• Άρθρα

    Ο επόμενος Σχίνος: Τα βόρεια προάστια της Αθήνας

    Στην κρίση, ηγεσία σημαίνει φυγή προς τα εμπρόςσύγκρουση ΕΚΤ- Επιτροπής και ΕΜΣ;

    Αντώνης Κεφαλάς-Αρθρογράφος


    Το έγκλημα στον Σχίνο, από αμέλεια ή βλακεία δεν έχει σημασία, συντελέστηκε. Το επόμενο που κινδυνεύει να συμβεί θα έχει γίνει από αδιαφορία.

    Όσοι πολίτες έχουν την θέληση μπορούν να κάνουν μία βόλτα και να το διαπιστώσουν με τα μάτια τους. Στην Εκάλη και στην Άνοιξη, στη Νέα Ερυθραία και τον Διόνυσο. Οι βάσεις για την επόμενη μεγάλη πυρκαγιά, τούτη τη φορά στην Αττική, έχουν τεθεί.

    Η μεγάλη κακοκαιρία, ο χιονιάς που έθαψε τα βόρεια προάστια της Αθήνας συνέβη πριν από τρεις (3) μήνες. Για πολλούς η ταλαιπωρία κράτησε και μία εβδομάδα. Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα. Οι ζημιές ήταν κυρίως στο πράσινο, σε αυτοκίνητα και περιορισμένα σε οδοστρώματα.

    Η πυρκαγιά που θα ξεσπάσει αν δεν ληφθούν μέτρα ΤΩΡΑ θα έχει τεράστιες υλικές ζημιές και, ίσως, ανθρώπινα θύματα.

    Τι έχει συμβεί;

    Το βάρος του χιονιού που έπληξε τα βόρεια προάστια, λύγισε τα δένδρα. Πολλά έσπασαν και σωριάστηκαν είτε καταμεσής του δρόμου είτε πάνω σε σπίτια και αυτοκίνητα, είτε και πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ.

    Ας σημειωθεί ότι, από κοινή αμέλεια των δήμων και του ΔΕΔΔΗΕ, δεν είχε γίνει για περισσότερο από 2 χρόνια καμία προσπάθεια να απομακρυνθούν σάπια και επικίνδυνα δέντρα από κήπους και πεζοδρόμια ή να κοπούν δέντρα και κλαριά που ήταν κοντά στα ηλεκτροφόρα καλώδια.

    Με πολύ κόπο και σε διάστημα περίπου 2 εβδομάδων μετά τα μέσα Φεβρουαρίου, διάφορα συνεργεία απομάκρυναν τα κομμένα δέντρα και υπήρξε αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

    Το πρόβλημα είναι πως κανένας δεν ασχολήθηκε από εκεί και πέρα. Δηλαδή, π.χ., με τα σπασμένα δένδρα που δεν εμπόδιζαν την κυκλοφορία. Με τα ξεραμένα φυτά. Ή ακόμη με τα υπολείμματα των σπασμένων δέντρων, καθώς το κύριο ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην αποκατάσταση της κυκλοφορίας και στην αποκόμιση των κορμών – προφανώς γιατί μπορούσαν να πουληθούν ως «ξύλα για το τζάκι».

    Προκαλώ πολίτες να περπατήσουν στην οδό Γεωργίου Βλάχου στην Εκάλη. Στους δρόμους της Κάτω Κηφισιάς, παράλληλα με την Τατοϊου. Στην Λεωφόρο Ανοίξεως που ξεκινά από το τέλος της Εκάλης και φτάνει στην Μαραθώνος στο ύψος της Δροσιάς, τέμνοντας ένα δάσος. Στα πεζοδρόμια και σε όλους τους ακάλυπτους χώρους υπάρχουν τεράστιοι όγκοι από ξερά κλαδιά, ξερά δέντρα, ξερά φυτά.

    Υπάρχει το τέλειο προσάναμμα για μία γερή καλοκαιρινή φωτιά.

    Έτοιμο δαδί.

    Ένα τσιγάρο, ένα σπασμένο γυαλί, ένας καυτός ήλιος, ένας απρόσεκτος πολίτης, ακόμη χειρότερα ένας ασύδοτος άνθρωπος και τα βόρεια προάστια θα γίνουν παρανάλωμα πυρός.

    Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί δεν έχει γίνει καμία κίνηση να μαζευτούν όλα αυτά τα μπάζα που θέτουν σε τεράστιο κίνδυνο ζωές και περιουσίες;

    Να υποθέσει κανείς ότι οι δήμαρχοι δεν το γνωρίζουν;

    Δύσκολα, να γίνει πιστευτό. Στο κάτω-κάτω κι αυτοί περπατούν στους δρόμους.

    Να υποθέσει πως είναι τυφλοί;

    Απ’ ότι γνωρίζω κανείς τους δεν έχει αυτό το πρόβλημα.

    Να υποθέσω πως κανένας σύμβουλος τους δεν έχει πει λέξη;

    Έ, τότε, δεν έχουν καλούς συμβούλους.

    Αν υπήρχε κακή πρόθεση απέναντι τους θα προβαλλόταν ο ισχυρισμός ότι μπορεί να επικαλεστούν έλλειψη χρημάτων. Ή, πως δεν συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο. Ή, πως μπλέχτηκαν οι αρμοδιότητες.

    Αλλά, κανένας με καλή θέληση, δεν θα σκεφτόταν πως θα έφταναν στο σημείο να προβάλουν τόσο προσβλητικές για την ανθρώπινη ζωή και την περιουσία των άλλων, δικαιολογίες.

    Περιμένω, λοιπόν, να τους ακούσω. Να βγουν και να εξηγήσουν γιατί το προσάναμμα της φωτιάς είναι ακόμη στον δρόμο.

    Ελπίζω να το κάνουν πριν γίνει κάποιο ατύχημα.

    Κανάλι της τηλεόρασης, εξάλλου, (το ΜΕGA) ήδη προειδοποίησε.

    Γιατί, τότε, θα είναι πολύ αργά.



    ΣΧΟΛΙΑ