτάκι στον τοίχο πάνω τώρα, Ποιος είναι ομορφότερος στο Μέγαρο Μαξίμου;». Ο καθρέφτης απαντούσε: «κεφτέ μου, κεφτεδάκι μου, δεν είσαι ο πιο ωραίος, δεν είσαι καν ωραίος, δεν είσαι να σε θέλουν, γυναίκες για εραστή τους».

    ** Μάθατε τι είπε μέσα στη Βουλή ο Νίκος Κοτζιάς, απευθυνόμενος στην Ντόρα Μπακογιάννη; «Έχετε καταπιεσμένο έρωτα για μένα, αλλά δεν θα ανταποκριθώ». Η φράση τούτη αποδεικνύει ένα δεδομένο: ο υπουργός ξυρίζεται πάντα σε μπαρμπέρη, ποτέ μόνος του. Αν ξυριζόταν μόνος του, εκεί κάτω από το δυνατό φως, στον καθρέφτη του μπάνιου, θα συνειδητοποιούσε ότι δεν ανήκει στην κατηγορία Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Δεν τον σώζει η κορμοστασιά του, αυτό το παράστημα του κεφτέ.

    ** Η Ντόρα Μπακογιάννη επέμενε να μάθει εάν ευσταθούν όσα αναφέρει στο βιογραφικό του. Λέει ότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν είναι καθηγητής σε Χάρβαρντ, Οξφόρδη και Μαρβούργο. Προσωπικά δεν θα έκανα τεράστια έρευνα ούτε θα ξεκινούσα αλληλογραφία με τα ξένα πανεπιστήμια. Θα έλεγα απλά  «που πας ωρέ κεφτέ με διδακτορικό από το Πάντειο;».

     Η Ντόρα η μικρή εξερευνήτρια βρήκε επιστολές των πανεπιστημίων που διαψεύδουν τον υπουργό. Δεν έχει ιδιότητα καθηγητή εκεί. Η χάρη του φτάνει μέχρι το διεθνούς φήμης παπί. Το παπί ή ΠΑ.ΠΕΙ είναι ανώτατο ίδρυμα του Πειραιά, γνωστό στους οικονομολόγους της Μποτσουάνα.

    ** Δεν θα πω ότι ο Νίκος Κοτζιάς πήγε μέχρι την καντίνα του Χάρβαρντ. Θα μεταφέρω μόνο την περιγραφή του Θάνου Βερέμη, ομότιμου καθηγητή του πανεπιστημίου Αθηνών. «Ο συλλέκτης πανεπιστημιακών εδρών ξέχασε να προσθέσει ότι βρέθηκε για ένα χρόνο στην Οξφόρδη και το Χάρβαρντ, ως υπότροφος του ελληνικού Δημοσίου, ελέω Γεωργίου Α. Παπανδρέου και δεν εξελέγη βέβαια εκεί καθηγητής».

    ** Η ελληνική κοινωνία φέρεται σχιζοφρενικά απέναντι στους τίτλους σπουδών. Τιμά τα μεταπτυχιακά και ταυτόχρονα αδιαφορεί για τη λογοκλοπή ή την παραποίηση δεδομένων στις ακαδημαϊκές διαδρομές. Να θυμηθούμε ορισμένες περιπτώσεις.

    ** Ο Μάριος Σαλμάς, υφυπουργός Υγείας του Σαμαρά είχε εκλεγεί καθηγητής «Περιγραφικής Ανατομίας» στο πανεπιστήμιο της Αθήνας. Ο διορισμός του ακυρώθηκε διότι κατά τον έλεγχο που έγινε μετά από καταγγελία «διαπιστώθηκαν πλημμέλειες».

    ** Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, πρώην ευρωβουλευτής του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών στη Γερμανία, διορίστηκε από τον Βαγγέλη Βενιζέλο πρέσβης εκ προσωπικοτήτων. Το πανεπιστήμιο της Βόνης τού αφαίρεσε τον τίτλο του διδάκτορα, με την αιτιολογία της εκτεταμένης λογοκλοπής.

    ** Ο Δημήτρης Δρούτσας, υπουργός Εξωτερικών του Παπανδρέου περιέλαβε στο βιογραφικό του τον παραπλανητικό ισχυρισμό ότι υπήρξε «βοηθός καθηγητής» στη Βιέννη. Όταν έγινε γνωστό πως δεν έχει διδακτορικό με θέμα την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είπε αθώα ότι έχει το έχει εκπονήσει αλλά δεν το έχει καταθέσει.

    ** Ευχαρίστως θα αναλάμβανα τα μεταπτυχιακά του Νίκου Κοτζιά στα γυναικεία θέματα. Δεν ισχυριζόμαστε ποτέ, μα ποτέ, ότι έχουμε απήχηση. Την ώρα που έλεγε στην Ντόρα Μπακογιάννη ότι εκείνη έχει απωθημένο, άκουγαν πολλές γυναίκες. Τον διαβεβαιώ ότι σε καμία δεν αρέσουν αυτά τα αστειάκια.



    ΣΧΟΛΙΑ