• Άρθρα

    Ο Άρης Ξενόφως σε νέες business

    the wise man

    the wise man


    O Άρης Ξενόφως: Στην εταιρεία PQH πήγε ο Αρ. Ξενόφως, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, που έφυγε νύκτα, δίχως να το καταλάβει ούτε ο ίδιος. Για όσους δεν έχουν καλή σχέση τα αρχικά (PQH) παραπέμπουν στην εταιρεία που η Τράπεζα της Ελλάδος της έδωσε την διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων όλων των υπό εκκαθάριση τραπεζών. Και μαζεύει πρώην στελέχη του τραπεζικού τομέα, όπως ο Πεχλιβανίδης (ο οποίος παραιτήθηκε) και άλλοι

    ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και Euroasia Interconnector

    Οποιος έχει διαβάσει το βιβλίο “Το γεφύρι του Δρίνου” του Σέρβου νομπελίστα ‘Ιβο ‘Αντριτς θα γνωρίζει την ιστορία της γέφυρας του Μεχμέτ Πασά Σοκόλοβιτς. Της πέτρινης τοξωτής γέφυρας στο Βίσεγκραντ της Βοσνίας Ερζεγοβίνης που έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

    Σχετικά κοντά στη γέφυρα λειτουργεί μία από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Quantum Corporation, του Κύπριου Νάσου Κτωρίδη, συνεταίρου της ΔΕΗ στο σχέδιο κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου.

    Εκτός από τον όμιλο του Ν. Κτωρίδη, διαβάζουμε εσχάτως πως ο ΑΔΜΗΕ θα συμμετάσχει στο σχέδιο Euroasia Interconnector, όπως ονομάζεται η ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών.

    Όμως, ο ΑΔΜΗΕ δεν πρόλαβε να γίνει μέτοχος του σχήματος!

    Η προηγούμενη διοίκηση υπό τον κ. Γιάννη Μπλάνα (ακόμα δεν έχει επιστρέψει την αναδρομική αύξηση μισθού που έλαβε νομίμως πριν εκδιωχθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου) θεωρούσε χαμένη υπόθεση το σχέδιο.

    Έτσι λέγεται πως “πάγωσε” τη διαδικασία μεταβίβασης της συμμετοχής της ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ. Τώρα ο τελευταίος είναι ξεχωριστή εταιρεία και δεν είναι εύκολο να προχωρήσει η διαδικασία.

    Οπότε, προς το παρόν, εταίρος στο Euroasia Interconnector είναι η ΔΕΗ.

    Βέβαια μπορεί η ιδέα να ήταν του Νάσου Κτωρίδη, αλλά με δεδομένο πως απαιτούνται περί το 1,5 δισ. ευρώ για το υποθαλάσσιο καλώδιο, το μετοχικό σχήμα θα διευρυνθεί. Βλέπετε, δεν αρκεί να είσαι “ο πρώτος Πρέσβης Καλής Θέλησης της Unicef στην Κύπρο”, ούτε μέλος των British Parachute Association και United States Parachute Association, για να γίνει το έργο! Αν και ο Ν. Κτωρίδης, ως μαραθωνοδρόμος επίσης, απέδειξε πως έχει αντοχές γιατί περίμενε χρόνια την “ανάσταση” του σχεδίου.

    Στροφή επενδυτών στην ηλεκτρική ενέργεια το 2016

    Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για τις επενδύσεις στην ενέργεια που δημοσιοποιήθηκαν προ ημερών “κουμπώνουν” πάντως με την ιδέα για τη διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας.

    Οι συνολικές επενδύσεις στην ενέργεια έφτασαν πέρυσι τα 1,7 τρισ. δολάρια, με κάμψη 12% έναντι του 2015. Ομως, για πρώτη φορά στην ιστορία, ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας προσέλκυσε περισσότερα κεφάλαια από την εξόρυξη πετρελαίου! Η στροφή συνδέεται τόσο με επενδύσεις 300 δισ. δολαρίων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όσο και με την κάμψη στις επενδύσεις στο πετρέλαιο εξαιτίας των χαμηλών τιμών.

    Οι επενδύσεις σε δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας παρουσίασαν αύξηση κατά 30% και έφτασαν πέρυσι τα 277 δισ. δολάρια. Μη χαίρεστε όμως!

    Ενα στα πέντε δολάρια που επενδύθηκε το 2016 στην ενέργεια πήγε στην Κίνα.

    Για γέλια και για κλάματα

    Τα ίδια στοιχεία αποδεικνύουν γιατί ακόμα γελούν στις Βρυξέλλες με τους συναδέλφους τους που είχαν τη φαεινή ιδέα να ανοίξουν την ελληνική αγορά ενέργειας μέσω πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ! Οι επενδύσεις σε λιγνιτικές μονάδες διεθνώς παρουσιάζουν σημαντικότατη κάμψη, ενώ οι συμφωνίες για νέες μονάδες λιγνίτη ήταν πέρυσι στα χαμηλότερα επίπεδα στην ιστορία!

    Ποιος, λοιπόν, θα αγοράσει τις μονάδες της ΔΕΗ όταν και ο ευρωπαϊκός φορέας των εταιρειών ενέργειας, η Eurelectric, αποφάσισε προ τριμήνου να σταματήσει τις επενδύσεις σε νέες λιγνιτικές μονάδες μετά το 2020. Η Ελλάδα και η Πολωνία δεν ψήφισαν, βέβαια, το σχετικό κείμενο, αλλά η τάση είναι σαφής.

    Οπότε καταλαβαίνετε τι γέλιο πέφτει στις Βρυξέλλες όταν διαβάζουν και ξαναδιαβάζουν τη λίστα με τις λιγνιτικές μονάδες που έστειλε προ ημερών η κυβέρνηση.

    Περιλαμβάνει τις σχεδόν κλειστές μονάδες του Αμυνταίου και το ορυχείο που δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει μετά την πρόσφατη κατολίσθηση! Δηλαδή ο νέος ιδιοκτήτης πρέπει να δαπανήσει με το καλημέρα περί τα 300 εκατ. ευρώ στο Αμύνταιο. Λογικό είναι να θέλει τζάμπα τις μονάδες.

    Είναι πολλά τα δάνεια

    Μόνο κομάντος, με περγαμηνές αντίστοιχες του κ. Κτωρίδη, μπορούν να βγάλουν άκρη και με τα δάνεια που είχαν χορηγήσει οι προηγούμενες διοικήσεις της Τράπεζας Αττικής. Εσχάτως κυκλοφορούν διάφορα νούμερα για τα δάνεια που βρίσκονται στο στόχαστρο των δικαστικών και άλλων αρχών. Το πρόβλημα είναι, όπως μας εξηγούσε γνώστης της υπόθεσης, πως τα δάνεια που επιδέχονται ελέγχου είναι πολλά. Περίπου 6.000! Και τον αναλυτικό κατάλογο τον έχει φυσικά η Τράπεζα της Ελλάδος οπότε από εκεί θα περάσουν μάλλον οι εισαγγελείς.

    Τους γλεντάει ο Βαρουφάκης

    Για τη βροχή ανακοινώσεων και δηλώσεων με αφορμή του νέο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, τα έχετε διαβάσει.  Θα τους γλεντάει μέχρι την τελευταία ημέρα τους στην κυβέρνηση, όπως φαίνεται. Και θα του διαφημίζουν δωρεάν κάθε νέο του βιβλίο, όπως παραδέχθηκαν χθες και στον ΣΥΡΙΖΑ!



    ΣΧΟΛΙΑ